SiolNET. Novice Slovenija
1,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger
gospodarski minister na GZS napovedal skorajšnje ukrepe za pomoč turizmu in gostinstvu

Zdravko Počivalšek: To je prvi korak, s katerim začenjamo novo ero #video

1,06

termometer

Priprava interventnega zakona za pomoč panogam, ki so bile večji del lanskega leta in letos zaprte, kot so gostinstvo, turizem in industrija srečanj, je v zaključni fazi, je pred sejo upravnega odbora GZS, na kateri gostuje, dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Trenutno delno odprtje dejavnosti je sicer pomemben začetek, je poudaril.

Hotel Park Bled Novice Kje in kako se bodo odpirale nastanitvene zmogljivosti? #video

O pripravi interventnega zakona danes z ministrom razpravljajo na seji upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). "Ukrepe, s katerimi smo v največji meri ohranili večino delovnih mest - subvencioniranje čakanja na delo, kritje dela fiksnih stroškov, univerzalni temeljni dohodek - bomo podaljšali do konca leta in korigirali v smeri pomoči tistim, ki so bili zaprti," je v izjavi za medije pred stavbo GZS v Ljubljani povedal minister.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na GZS napovedal skorajšnje ukrepe za pomoč turizmu in gostinstvu. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na GZS napovedal skorajšnje ukrepe za pomoč turizmu in gostinstvu. Foto: Nebojša Tejić/STA

Med predvidenimi rešitvami je navedel zvišanje univerzalnega temeljnega dohodka za samozaposlene, ki so utrpeli več kot 50- in več kot 70-odstotni padec prihodkov za 150 in 400 evrov, nadomestilo dela prihodkov subjektom v turizmu, ki so bili večino časa zaprti, nadomestilo za izplačilo letošnjega regresa in oprostitev plačila koncesij za rabo termalne vode.

Počivalšek na seji upravnega odbora GZS pričakuje pripombe, s katerimi bodo lahko nadgradili zakonski predlog.

strežba gostinski lokal Novice Sproščanje ukrepov: to boste spet lahko počeli

Omogočiti gostinstvu normalno revitalizacijo

Počivalšek pričakuje, da "bomo to krizo v zdravstvenem delu premagali in omogočili gostinstvu normalno revitalizacijo". Počivalšek pričakuje, da "bomo to krizo v zdravstvenem delu premagali in omogočili gostinstvu normalno revitalizacijo". Foto: STA Minister je sicer optimističen, da bodo s sproščanjem omejitvenih ukrepov - odprtje teras lokalov po vsej državi in strežba tudi v zaprtih prostorih v treh rumenih regijah ter odprtje nastanitev z do 30 sobami - in z odgovornim pristopom dosegli, da "bomo to krizo v zdravstvenem delu premagali in omogočili gostinstvu normalno revitalizacijo".

Odločitev vlade za sproščanje ukrepov je označil za pomemben korak k odpiranju storitvenih dejavnosti, ki so bile večji del lanskega leta in letos zaprte. "Menim, da je to pomemben korak k temu, da bomo začeli živeti bolj normalno. To sicer ne pomeni, da se lahko sprostimo - vse odprte dejavnosti so podvržene strogim epidemiološkim ukrepom Nacionalnega inštituta za javno zdravje," je dejal in dodal, da je to "osnova, da lahko bolj optimistično zremo naprej".

Kaj o tem, da imajo lahko zapolnjenih 30 sob pravijo v Terme Vivat?

Aleš Hojs Novice Hojs: Zbiranje bo omejeno na deset in ne sto ljudi #video

Del, ki je bil dolgo časa zaprt, je pred razpadom sistema

GZS ugotavlja, da gospodarstvo okreva, a opozarja, da so v gospodarstvu različni segmenti, zato že od decembra vlado pozivajo k pametnemu in hitremu pristopu k pripravi devetega protikoronskega paketa. "Ugotavljamo, da je prizadeti del gospodarstva, ki je bil dolgo časa zaprt, pred razpadom sistema," je dejal predsednik GZS Boštjan Gorjup in med temi panogami navedel gostinstvo, turizem in vse povezane dejavnosti. "Ugotavljamo, da je prizadeti del gospodarstva, ki je bil dolgo časa zaprt, pred razpadom sistema," je dejal predsednik GZS Boštjan Gorjup. "Ugotavljamo, da je prizadeti del gospodarstva, ki je bil dolgo časa zaprt, pred razpadom sistema," je dejal predsednik GZS Boštjan Gorjup. Foto: Daniel Novakovič/STA

Po njegovih besedah pričakujejo, da bosta ministrstvo za finance in Banka Slovenije uredila vse potrebno, da se bo moratorij na odplačilo kreditov podaljšal oz. da bodo optimizirali poroštveno shemo, "ki danes ne deluje in lahko vodi v kolaps te branže". Zato pozivajo k pripravi devetega paketa, ki bo "izdatno" podprl to dejavnost in ji omogočil preživetje, piše STA.

Težave v odnosu do Evropske bančne agencije

Počivalšek je izrazil upanje, da bodo skupaj dosegli, da bo moratorij podaljšan. Povedal je, da imajo težave v odnosu do Evropske bančne agencije, s katero se morajo prek ministrstva za finance in ob soglasju z Banko Slovenije o tem ukrepu dogovoriti.

Mateja Logar Novice V sredo potrdili 745 novih okužb

Paradiž pričakuje zagonska sredstva za odprtje in ohranitev dejavnosti.

Predsednik upravnega odbora GZS Koroške gospodarske zbornice in direktor družbe Vabo, ki med drugim ponuja nastanitve, Boštjan Paradiž je dejal, da v interventnem zakonu pričakujejo zagonska sredstva za odprtje in ohranitev dejavnosti. Z dosedanjimi ukrepi po protikoronskih zakonih so po njegovih besedah namreč pridobili premalo sredstev, da bi lahko likvidnostno preživeli in ponovno zagnali dejavnost.

Do konca leta je na sistemski ravni nujno podaljšati moratorij na kredite, da bodo v primeru individualnega prestrukturiranja kreditov vsi turistični delavci "dve leti priklopljeni na preživetje" in si ne bodo mogli privoščiti razvoja in novih investicij, zaradi česar bo razvoj turizma v Sloveniji zastal. Nujno je do konca leta na sistemski ravni podaljšati moratorij na kredite, da bodo v primeru individualnega prestrukturiranja kreditov vsi turistični delavci "dve leti priklopljeni na preživetje". Nujno je do konca leta na sistemski ravni podaljšati moratorij na kredite, da bodo v primeru individualnega prestrukturiranja kreditov vsi turistični delavci "dve leti priklopljeni na preživetje". Foto: Vid Ponikvar

Nujno poenostaviti poroštveno shemo

Nujno je po njegovem mnenju tudi poenostaviti poroštveno shemo, po kateri bi prišli do nujnih likvidnostnih sredstev za repromaterial, plače ... "Turizem ni več takšen, kot je bil - obravnava gosta je prišla na raven 'a la carte', pravila NIJZ so postala smernice turizma in nam nalagajo velike prilagoditve. To pomeni, da bomo morali zagotoviti dodatne prostore in revitalizirati obstoječe, urediti terase ... Za to so potrebna zagonska sredstva," je dejal Paradiž in izrazil upanje, da jim bo država prisluhnila. V nasprotnem primeru jim grozi propad dejavnosti in, kot najpomembnejše, izguba kadra, ki so ga vzgajali zadnjih 15 let.

Simona Kustec Novice Šolska ministrica zagotavlja, da matura bo. V petek cepljenje maturantov. #video

"Naredili smo pomemben korak, ki omogoča začetek nove ere v turizmu"

Po pisanju STA je Počivalšek na novinarsko vprašanje glede kritik hotelirjev, da so za odprtje izvedeli pozno, saj potrebujejo čas za zagon, odgovoril, da "lahko vedno gledamo, da je kozarec napol pol ali napol prazen". "To je prvi korak, s katerim začenjamo novo ero. Hotelirji so za to izvedeli takoj, ko smo odlok sprejeli. Bral sem odzive - govorimo o enem predsedniku združenja ... Treba je biti kritičen do ukrepov, ki jih sprejemamo, ampak naredili smo pomemben korak, ki omogoča začetek nove ere v turizmu. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi lahko prišli do tega, da bomo v relativno kratkem času lahko normalno poslovali v vsej branži. Začetek je pa težak," je dejal.

Evropska unija Novice Slovenija sprejela uredbo o digitalnem zelenem potrdilu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin