SiolNET. Novice Slovenija
1,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija sprejela uredbo o digitalnem zelenem potrdilu

1,12

termometer

Evropska unija | Digitalno zeleno potrdilo vsebuje najmanjši nabor relevantnih podatkov, ki morajo obsegati kategorije, ki jih je predlagala Evropska komisija. | Foto: Getty Images
Digitalno zeleno potrdilo vsebuje najmanjši nabor relevantnih podatkov, ki morajo obsegati kategorije, ki jih je predlagala Evropska komisija. Foto: Getty Images

Slovenija je sprejela uredbo EU o digitalnem zelenem potrdilu, ki ureja izdajanje, preverjanje in priznavanje interoperabilnih tovrstnih potrdil. Gre za skupni pristop na ravni EU, ki je lahko pomemben korak k varnemu in prostemu gibanju oseb znotraj EU med pandemijo bolezni covid-19. 

Digitalno zeleno potrdilo oziroma potrdilo o cepljenju proti koronavirusu, testu na okužbo z virusom sars-cov-2 in preboleli bolezni covid-19 bo veljavno ob predložitvi nacionalnega potovalnega dokumenta, kot je osebna izkaznica ali potni list ali drug ustrezen dokument, ki omogoča identifikacijo osebe.

Digitalno zeleno potrdilo vsebuje najmanjši nabor relevantnih podatkov, ki morajo obsegati kategorije, ki jih je predlagala Evropska komisija. Prav s takšnim izborom naj bi bila omogočena nediskriminacija med državljani, so sprejeto odločitev utemeljili po včerajšnji seji vlade. 

strežba gostinski lokal Novice Sproščanje ukrepov: to boste spet lahko počeli

Osebni podatki se ne bodo shranjevali

Predlog ne predvideva vzpostavitve evidenc o cepljenju, testiranju in prebolelosti. Z vidika varstva osebnih podatkov je pomembno tudi to, da se osebni podatki, ki se obdelujejo za namene preverjanja posameznikovega statusa glede cepljenja, testiranja ali prebolelosti, ne hranijo.

Predlog tudi ne vzpostavlja obveznosti cepljenja in stremi k preprečevanju diskriminacije oseb, ki niso cepljene, ter posebej izpostavlja, da posedovanje potrdila o cepljenju ali posedovanje potrdila o cepljenju, na katerem je navedeno določeno cepivo, ne bi smelo biti pogoj za uveljavljanje pravic do prostega gibanja.

V skladu s konvencijo o izvajanju schengenskega sporazuma lahko tudi državljani tretjih držav, ki zakonito prebivajo v državi članici, prosto potujejo na ozemljih drugih držav članic, če izpolnjujejo določene pogoje. Da bi omejile širjenje virusa, so države članice sprejele različne ukrepe, od katerih so nekateri vplivali na potovanje na ozemlje držav članic in znotraj njega, kot so omejitve vstopa ali zahteve za čezmejne potnike za karanteno. V teh smernicah so opredeljeni osrednji elementi interoperabilnosti. 

Slovenska vlada se je seznanila tudi z informacijo o nameravani podpori ministrov za turizem držav članic EU digitalnemu zelenemu potrdilu.

Ministri 12 držav članic EU, ki so pristojni za turizem, si namreč prizadevajo, da bi v dobro turizma pospešili prosto mobilnost med pandemijo bolezni covid-19, tem stališčem pa se pridružuje tudi slovensko ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Podpis Novice Zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije podpisali izjavo o sodelovanju v severnem Jadranu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin