Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
19.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

poslanci Državni zbor Parlameter

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 19.38

6 let, 7 mesecev

Zaživel je Parlameter, orodje za lažje spremljanje slovenskih poslancev

Zdaj boste lažje videli, kaj govorijo in kako glasujejo slovenski poslanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Parlameter - Kreativni center Poligon | Foto STA

Foto: STA

Danes je zaživel Parlameter, spletno orodje, ki so ga razvili na inštitutu Danes je nov dan, ki z raznolikimi analizami glasovanj in transkriptov lajša spremljanje dela v državnem zboru (DZ).

Parlameter z vizualizacijo podatkov in tehnološko napredno modularno zasnovo, prijazno do uporabnikov, izboljšuje preglednost delovanja najpomembnejše demokratične institucije. "Ponuja priložnost, da o delu v DZ začnemo govoriti več in glasneje," je povedal član inštituta Žiga Vrtačič.

Del širšega boja za odprte podatke in pregledno državo

Kot je pojasnil, je Parlameter del širšega boja za odprte podatke in pregledno državo, ki ga bijejo na inštitutu Danes je nov dan. "Država namreč proizvaja še cel kup podatkov, ki niso dostopni oziroma jih ni mogoče predelovati in organizirati na takšen način. Parlameter vidim kot prvi korak k temu, da država začne s svojimi podatki ravnati, kot se spodobi," je dejal.

Osnovni podatki, s katerimi dela ekipa Parlametra, so glasovanja poslancev ter prepisi njihovih govorov, kar nato obdelajo na veliko različnih načinov.

Vsak poslanec ima svoj profil

V spletnem orodju Parlameter ima vsak od 90 poslancev svoj profil, na katerem so zbrane osnovne informacije o delovanju poslanca, podatki o njegovih glasovanjih ter njegovi govori. Glasovanja poslancev lahko uporabnik med drugim filtrira po različnih delovnih telesih, pogleda pa lahko tudi, koliko poslanec odstopa od glasovanja drugih poslancev.

Vsebinske analize govorov pa na primer pokažejo, katere besede so značilne za posameznega poslanca, kakšno je število njihovih govorov na sejo, kakšna sta njihov besedni zaklad ter jezikovni slog.

Ne gre za spletno stran, temveč ...

Kot je poudaril Vrtačič, je pri Parlametru ključno to, da pravzaprav ne gre za spletno stran, temveč za skupek kartic, ki jih je mogoče vdelati. Vsaka izmed več kot 50 kartic, ki sestavljajo spletno mesto Parlametra, je svoja enota, ki živi na svojem spletnem naslovu, je pojasnil.

Parlametra ne smemo enačiti s Supervizorjem, opozarjajo ustvarjalci orodja. To so danes predstavili Filip Dobranič, Žiga Vrtačič in Tadej Strok. | Foto: Bobo Parlametra ne smemo enačiti s Supervizorjem, opozarjajo ustvarjalci orodja. To so danes predstavili Filip Dobranič, Žiga Vrtačič in Tadej Strok. Foto: Bobo

Ob tem je Vrtačič opozoril, da orodja ne smemo enačiti s Supervizorjem. Ta je namreč prikazal podatke, ki prej nikoli niso bili dostopni javnosti. "Vse, kar mi zbiramo, organiziramo in analiziramo, pa je bilo izrečeno v državnem zboru, ki je po svoje javni prostor. Res je, da bodo poslanci zdaj verjetno bolj pazili, kaj povedo, kljub temu pa to ni orodje, ki bo sekalo glave in zaradi katerega bo kdorkoli prisiljen vrniti mandat," je menil Vrtačič.

Razvoj Parlametra je v okviru fundacije DNI podprl ameriški spletni velikan Google, ki jim je namenil več kot 300 tisoč evrov sredstev. Leta 2017 nameravajo Parlameter razširiti v dve do tri tuje države, odvisno od lokalnih partnerjev ter odzivnosti predstavnikov tamkajšnjih parlamentov. "Vsekakor je aplikacija zastavljena na tako modularen način, da bi bilo škoda, da deluje le v Sloveniji," je še dejal Vrtačič.
Ne spreglejte