Zaradi smrti s smejalnim plinom tožilstvo zahteva preiskavo devetih ljudi

Novogoriško državno tožilstvo je zaradi lanskih smrti zaradi napačne napeljave plinov v sobi za reanimacijo na urgenci pred dnevi vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet osumljenih. Kriminalisti so ovadili sedmerico, ki je sodelovala v različnih fazah gradnje, opremljanja prostorov urgentnega bloka in nadzoru, poročajo Primorske novice.

Od odprtja do marca lani so na aparaturi, na kateri so bile napačno priključene cevi za kisik in oksidul, oživljali sedem ljudi. Dva človeka sta umrla med reanimacijo, dva pa, ko so ju pripeljali v nadaljnjo oskrbo.

Od odprtja do marca lani so na aparaturi, na kateri so bile napačno priključene cevi za kisik in oksidul, oživljali sedem ljudi. Dva človeka sta umrla med reanimacijo, dva pa, ko so ju pripeljali v nadaljnjo oskrbo. Foto: Andreja Lončar

Namestnica vodje novogoriškega državnega tožilstva Damijana Bandelj je za časnik pojasnila, da je tožilstvo preiskavo zahtevalo zaradi kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, ponareditve listin in napeljevanja k temu kaznivemu dejanju ter povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Po informacijah časnika naj bi se zahteva za preiskavo nanašala na tri smrti, osumljenim pa očitajo ogrožanje življenja še štirih ljudi.

Sredi marca 2016 so iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici policijo seznanili s sumljivimi okoliščinami, v katerih je umrl 52-letni delavec. V bolnišnici so posumili, da je bilo nekaj narobe v postopku oživljanja. Ugotovili so, da so delavcu namesto kisika dovajali oksidul, znan tudi kot smejalni plin. Tudi obdukcija je potrdila, da 52-letnik ni bil tako poškodovan, da bi to zanj bilo usodno.

Kaj vse so storili narobe

Kriminalisti so lani jeseni na državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo proti sedmim osumljenim, ki so sodelovali v verigi opremljanja prostorov nove urgence in kasneje v fazi nadzora.

Policijska preiskava je razkrila, da delavec pooblaščenega podjetja, ki bi moral priključiti cevi za kisik in dušikov oksid v reanimacijski sobi, tega ni storil. Prav tako ni izvedel potrebnih testiranj. Namesto tega sta to storila dva izmed osumljenih, ki tega ne bi smela storiti, testiranj pa naj ne bi opravil nihče. Eden od osumljenih je nato ponaredil listino, povezano s testiranji, drugi je to listino uporabil kot pristno, čeprav je vedel, da ni. Med osumljenimi sta se znašli tudi dve vodji del in dva nadzornika, ki naj bi opustili dolžna ravnanja, navajajo Primorske novice.

Na sporni aparaturi oživljali sedem ljudi

Vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos je lani jeseni, ko so vložili kazensko ovadbo, povedal, da gre za zaposlene v zasebnih podjetjih, povezanih z gradnjo nove urgence. Kriminalisti so kasneje kazensko ovadbo še dopolnili. Izvedenec je namreč po pregledu zasežene zdravstvene dokumentacije ocenil, da obstaja visoka verjetnost, da sta med postopki oživljanja zaradi dovajanja oksidula namesto kisika umrla še dva bolnika.

Od odprtja do marca lani so na aparaturi, na kateri so bile napačno priključene cevi za kisik in oksidul, oživljali sedem ljudi. Še dva človeka sta umrla med reanimacijo, dva pa, ko so ju pripeljali v nadaljnjo oskrbo.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano