Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
19. 4. 2016,
10.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc Policija Marino Pangos

Torek, 19. 4. 2016, 10.58

6 let, 6 mesecev

Šempetrska tragedija: policija preiskuje smrt več oseb, za zdaj ni znakov sabotaže (avdio)

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

"Preiskujemo sum povzročitve splošne nevarnosti, katerega posledica je smrt več oseb," je o iskanju krivcev za napako na napeljavi medicinskih plinov v šempetrski bolnišnici, ki so jo odkrili ob marčevski smrti pacienta, povedal prvi novogoriški kriminalist Marino Pangos.

 

Spomnimo, da se je preiskava začela marca, po smrti pacienta v reanimacijskem centru novega urgentnega centra novogoriške bolnišnice, ko je osebje bolnišnice ugotovilo, da je na priključku, prek katerega bi pacient moral prejemati kisik, iztekal smejalni plin.

Že takrat so v bolnišnici pojasnjevali, da so v sobi od januarskega odprtja centra obravnavali več bolnikov. Zdaj je tudi policija potrdila, da preiskuje, ali je zaradi napake umrlo več ljudi. 

Policiji iskanje odgovornih za napako na napeljavi v reanimacijski sobi šempetrskega urgentnega centra otežujejo prepletena pravna razmerja med izvajalci del. | Foto: STA , Policiji iskanje odgovornih za napako na napeljavi v reanimacijski sobi šempetrskega urgentnega centra otežujejo prepletena pravna razmerja med izvajalci del. Foto: STA ,

Ni znakov sabotaže

Šef novogoriških kriminalistov Marino Pangos je danes dejal, da konca kriminalistične preiskave - skupaj na zadevi dela več deset kriminalistov iz vse Slovenije - ne morejo napovedati. 

Preiskava je namreč, kot pravi, precej zapletena. "Preiskujemo sklenjene pogodbe, potek izvedbe del, predvsem na strojnih instalacijah. Zbiramo tudi obvestila o nadzoru nad gradbenimi deli, postopkih izdaje ustreznih dovoljenj in prevzema objekta, nenazadnje pa tudi o samih tragičnih dogodkih od januarskega odprtja centra do 15. marca letos," je pojasnil kriminalist.

Za zdaj sicer policija ni odkrila znakov možne sabotaže, torej da bi cevi za smejalni plin in kisik nekdo načrtno zamenjal.

Izvajalci del se otepajo odgovornosti

Pangos je v izjavi za medije opozoril na prepletena pravna razmerja med podjetji, ki so sodelovala pri gradnji in nadzoru del ter samem tehničnem prevzemu objekta. "Kot je v navadi pri gradbenih delih, je tudi tu udeleženih več izvajalcev. Ugotavljamo odgovornost oseb, ki so opustile dolžno ravnanje ali kakor koli drugače kaznivo ravnale."

Spomnimo, da je pri gradnji lani odprtega urgentnega centra za strojne instalacije in vgradnjo medicinske opreme pri gradnji konec lanskega leta odprtega urgentnega centra je bilo odgovorno podjetje Kolektor Koling, ki je za vgradnjo in dobavo medicinske opreme ter priklope najelo podizvajalca, podjetji Medicoengineering in Medicop. Vsi so zanikali kakršno koli odgovornost za napako. 

Nadzor gradbeno-obrtniški del je izvajalo sežansko podjetje Elita, kjer se vse od marčevskega dogodka na naše klice ne oglašajo.

Kriminalisti pri strojniku, ki je opravil tehnični pregled 

Policija zbira obvestila tudi pri tistih, ki so prižigali zeleno luč za odšrtje novozgrajenega centra. Iz zapisnika tehničnega pregleda, ki so nam ga danes poslali z novogoriške upravne enote, izhaja, da je bil v komisiji novogoriške upravne enote, ki je naredila tehnični prevzem objekta, za strojne instalacije odgovoren Marko Pegan iz novogoriškega podjetja za projektiranje in inženiring PINSS.

Pegan je sicer podal več pripomb oziroma priporočil, nobena pa se ne nanaša na napeljavo medicinskih plinov v prostorih za reanimacijo. V kratkem telefonskem pogovoru nam je potrdil, da so se pri njem oglasili kriminalisti. V kateri smeri gre preiskava oziroma, kaj so ga spraševali, ni želel povedati, češ da naj najprej končajo preiskavo.

Na vprašanje, ali se ob tehničnem pregledu pregleda celotna napeljava, je dejal, da to seveda ne gre. "Kar zidajo eno leto, ne moreš pregledati v dveh urah. Gre predvsem za pregled dokumentacije," je na kratko pojasnil potek tehničnega prevzema, več pa ni želel povedati. 

Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, so potrebovali mesec dni, da so našo zahtevo za razkritje zapisnika o tehničnem pregledu posredovali na novogoriško upravno enoto. | Foto: Matej Leskovšek Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, so potrebovali mesec dni, da so našo zahtevo za razkritje zapisnika o tehničnem pregledu posredovali na novogoriško upravno enoto. Foto: Matej Leskovšek

Pri Kolarjevi mesec dni držali zahtevo za zapisnik

Pri tem omenimo še, da smo na zapisnik tehničnega pregleda čakali mesec dni. Dan po tem, ko je novica o napaki v napeljavi in posledični smrti bolnika prišla v javnost (to je bilo 17. marca), smo na vodstvo šempetrske bolnišnice in ministrstvo za zdravje naslovili vprašanji, kdo je nadziral gradnjo šempetrske urgence in kdo je opravil tehnični prevzem.

Z ministrstva so nam sporočili, da moramo podati zahtevo po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, na katero pa so nato odgovarjali kar mesec dni. V začetku tega tedna nam je Maja Kastelec Pleskovič, pristojna za posredovanje tovrstnih informacij, sporočila, da je zahtevo preusmerila na novogoriško upravno enoto, ki je pristojna za odgovor. Danes so nam zapisnik vendarle poslali.

Ne spreglejte