SiolNET. Novice Slovenija
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi onesnaženja v reki Cerknici poginilo več sto rib

0,46

termometer

ribe
Člani Ribiške družine Idrija ugotavljajo, da so od hotela Cerkno pa vse do kilometra struge pod Cerknim poginile vse ribe. Foto: STA

V Cerknem so danes v reki Cerknici, ki teče skozi mesto, opazili poginule ribe. Vzrok onesnaženja in s tem pogina rib še ugotavljajo, gospodar Ribiške družine Idrija Zoran Jež pa meni, da škoda znaša najmanj 15 tisoč evrov.

Člani Ribiške družine Idrija ugotavljajo, da so od hotela Cerkno pa vse do kilometra struge pod Cerknim poginile vse ribe.

"Škoda je ogromna, poginile so ribe, vse od mladic do odraslih, tudi 60 centimetrov dolgih rib. Trenutno še preštevamo poginule ribe," je za Radio Slovenija povedal Jež in dodal, da so prvo poginulo ribo našli pri iztoku vode iz hotelskega bazena v Cerknem, od tam pa ni bilo v kilometru vodne struge najdene nobene žive ribe. Posamezne poginule ribe so našli še pol kilometra nižje po strugi.

Škoda znaša okoli 15 tisoč evrov

Na mestu pogina rib so odvzeli vzorce vode, ki bi lahko pokazali na povzročitelje te ekološke nesreče. S Policijske uprave (PU) Nova Gorica so medtem sporočili, da so predstavniki Ribiške družine Idrija ugotovili, da je poginilo 200 odraslih rib in 205 mladic. "Pogin je po njihovi izjavi po vsej verjetnosti posledica izliva klora v potok. Škoda predvidoma znaša okoli 15 tisoč evrov," so na PU Nova Gorica zapisali v sporočilu za javnost.

Izola - turistično društvo Trendi Izola – kraljestvo ribe vabi med valove

Direktorica Hotela Cerkno Manuela Božič Badalič je povedala, da bazen Hotela Cerkno obratuje po poletnem urniku, kar pomeni, da je bil od ponedeljka dalje zaprt. Obratuje namreč od četrtka do nedelje, v tem času ni bilo v njem nobenih kopalcev, niti zaposleni Hotela Cerkno niso izvajali nikakršnih del.

pohodništvo Novice V hribe namesto na morje

Je pa Božič Badaličeva dodala, da so v času od ponedeljka do danes v bazenskem kompleksu potekala vzdrževalna dela na bazenski tehniki. "Izvajal jih je zunanji izvajalec, ki je podal izjavo ob prihodu policije," je še pojasnila.

Policijska postaja Idrija bo po ugotovljeni morebitni odgovornosti na Okrožno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničenja okolja.

DobraVaga otvoritev Trendi Po ribe čez galerijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin