Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2018,
12.40

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

Planet TV pohodništvo gore

Četrtek, 5. 7. 2018, 12.40

5 let, 9 mesecev

Poletni dan

V hribe namesto na morje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
pohodništvo

Čeprav poletje povezujemo z morjem, pa je veliko tudi tistih, ki se namesto na plažo raje odpravijo v hribe. Slovenci tudi sicer veljamo za narod pohodnikov, kar niti ne preseneča glede na dejstvo, da nas obdajajo številne gore in lepe pohodniške poti, ki zadovoljijo še tako zahtevnega planinca.

Vse zanimivosti in novosti planinarjenja boste lahko izvedeli tudi v današnji oddaji Poletni Dan., ki bo na sporedu ob 17.25 na Planet TV.

Pohodništvo je mogoče v vsakem letnem času, le turo je treba pravilno izbrati. Vzpon po golem južnem pobočju v poletni vročini je lahko zelo naporen in zdravju škodljiv, kar pa ne pomeni, da ni v jutranjih urah pot s severa na isti hrib prav prijetna. Prvo pravilo pri izbiri ture je kljub množici podatkov na internetu še vedno naša zdrava pamet. Koristno in odgovorno je, da si pred celodnevno turo v visokogorje dobro ogledamo vremensko napoved, za uro dolg izlet v domačem kraju pa bo zadostoval pogled skozi okno.

Pohodništvo
Sportal Pot pod noge, a ne pozabite na varnost
Koča na Prehodavcih
Sportal To so najlepše planinske poti po izboru Slovencev #top3

Predpriprave na pohod

Za daljše in zahtevnejše pohode je dobro, da se nanje predhodno pripravimo tudi kondicijsko in telesno. Priporoča se pohod trikrat tedensko po lažjih pohodnih poteh, pred turo se dobro ogrejte, s čimer boste preprečili natezanje in napetosti. S krajšimi teki si okrepimo mečne, stegenske in hrbtne mišice, ki so pri pohodništvu najbolj obremenjene.

pohodništvo | Foto:

Svojo vzdržljivost lahko preverite tako, da si izmerite svojo srčno ferkvenco. Ta naj bo pod vrednostjo 180 minus vaša starost. Na tak način telo porabi od 60 do 80 kilokalorij na kilometer, na zahtevnejših turah pa seveda tudi več.

pohodništvo | Foto:

Pohodništvo je tako priljubljen vzdržljivostni šport, ki vključuje vse mišične skupine, z njim pa se lahko ukvarjate vse življenje, saj nikoli ni prepozno, da osvojite bližnje gore in hribe.

Kakšen čevelj je primeren?

Neprimerna oprema je najpogostejši razlog, da naša tura kaj hitro lahko ne gre po planu. Najpomembnejša je dobra, udobna in predvsem primerna obutev, saj so med pohodi noge najbolj izpostavljene neobičajnim obremenitvam. Razlikujejo se glede na zahtevnost terena. Za lažje pohode po razmeroma ravnem terenu izberimo upogljive pohodniške čevlje iz lahkih materialov, za bolj zahtevne pohodne poti pa naj bo čevelj trši in nekoliko bolj robusten. Pomembno je, da so nepremočljivi, z nedrsljivim gumijastim podplatom. S tem ko segajo čez gležnje, pa nam dajejo boljšo oporo in razbremenijo naša stopala.

pohodništvo | Foto:

Seveda ne gre pozabiti niti na preostalo opremo, kot so večplastna oblačila za primer nenapovedanih vročinskih neviht, aktivno perilo, ki dobro odvaja pot, pogost in dobrodošel del dodatne opreme pa so tudi pohodniške palice ter nahrbtnik, v katerem naj bodo svetilka, osebni komplet prve pomoči, mobilni telefon, hrana, beležka in svinčnik.

Kakšen tip pohodnika ste?

Obstajajo trije tipi pohodnikov. Alfa pohodniki poznajo vsako pot, so samozavestni, znajo ukrepati v primeru morebitnih težav, na katere naletijo med potjo, so veliki motivatorji in ob njih imajo preostali pohodniki vedno občutek varnosti.

pohodništvo | Foto:

Sledilci najraje planinarijo v skupinah. Bolj kot v samem pohodništvu uživajo v družbi, na poteh veliko fotografirajo in so družba, ki želi predvsem uživati tudi v udobju. Individualisti so običajno polni znanja, opazijo malenkosti, so samozavestni, mirni in preudarni.

Elektronska tehnologija tudi v gorah

Polhograjska grmada, Boč, Roblek, Kum, Grintovec, Kofce, Veliki Vrh, Krn, Veliko Kladivo, Stol, Korošica, Nanos je le nekaj priljubljenih planinskih ciljev, ki jih premore naša dežela. Ne glede na to, da je čar planinarjenja v stiku z neokrnjeno naravo, pa tudi na to področje posega vse več tehnologije. Na voljo imamo tako denimo mobilno aplikacijo, ki je namenjena pohodnikom in kolesarjem in ponuja več kot 180 najzanimivejših pohodniških in kolesarskih destinacij v Sloveniji.

pohodništvo | Foto:

Tudi na cilju, kjer smo se običajno vpisali v knjigo in spominsko zabeležili svoj prihod, so novosti. Od zdaj naprej lahko svoje poti nosimo s seboj kot obesek na ključih. Peakcheck je sistem za elektronsko beleženje svojih vrhov. Hkrati pa si lahko izračunamo tudi čas, ki smo ga porabili do vrha.

Vse zanimivosti in novosti planinarjenja boste lahko izvedeli tudi v današnji oddaji Poletni Dan., ki bo na sporedu ob 17.25 na Planet TV.
Ne spreglejte