Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 10. 2017,
13.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pohodništvo rekreacija rekrea(k)cija

Sobota, 21. 10. 2017, 13.08

6 let, 6 mesecev

POHODNIŠTVO

Pot pod noge, a ne pozabite na varnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pohodništvo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenija je raj za pohodništvo in planinarjenje. Za oba ali vsaj kakšen izlet lahko izkoristite še prihodnje tedne. A pozor, v hribih preti tudi nekaj nevarnosti, zato se pred turo dobro pripravite in preverite vse dejavnike, ki bi vam lahko pokvarili užitek.

Ker govorimo o pohodništvu kot obliki rekreacije, se bomo osredotočili na lažje do srednje zahtevne ture, visokogorje in alpinizem pa bomo tokrat pustili ob strani.

Pohodništvo in planinarjenje je odličen način aktivnega preživljanja prostega časa na prostem. Je odličen način za izboljšanje kondicije, spoznavanje novih ljudi in uživanje. Gre za vzdržljivostni šport, ki obremeni srce in pospeši prekrvavitev, zato morate biti zdravi in pripravljeni na napor. Tura naj bo primerna vašim sposobnostim.

Kako izbrati primeren pohodniški čevelj?

Pohodniški bonton

Spremljajte vremensko napoved

Vsaj nekaj dni pred odhodom na turo redno spremljajte vremensko napoved za področje, kamor se odpravljate, upoštevajte tudi podatke in vsa opozorila o razmerah v hribih in gorah. S seboj imejte primerno planinsko opremo in se jo pred tem tudi naučite uporabljati. Veter, dež in mraz namreč povečajo možnost nezgod.

Oddaja The Biggest Loser Slovenija bo na sporedu ob 15.25 na Planet TV.

Držite se označenih poti, še posebej, če ste se pohodne ture lotili sami. | Foto: Vid Ponikvar Držite se označenih poti, še posebej, če ste se pohodne ture lotili sami. Foto: Vid Ponikvar

S seboj imejte mobilni telefon

Priporočljivo in tudi bolj zabavno je, če se na pot ne odpravite sami. Če ne najdete nikogar, ki bi vam delal družbo, pa o svoji turi obvestite partnerja, prijatelja ali znanca. S seboj vzemite tudi mobilni telefon, da lahko v primeru nezgode koga pokličete, a se zavedajte, da je signal v višjih predelih veliko slabši kot v dolini. Preden se odpravite na pot, napolnite telefonsko baterijo.

Seznam planinskih koč, zavetišč in bivakov najdete na spletni strani Planinske zveze Slovenije, kjer lahko preverite tudi njihovo odprtost. Slovenske planinske poti najdete na tej spletni strani. Vedno izberite sebi primerno.

 

Izberite primerno obutev

Primerni pohodni čevlji so najpomembnejši kos pohodniške opreme. | Foto: Vid Ponikvar Primerni pohodni čevlji so najpomembnejši kos pohodniške opreme. Foto: Vid Ponikvar

Za lažjo planinsko turo potrebujete primerne pohodne čevlje, nahrbtnik, v katerem naj bo vetrovka za zaščito pred dežjem in vetrom, komplet za prvo pomoč, telefon in malica s pijačo. Marsikdo si pri hoji pomaga tudi s pohodnimi palicami.

Dobri pohodni čevlji ščitijo stopalo in blažijo obremenitve ter skrbijo za dober oprijem tudi na spolzki podlagi. Pri izbiri obutve se prepričajte, da se čevlji dobro prilegajo, imajo podplate z dobrim oprijemom, so vodoodporni in lahki. Cene takih pohodnih čevljev se gibljejo od 100 pa vse do 250 evrov.

Kako ukrepati ob nesreči?

Če ste priča nesreči, poskušajte ostati mirni. Ocenite situacijo in zaščitite sebe ter ponesrečenca pred neposrednimi nevarnostmi. V okviru svojega znanja ponesrečencu nudite prvo pomoč, hkrati pa pokličite na pomoč reševalce (112).

Spoštujte naravo in okolje

Včasih se premalo zavedamo, kako lepo je pri nas, še posebej v hribih in gorah. Skrbite, da bo tako tudi ostalo, zato za seboj ne puščajte smeti, ostanite na označenih poteh, ne motite živali in ne trgajte gorskega cvetja.

Spremljajte The Biggest Loser Slovenija tudi na Facebooku in Instagramu, pridružite se debati z uporabo ključne besede #BiggestLoserSLO.
Ne spreglejte