SiolNET. Digisvet Nasveti
1,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako shujšati? Odgovor morda ves čas nosite s seboj.

1,83

termometer

Nekomu, ki se loteva izgubljanja kilogramov, lahko ta proces olajša pametni telefon z nekaj skrbno izbranimi aplikacijami, ki mu bodo pomagale pri urejanju prehrane, načrtovanju telesne vadbe in ohranjanju volje za dosego zadanega cilja. Na tem področju je aplikacij sicer na tisoče, a s temi, ki smo jih izbrali mi, ne morete zgrešiti. 

Sodobna tehnologija je lahko eden od razlogov za pridobivanje prekomerne telesne teže, kot boste prebrali v tem prispevku, pa nam jo lahko tudi pomaga izgubiti. Sodobna tehnologija je lahko eden od razlogov za pridobivanje prekomerne telesne teže, kot boste prebrali v tem prispevku, pa nam jo lahko tudi pomaga izgubiti. Foto: Thinkstock

Prehrana

Prvi korak pri izgubi odvečne telesne teže je, da v telesu ustvarimo kalorični primanjkljaj oziroma energijsko neravnovesje. To preprosto pomeni, da v določenem časovnem intervalu, na primer na dnevni ali tedenski ravni, porabimo več energije, kot je zaužijemo s hrano in pijačo.

Najbolj zanesljiv način, da ustvarimo kalorični primanjkljaj, je vestno beleženje vseh hranil, ki jih zaužijemo čez dan. Eden od najpreprostejših načinov za to je uporaba aplikacije za pametne telefone, kot so ...

Oddaja The Biggest Loser Slovenija bo na sporedu ob 21.10 na Planet TV.

MyFitnessPal (Android / iPhone)

MyFitnessPal je daleč najbolj uporabljano orodje za beleženje obrokov na pametnih telefonih. MyFitnessPal je daleč najbolj uporabljano orodje za beleženje obrokov na pametnih telefonih. Foto: Matic Tomšič

Aplikacija MyFitnessPal deluje tako, da v ogromni interni bazi živil poiščemo prehranske izdelke, ki smo jih pravkar zaužili, določimo njihovo količino in tako sestavimo digitalno različico obroka.

MyFitnessPal nato izračuna prehranske vrednosti obroka: koliko kilokalorij je vseboval, koliko je bilo posameznih makrohranil (beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe) in mikrohranil (vitamini, minerali, vlaknine). 

Dnevni vnos makrohranil v MyFitnessPal Dnevni vnos makrohranil v MyFitnessPal Foto: Matic Tomšič

Živila lahko v MyFitnessPal sestavljamo tudi sami, a je brskanje po interni bazi veliko hitrejši način vnašanja obrokov, saj vsebuje okrog pet milijonov različnih prehranskih izdelkov, tudi večino tistih, ki jih najdemo na policah slovenskih trgovin. Kupljena živila lahko v MyFitnessPal vnašamo tudi s skeniranjem njihove črtne kode. 

MyFitnessPal lahko uporabljamo tudi v spletnem brskalniku na osebnem računalniku. Kliknite fotografijo za povezavo.  MyFitnessPal lahko uporabljamo tudi v spletnem brskalniku na osebnem računalniku. Kliknite fotografijo za povezavo.  Foto: Reuters

Preberite tudi: Kako sem z aplikacijo MyFitnessPal v osmih mesecih izgubil 17 kilogramov

Alternativa za uporabnike pametnih telefonov iPhone: Evolve

Evolve je novejša aplikacija za štetje zaužitih kilokalorij, ki je za zdaj na voljo samo za pametne telefone iPhone. Njeni največji prednosti sta zelo intuitiven uporabniški vmesnik in dejstvo, da nekatere napredne funkcije, ki so na voljo samo v plačljivi različici MyFitnessPala, ponuja brezplačno. 

Alternative za uporabnike, ki jim MyFitnessPal ni všeč: Lose It! (Android / iPhone)

Aplikacija Lose It! deluje po podobnem načelu kot MyFitnessPal, a ima malce drugačen uporabniški vmesnik in ponuja beleženje obrokov tudi z uporabo fotoaparata (a je ta način uporaben le pogojno). 

Prehranski navigator (Android / iPhone)

Aplikacija Prehranski navigator. Aplikacija Prehranski navigator. Foto: Prehranski navigator

Prehranski navigator je brezplačni pomočnik za beleženje zaužitih kilokalorij v slovenskem jeziku. Primeren je torej za vse uporabnike pametnih telefonov, ki slabše razumejo angleščino, v kateri je na voljo večina tovrstnih aplikacij. 

Od uporabnika aplikacija Prehranski navigator tako kot MyFitnessPal in drugi najprej zahteva osebne podatke, kot so spol, starost, teža, višina, zahtevnost dela, morebitne rekreacijske aktivnosti in količina počitka, ki si ga odmeri vsak dan. Na podlagi teh podatkov Prehranski navigator izračuna, koliko hrane bi moral pojesti vsak dan in kje je tista meja, pri kateri bo izgubljal težo. 

Prehranski navigator ima solidno založeno bazo živil, kot v drugih podobnih aplikacijah pa jih lahko vnašamo tudi ročno.  Prehranski navigator ima solidno založeno bazo živil, kot v drugih podobnih aplikacijah pa jih lahko vnašamo tudi ročno.  Foto: Prehranski navigator

Preberite več o aplikaciji Prehranski avigator


Telesna vadba

Drugi korak za učinkovito hujšanje je telesna vadba. S premikanjem pri višjih obratih (beri: z zvišanjem srčnega utripa) namreč lažje ustvarimo kalorični primanjkljaj. To je nekaj aplikacij, s katerimi se je lažje spraviti v pogon in beležiti našo vsakodnevno telesno aktivnost. 

Nike Training Club (Android / iPhone)

Nike Training Club je brezplačna aplikacija, ki nam ob registraciji uporabniškega računa ponudi dostop do več sto različnih programov telesne vadbe. Primerni so tako za začetnike kot za bolje telesno prpravljene uporabnike. Na svojo mobilno napravo jih prenesemo v obliki videoposnetkov, ki trening prikazujejo v realnem času, da mu lažje sledimo. 

Predstavitev aplikacije Nike Training Club:

Google Fit (Android)

Aplikacija Google Fit je centrala za beleženje telesne aktivnosti za uporabnike pametnih telefonov. Šteti zna korake in prehojeno razdaljo, oceniti število porabljenih kilokalorij, če ji uporabnik zaupa svoje osnovne osebne podatke, in se povezati s številnimi zunanjimi senzorji in sledilci aktivnosti, kot so športne ure in merilniki srčnega utripa, pa tudi aplikacijami, kot je že omenjeni MyFitnessPal.

Alternative: iPhone Health, Samsung Health, Huawei Health ...

Dobre alternative Google Fit so aplikacije istega tipa, ki jih pametnim telefonom čedalje pogosteje prilagajo številni proizvajalci. Početi znajo praktično vse, kar zna Google Fit (nekateri še kakšno stvar več, najnovejši Samsungi znajo izmeriti uporabnikov srčni utrip, na primer), njihova pomanjkljivost v primerjavi z Google Fit pa je, da so združljive z eno samo platformo. 

Strava (Android / iPhone)

Ena od najbolj priljubljenih aplikacij za beleženje športnih aktivnosti, še posebej teka in kolesarjenja. Največji prednosti aplikacije Strava sta, da deluje skoraj z vsako športno in pametno uro ali zapestnico ter da ima ogromno skupnost uporabnikov, ki drug drugemu dajejo motivacijo ne le za nadaljevanje vadbe, temveč tudi za izboljšanje športnih rezultatov. 

Kje vse je mogoče uporabljati aplikacijo Strava. Kje vse je mogoče uporabljati aplikacijo Strava. Foto: Google Play

 

Preberite tudi: Katero športno uro bi kupil, če bi moral izbrati ta trenutek? Tale je kar dobra kandidatka.


Razno

Vse, kar ne spada pod Prehrano ali Telesno vadbo. 

Water Drink Reminder (Android)

Ali vsak dan popijete dovolj vode? Če vas skrbi, da ne, namestite aplikacijo Water Drink Reminder, ki vas bo opominjala, da je čas za kozarec ali dva.

Prevod v slovenski jezik je malce lesen, a uporabniški vmesnik je dovolj preprost, da z navigacijo po aplikaciji nihče ne bo imel težav. Prevod v slovenski jezik je malce lesen, a uporabniški vmesnik je dovolj preprost, da z navigacijo po aplikaciji nihče ne bo imel težav. Foto: Google Play

Alternativa za iPhone: Daily Water

Water Drink Reminder je na voljo samo za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android. Daily Water je po istem kopitu narejena aplikacija za pametne telefone iPhone. 

YouTube (Android / iPhone)

YouTube ni le praktično neusahljiv vir informacij o tem, kaj in koliko jesti, če želimo shujšati, in o tem, kako se pravilno lotiti telesne vadbe, temveč tudi motivacijskih videoposnetkov, ki vam lahko med hujšanjem, če to postaja naporno, vlijejo novih moči. V YouTube vpišite "weight loss transformation" in si oglejte, kaj vse je mogoče z dovolj volje. 

Na spletni strani YouTube je na tisoče posnetkov tako imenovanih telesnih preobrazb, doseženih z izgubo maščobe. Na spletni strani YouTube je na tisoče posnetkov tako imenovanih telesnih preobrazb, doseženih z izgubo maščobe. Foto: zajem zaslona

Calm (Android / iPhone)

Več znanstvenih študij je že potrdilo, da se ljudje, ki so pod stresom, zatekajo k hrani oziroma k prenažiranju. Morda bo pomagalo, morda ne, a aplikacija Calm (v prevodu to pomeni mir, mirno, miren, mirna) je namenjena zmanjševanju stresa z meditacijo.

Calm uporabnikom ponuja več sto različnih programov meditacije, ki so namenjeni tako popolnim začetnikom kot starim mačkom, trajajo pa od 3 do 25 minut.  Calm uporabnikom ponuja več sto različnih programov meditacije, ki so namenjeni tako popolnim začetnikom kot starim mačkom, trajajo pa od 3 do 25 minut.  Foto: Google Play

Spremljajte The Biggest Loser Slovenija tudi na Facebooku in Instagramu, pridružite se debati z uporabo ključne besede #BiggestLoserSLO.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin