Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
8. 9. 2017,
18.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Suunto Spartan pametna ura

Petek, 8. 9. 2017, 18.46

6 let, 6 mesecev

Suunto Spartan Trainer Wrist HR

Kupujete uro? Te nikar ne spreglejte. #test

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Spartan Trainer Wrist HR je najnovejša športna ura finskega proizvajalca Suunto in za razumno ceno precej kakovostna vstopnica v svet digitalnega beleženja športnih aktivnosti. Zadovoljila bo potrebe večine rekreativnih in tudi malce zahtevnejših športnikov, nekaj manjših pomanjkljivosti pa ni dovolj težavnih, da bi odsvetovali nakup. 

Športna ura Suunto v nobenem pogledu ne skriva, da je namenjena predvsem enemu poslanstvu, spremljanju športnih in telesnih aktivnosti, in ne želi biti večnamenska pametna naprava z naborom funkcij, ki jih ne bo uporabljal nihče. Cena ure v prosti prodaji je 279,99 evra. | Foto: Matic Tomšič Športna ura Suunto v nobenem pogledu ne skriva, da je namenjena predvsem enemu poslanstvu, spremljanju športnih in telesnih aktivnosti, in ne želi biti večnamenska pametna naprava z naborom funkcij, ki jih ne bo uporabljal nihče. Cena ure v prosti prodaji je 279,99 evra. Foto: Matic Tomšič

Suunto Spartan Trainer Wrist HR – palec gor:

Uporabe ure se priučimo zelo hitro.

Športna ura Suunto Spartan Trainer Wrist HR je primerna tudi za popolnega začetnika, saj je upravljanje preprosto in intuitivno, meniji, v katerih izbiramo športne aktivnosti in spreminjamo nastavitve ure, pa so plitki, pregledni in maloštevilčni.

Nastavitev ure po prvem vklopu opravimo v manj kot petih korakih. Povezovanje ure prek standarda bluetooth z aplikacijo za pametni telefon, ki sicer ni nujno, je pa zaradi boljšega pregleda nad končanimi vadbami priporočljivo, je izredno preprosto, saj ima ura privzeto aktivno anteno bluetooth. 

Trainer Wrist HR ima pet zunanjih gumbov, ki jih je pravo veselje pritiskati, saj z vibriranjem dajejo konkreten povraten odziv. Hkrati so dovolj togi, da je neželenih pritiskov malo, a dovolj mehki, da nikoli ni dvoma, ali smo gumb pritisnili dovolj.

Čeprav jih je pet, so funkcije gumbov poenostavljene. Med mirovanjem zgornji levi razsvetli zaslon, zgornji desni nas odpelje v glavni meni. Spodnji levi zapre meni in znova pokaže številčnico, srednji desni je namenjen potrjevanju izbir, spodnji desni odpre centralo z informacijami o telesni aktivnosti (srčni utrip, število opravljenih korakov in ocena porabljenih kilokalorij). Med vadbo zgornji desni gumb vklopi premor, spodnji desni zabeleži opravljen krog, srednji desni pa pokaže aktualne informacije o vadbi.  |  Foto: Suunto | Foto: Čeprav jih je pet, so funkcije gumbov poenostavljene. Med mirovanjem zgornji levi razsvetli zaslon, zgornji desni nas odpelje v glavni meni. Spodnji levi zapre meni in znova pokaže številčnico, srednji desni je namenjen potrjevanju izbir, spodnji desni odpre centralo z informacijami o telesni aktivnosti (srčni utrip, število opravljenih korakov in ocena porabljenih kilokalorij). Med vadbo zgornji desni gumb vklopi premor, spodnji desni zabeleži opravljen krog, srednji desni pa pokaže aktualne informacije o vadbi.  | Foto: Suunto

Dimenzije, teža, odpornost.

Ura Trainer Wrist HR je nekoliko manj obilna od sorodnic iste znamke (s tem mislimo predvsem na dražjo Suunto Spartan Ultra) in je na kožo pisana uporabnikom z nekoliko manjšimi zapestji.

Ura je s svojimi 56 grami tudi dovolj lahka, da med vadbo, če si je le ne zapnemo pretesno, nanjo praktično pozabimo. | Foto: Matic Tomšič Ura je s svojimi 56 grami tudi dovolj lahka, da med vadbo, če si je le ne zapnemo pretesno, nanjo praktično pozabimo. Foto: Matic Tomšič

Suunto navaja, da se je z uro mogoče potopiti do globine 50 metrov. Tega sicer nismo imeli priložnosti preizkusiti, smo se pa z njo oprhali, kar je preživela brez težav. 

Podpora ogromno različnim športom. 

Suunto Spartan Trainer Wrist HR blesti tam, kjer je najbolj pomembno - privzeto namreč ponuja spremljanje aktivnosti pri več kot 80 različnih športih, tudi bolj "eksotičnih", kot so SUP, skvoš ali celo udejstvovanje v navijaški skupini.  

 

Če ima uporabnik še bolj specifične želje, jih lahko izpolni s prilagajanjem parametrov poljubnega profila za šport, upamo pa si trditi, da bo že privzeta izbira športov na uri Trainer Wrist HR pokrila potrebe 99 od 100 uporabnikov. 

Merilnik srčnega utripa bo za večino rekreativnih športnikov dovolj dober.

Tehnologija optičnih merilnikov srčnega utripa je v zadnjih letih precej napredovala, Spartan Trainer Wrist HR pa uporablja praktično najboljšo ta hip, ki jo proizvaja priznano podjetje Valencell. 

Merjenje utripa zgolj na zapestju sicer ne bo nikoli tako natančno kot merjenje utripa s pomočjo senzorja, ki si ga oprtamo okrog prsnega koša, saj je zapestje med športno aktivnostjo precej bolj mobilen del telesa, a za povprečnega uporabnika bo senzor na zapestju dovolj dober približek bolj natančnih merilnih naprav.  | Foto: Matic Tomšič Merjenje utripa zgolj na zapestju sicer ne bo nikoli tako natančno kot merjenje utripa s pomočjo senzorja, ki si ga oprtamo okrog prsnega koša, saj je zapestje med športno aktivnostjo precej bolj mobilen del telesa, a za povprečnega uporabnika bo senzor na zapestju dovolj dober približek bolj natančnih merilnih naprav.  Foto: Matic Tomšič

Suuntova ura je med primerljivo vadbo prikazovala približno enake meritve srčnega utripa kot pred njo Samsungova ura Gear Fit 2, ki jo uporabljamo sicer, v mirovanju pa za mišjo dlako odstopala od meritev, ki smo jih opravili s podobnim senzorjem na pametnem telefonu Galaxy S8 in čisto pravim merilcem krvnega tlaka. 

Natančen GPS. 

GPS je pomemben del uporabniške izkušnje z uro Trainer Wrist HR predvsem za tekače, pohodnike in kolesarje, ki lahko s pomočjo navigacije preverijo ne le, kako dolgo pot so prepotovali in kako hitro so bili, temveč tudi, kje jim je opravljena telesna vadba najbolj dala vetra.

Med našim preizkusom se je navigacija še posebej po tem, ko smo vklopili bolj natančen način, s katero antena GPS vklopi "turbo", a hitreje golta baterijo, izkazala za precej zanesljivo.

Ura je med tekom in sprehodom pravilno sledila praktično vsem večjim in manjšim ovinkom, prečkanju cest točno na mestih, kjer so prehodi za pešce, in zavitim potem v majhnem mestnem parku. | Foto: Matic Tomšič Ura je med tekom in sprehodom pravilno sledila praktično vsem večjim in manjšim ovinkom, prečkanju cest točno na mestih, kjer so prehodi za pešce, in zavitim potem v majhnem mestnem parku. Foto: Matic Tomšič

Aplikacija in spletna platforma Suunto Movescount.

Za resnega uporabnika bo ura Suunto Spartan Trainer Wrist HR le en del uporabniške izkušnje - drugi bo spletna platforma Suunto Movescount, ki je za uporabo brezplačna, omogoča pa podrobno analizo vseh športnih in telesnih aktivnosti, ki jih je zabeležila ura Trainer Wrist HR. 

Glavno okno platforme Suunto Movescount. | Foto: Matic Tomšič Glavno okno platforme Suunto Movescount. Foto: Matic Tomšič

Movescount ima sicer celo vrsto uporabnih lastnosti. Med drugim omogoča ogled zemljevidov, kjer so prikazane tekaške, pohodniške in kolesarske poti drugih uporabnikov športnih ur Suunto, z njimi pa lahko dobimo ideje za izbiro prihodnjih poti oziroma svoje že opravljene vadbe primerjamo z drugimi uporabniki:

Debelejše in svetlejše črte predstavljajo bolj obljudene tekaške poti. | Foto: Matic Tomšič Debelejše in svetlejše črte predstavljajo bolj obljudene tekaške poti. Foto: Matic Tomšič

Movescount ima tudi obširno zbirko programov za izdelavo lastnih treningov, prek platforme pa lahko v stik stopimo tudi z drugimi uporabniki ur Suunto.

Nepogrešljiv del uporabniške izkušnje s Trainer Wrist HR je aplikacija Movescount za pametne telefone, prek katere podatke, pridobljene s športno uro, sinhroniziramo s platformo Movescount.

 

Mobilna aplikacija je uporabna za hiter pregled opravljenih športnih aktivnosti in priročno spreminjanje nastavitev ure, za poglobljenega pa se je bolje odpraviti na obisk spletne platforme Movescount. Na sliki pregled nedavnih športnih aktivnosti v aplikaciji Movescount. | Foto: Matic Tomšič Mobilna aplikacija je uporabna za hiter pregled opravljenih športnih aktivnosti in priročno spreminjanje nastavitev ure, za poglobljenega pa se je bolje odpraviti na obisk spletne platforme Movescount. Na sliki pregled nedavnih športnih aktivnosti v aplikaciji Movescount. Foto: Matic Tomšič

Aplikacija Movescount zna uro Suunto Spartan Trainer Wrist HR spremeniti tudi v preprosto pametno uro, saj omogoča, da uporabnik na zapestje prejema obvestila o klicih, sporočilih SMS, e-pošti in dogajanju na družbenih omrežjih.

Solidno trajanje baterije in priročen način polnjenja. 

Z enim polnjenjem baterije smo opravili več kot deset vadb, pa se pokazatelj stanja baterije še ni spustil pod 50 odstotkov. Kdor bo uro uporabljal samo med športnim udejstvovanjem, ne kot vsakodnevni merilnik telesnih aktivnosti (srčni utrip, koraki), jo bo polnil redko. Mi smo jo v desetih dneh samo enkrat. 

Polnjenje ure je preprosto - v konektorje na njeni hrbtni strani "ugrizne" priložena čeljust, ki jo s kablom priključimo v izhod USB na osebnem računalniku ali pa adapter polnilca za pametni telefon. | Foto: Matic Tomšič Polnjenje ure je preprosto - v konektorje na njeni hrbtni strani "ugrizne" priložena čeljust, ki jo s kablom priključimo v izhod USB na osebnem računalniku ali pa adapter polnilca za pametni telefon. Foto: Matic Tomšič

Suunto Spartan Trainer Wrist HR – nevtralen palec:

Videz. 

Zunanja podoba športne ure Wrist HR je lastnost, ki daje najbolj toplo-hladen vtis. Ura je na voljo v dveh izvedbah zunanjosti: povsem plastični, ki smo jo preizkusili mi, in malce bolj premijski, pri kateri je zaslon obdan s kovino. 

Videz je področje tega preizkusa, kjer smo si privoščili več subjektivnosti. Sto ljudi, sto čudi - avtorju prispevka zunanjost ure ni všeč, njegovi partnerici pa se zdi prav čeden modni dodatek športnim oblačilom.  | Foto: Matic Tomšič Videz je področje tega preizkusa, kjer smo si privoščili več subjektivnosti. Sto ljudi, sto čudi - avtorju prispevka zunanjost ure ni všeč, njegovi partnerici pa se zdi prav čeden modni dodatek športnim oblačilom.  Foto: Matic Tomšič

Suunto Spartan Trainer Wrist HR je v navezi plastike in kovine ter v nekaterih barvnih kombinacijah, na primer črno-srebrni, videti odlično, to pa ne velja za izključno plastične modele, saj malce spominjajo na ure, ki smo jih včasih našli v pralnih praških.

Suunto Spartan Trainer Wrist HR – palec dol:

Uporabniški vmesnik ne pozna slovenskega jezika. 

Za večino morebitnih uporabnikov bi bila lahko to največja težava. Slovensko ne govorita ne ura ne spletna platforma Suunto Movescount. Pri uri to še ni prevelika ovira, saj so meniji razmeroma horizontalni in se jih priučimo hitro. Drugače je s Suunto Movescount, ki ponuja nešteto različnih funkcij in nastavitev. 

Za večino slovenskih uporabnikov bosta kar prava izbira najverjetneje angleščina in nemščina. | Foto: Matic Tomšič Za večino slovenskih uporabnikov bosta kar prava izbira najverjetneje angleščina in nemščina. Foto: Matic Tomšič

Toge nastavitve svetlosti zaslona ure. 

Suunto Spartan Trainer Wrist HR pozna dve nastavitvi svetlosti zaslona: samodejno (Automatic) in ročno (Toggle), ki pa v praksi pomeni, da je zaslon vklopljen ves čas. Težava je, da v samodejnem načinu zaslon potemni oziroma se izklopi prehitro, v ročnem pa sveti ves čas, kar močno obremeni baterijo ure in jo izprazni hitreje. Želeli bi si bolj fleksibilno nastavljanje parametrov svetlosti. 

Malce težavna in občasno počasna sinhronizacija ure z aplikacijo Movescount za pametni telefon.

Malce težavna pomeni, da je uro ob začetku uporabe z aplikacijo nemogoče sinhronizirati, če smo jo s pametnim telefonom prek povezave bluetooth predhodno že seznanili. Telefonu in uri moramo ukazati, naj se "pozabita", in sinhronizacijo nato opraviti neposredno prek aplikacije.

Občasno počasna pomeni, da sinhroniziranje podatkov z ure v aplikacijo Movescount tu in tam lahko traja tudi do dve minuti.  | Foto: Matic Tomšič Občasno počasna pomeni, da sinhroniziranje podatkov z ure v aplikacijo Movescount tu in tam lahko traja tudi do dve minuti.  Foto: Matic Tomšič

Anteni GPS se med mirovanjem včasih zmeša.

To je malce pikolovsko, a vendarle zanimivo. Ko se je avtor med sprehodom za nekaj minut ustavil pri starših in uro odločil na mizo, način vadbe pa je ostal vklopljen, je navigacija GPS "pobezljala" in na zemljevid narisala zelo zmeden vzorec:

Suunto | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Nekajkrat se je sicer tudi zgodilo, da antena GPS v notranjih prostorih ni zaznala signala, a za večino uporabnikov to najverjetneje ne bo pomembno. 


Preberite tudi:

Samsung Gear Fit 2: ali vas bo pametna ura spravila do več telesne aktivnosti?

Samsungova pametna ura, ki je konkurenca zagotovo ni vesela

Kako sem s pomočjo mobilne aplikacije v osmih mesecih izgubil 17 kilogramov

 

 

Ne spreglejte