Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
19.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

pametna ura Samsung Gear Fit 2 Samsung Android test

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 19.56

6 let, 6 mesecev

Preizkusili smo: Samsung Gear Fit 2

Samsung Gear Fit 2: ali vas bo pametna ura spravila do več telesne aktivnosti?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Foto: Matej Leskovšek

Brez pametne ure na zapestju približno veste – ali vsaj mislite, da veste –, kako poteka vaš dan; koliko stopnic prehodite, koliko vode spijete, koliko (kilo)metrov prehodite, a ne veste, koliko kalorij porabite, prav gotovo pa se vsako uro ne spomnite, da bi vstali z delovnega mesta in malce pretegnili noge.

V današnjem času, ki je vse bolj podoben tisti pesmi "Kuća pos'o, pos'o kuća", je dobro vedeti, kaj storimo za svoje telo, ko opravljamo čisto običajne dnevne aktivnosti, a ne vključujejo rekreacije. Takrat že vemo, da počnemo nekaj dobrega zase, še bolje pa bi bilo, da bi to počeli ves čas, tudi v službi.

Moje zapestje še ni nosilo pametne ure, do zdaj sem bila le zvesta uporabnica pametnega telefona. Pred nekaj tedni pa sem imela priložnosti testirati novo Samsungovo pametno uro Gear Fit 2, ki je na našem trgu novost.

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Je dovolj imeti le pametni telefon?

Gear Fit 2 beleži skoraj vse: koliko nadstropij prehodite, koliko korakov naredite, koliko kalorij porabite, koliko kilometrov prekolesarite, kako spite, redno pa vam meri tudi srčni utrip in vas z nežnim vibriranjem tudi zbudi. Omogoča tudi primerjavo aktivnosti s prijateljico in vas na ta način morda še dodatno motivira. A ne morem mimo dejstva, da lahko večino teh stvari pridno in natančno beležijo že pametni telefoni. Izvzeti sta morda le štetje kalorij (čeprav vam to zdaj omogočajo tudi številne aplikacije), ki je pri pametni uri avtomatsko, in funkcija za spanje. Tudi to sicer lahko beležite z aplikacijami na telefonu, a bujenja z nežnim vibriranjem na zapestju še ne prekašajo.

Kaj bi bilo treba izboljšati

Samsung Gear Fit 2 je na prvi pogled odličen dodatek k življenjskemu stilu za aktivne ljudi, vendar pa bi potrebovala nekaj izboljšav, ko pride do rekreacije. Ura recimo beleži izpadne korake in počepe, a le če se postavite v točno določen položaj (roke morate položiti na boke in počakati, da ura zazna položaj), sicer vadbe ne bo upoštevala. Pred izvajanjem izpadnih korakov in počepov lahko sicer sami na uri nastavite to funkcijo, a to pomeni, da morate prekiniti trening in se posvetiti uri. Ne samo da je to lahko zamudno, med treningom se najbrž tudi ne spomnite, da morate na uri nastaviti funkcijo za ti dve vadbi. Sama sem na to recimo povsem pozabila. Poleg tega: kaj pa je z drugimi vadbami, kot so na primer sklece?

Fotogalerija
1 / 5

Kot mestno kolesarko me je še zanimalo, koliko kilometrov prevozim vsak dan, a se tudi funkcija kolesarjenja ni sprožila sama, čeprav to obljublja – uro sem morala predhodno nastaviti. Ponovno nekaj, na kar sem seveda pozabljala večino časa. Še en minus? Ura ni kompatibilna z Applovim operacijskim sistemom iOS.

Predstavitev Samsungove ure Gear Fit 2:

Zakaj razmisliti o nakupu

Za uporabnike naprav Android je lahko odličen pripomoček, še posebej za aktivne ljudi, ki hočejo še boljši vpogled v svoje zdravo življenje. Dodaten plus so tudi dizajn, material in barva ure, saj se lahko prefinjeno zlije tudi z elegantnejšimi oblačili, ne samo športnimi. Je lahka in prijetna na dotik, kar pomeni, da lahko hitro pozabite, da jo sploh nosite.

Ljudi z osemurnim delovnikom, ki v glavnem vključuje sedenje, z vibriranjem vsako uro opominja, da je treba vstati in se malce sprehoditi in razgibati. Vsako uro tudi natančno izmeri srčni utrip. Tega primerno meri tudi med rekreacijo in vam podaja informacijo o tem, kako vam gre: nadaljujte v takšnem tempu, upočasnite ali pa pospešite.

Samsung Gear Fit 2 pametno združuje eleganco in šport, vsekakor pa predstavlja motivacijo za bolj aktivno življenje in zanimiv pripomoček za tiste, ki vam rekreacija že predstavlja del vsakdana.

 | Foto:

Navdušilo nas je:

Budilka. Bujenje je z vibriranjem, ki ni prenežno, da vas ne bi zbudilo, in ne premočno, da bi vas kar vrglo iz postelje, nekaj posebnega. Še posebej za ljudi, kot sem jaz, ki velikokrat spimo s čepki v ušesih.

Navijač med rekreacijo. Med hojo na Šmarno goro me je ura prijazno (prav tako z vibriranjem) opominjala, kako mi gre. Šlo mi je odlično, zato nisem hotela upočasniti tempa. Vsekakor odlična motivacija.

Mehek in prijeten material. Ura je zelo prijetna za nošenje, je lahka in diskretna.

Razočaralo nas je:

Beleženje kolesarjenja. Čeprav ura to obljublja, kolesarjenja po mestu ni beležila.

Ne podpira iOS-a. Ura ni kompatibilna z Applovim operacijskim sistemom iOS.

Med rekreacijo. Beleženje izpadnih korakov in počepov je odlična funkcija, a deluje le, če se postavite v določen položaj, poleg tega so zanemarjene druge podobne oblike vadbe.

 
Splošni podatki:

Cena: 199 evrov.
Baterija: Uradno zdrži od tri do štiri dni, a ob stalni uporabi je treba uro polniti na dva dneva.
Zaslon: Zaslon na dotik.
Ločljivost zaslona: 216 x 432
Velikost: Majhna, obseg zapestja od 125 do 170 mm, in velika, obseg zapestja od 155 do 210 mm.
Različica Bluetootha: Bluetooth v 4.2
Barve: Črna, modra in rožnata.
Teža: Majhna: 28 g, velika: 30 g
Dodatna funkcija: Primerjava aktivnosti s prijateljem s funkcijo Together.
Ne spreglejte