Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
5. 1. 2017,
20.55

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

1

Natisni članek

fitnes hujšanje nasvet dobro počutje

Četrtek, 5. 1. 2017, 20.55

5 let, 9 mesecev

Tri stvari, ki jih potrebujete, da v letu 2017 izgubite odvečne kilograme

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

1

Vprašali smo se, kako nam lahko tehnologija pomaga pri izgubi odvečne telesne teže. Našli smo tri načine. Na koncu preverite, kako je avtor tega prispevka z njihovo pomočjo v osmih mesecih izgubil 17 kilogramov.

Aplikacija MyFitnessPal

Aplikacija MyFitnessPal | Foto: Reuters Aplikacija MyFitnessPal Foto: Reuters

Prvi korak pri izgubi odvečne telesne teže je, da v telesu ustvarimo kalorični primanjkljaj oziroma energijsko neravnovesje. To preprosto pomeni, da v določenem časovnem intervalu, recimo na dnevni ali tedenski ravni, porabimo več energije, kot je zaužijemo s hrano in pijačo.

Najbolj zanesljiv način, da ustvarimo kalorični deficit, je vestno beleženje vseh hranil, ki jih zaužijemo čez dan. Eden najpreprostejših načinov za to je uporaba aplikacije za pametne telefone MyFitnessPal.

MyFitnessPal je osebni prehranski dnevnik. Ko načrtujemo obrok, v aplikacijo vnesemo količine posameznih živil, ki ga sestavljajo.

MyFitnessPal | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Živila in njihove prehranske vrednosti (energijsko vrednost v kalorijah in makro- ter mikrohranila – beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vlaknine, minerale, sol) lahko v aplikacijo dodajamo sami ali pa jih poiščemo v njeni interni bazi.

To je mnogo lažji in hitrejši način sestavljanja obrokov, saj je v bazi MyFitnessPal že shranjenih več kot dva milijona različnih prehranskih izdelkov.

MyFitnessPal | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

MyFitnessPal nato sešteva kalorično vrednost vseh obrokov, ki jih je uporabnik zaužil čez dan.

MyFitnessPal je na voljo uporabnikom pametnih telefonov z Androidom in iPhonom, mogoče pa jo je uporabljati tudi kar v oknu spletnega brskalnika.

Dober program športne vadbe

fitnes vadba trening | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Drugi korak za učinkovito hujšanje je telesna vadba. S premikanjem pri višjih obratih (beri: z zvišanjem srčnega utripa) namreč lažje ustvarimo kalorični primanjkljaj.

Program športne vadbe vam lahko sestavi osebni trener, lahko pa ga poiščete tudi na spletu, ki je zelo obsežen vir informacij o vseh vrstah telesne aktivnosti. Le vedeti je treba, kje najdemo kakovostne in kje neuporabne oziroma celo škodljive.

Nekaj naših najljubših spletnih virov z informacijami o telesni vadbi:

ExRx – Enciklopedija vaj za moč, eksplozivnost, gibljivost, hitrost, ki jih lahko delamo v fitnesu ali doma. Ponuja tudi veliko zbirko programov telesne vadbe.

Fitocracy – Družbeno omrežje, na katerem uporabniki skozi spletne igre dosegajo vsak svoje cilje telesne aktivnosti in bodrijo druge. Omogoča tudi najetje osebnega trenerja, ki ve, kaj dela.

Examine.com – Popolnoma neodvisne in objektivne informacije o prehranskih dopolnilih in živilih za športnike. Napisano z znanstvenega vidika, a v razumljivem jeziku.

YouTube – Nekaj najboljših kanalov z informacijami o telesni vadbi, izgubi maščobe, pridobivanju mišične mase: OmarIsuf, Athlean-X, FitnessBlender, Muscle & Strength, TheLeanMachines, Buff Dudes

Športna zapestnica

Športna zapestnica Samsung Gear Fit 2 | Foto: Matic Tomšič Športna zapestnica Samsung Gear Fit 2 Foto: Matic Tomšič

Tretji korak pri načrtovanju izgube maščobe, a nikakor ne najmanj pomemben, je, da nam prvi in drugi korak preideta v navado, da postaneta rutina. Pri tem lahko osebi, ki se je že večkrat lotila hujšanja, a ima težave z držanjem ritma, pomaga osebni pomočnik v obliki športne zapestnice oziroma merilca aktivnosti.

Športna zapestnica ni enaka športni uri. Smisel druge je v analizi športne dejavnosti, kar pomaga pri izboljšanju rezultatov, smisel prve pa, da nas spremlja na vsakem koraku in beleži naše vsakodnevne aktivnosti.

Športna zapestnica sproti šteje uporabnikove korake, porabljene kalorije, meri srčni utrip, če jo nosi ponoči, ocenjuje tudi kakovost njegovega spanca.

Trenutno najbolj kakovostne znamke športnih zapestnic, ki jih lahko kupimo tudi v Sloveniji, so Fitbit, Jawbone, Garmin, Samsung. | Foto: Reuters Trenutno najbolj kakovostne znamke športnih zapestnic, ki jih lahko kupimo tudi v Sloveniji, so Fitbit, Jawbone, Garmin, Samsung. Foto: Reuters

Sodobne športne zapestnice znajo uporabnika tudi spodbuditi, naj vendarle malo miga, če je že dlje časa pri miru, in ga opozoriti, naj pije dovolj vode, na primer. Večina zapestnic podatke o uporabnikovi telesni aktivnosti sproti pošilja v sorodno aplikacijo na njegovem pametnem telefonu.

Kako sem v osmih mesecih brez diet in pretiranega odrekanja izgubil skoraj 20 kilogramov

Ob redni telesni vadbi ima največ zaslug za to aplikacija MyFitnessPal. Osebi, ki jo uporablja za izgubo telesne teže, razumevanje namreč omogoči, da izbor živil precej prilagodi, le številka zaužitih kalorij ob koncu dneva ne sme presegati zastavljene.

To pomeni, da nam za dosego cilja ni treba vztrajati le pri pusti hrani, temveč lahko tudi uživamo v jedeh, ki jih imamo najraje, le količino moramo ustrezno prilagoditi. Tak način izgube maščobe je bolj vzdržen od strogih diet, ki v krajšem času morda pokažejo boljše rezultate, a se jih je nemogoče držati dlje kot nekaj tednov.

Ne spreglejte