SiolNET. Novice Slovenija
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi korupcije v zdravstvu doslej vložene štiri obtožnice

0,42

termometer

Korupcija v zdravstvu
Foto: Thinkstock

Zaradi očitkov storitve kaznivih dejanj na področju zdravstva so vložili štiri obtožnice zoper skupno 32 fizičnih in pet pravnih oseb ter en obtožni predlog zoper eno fizično osebo, so danes pojasnili na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT). Ni pa bila še v nobeni zadevi razpisana glavna obravnava, zato v teh primerih tudi še ni nobene sodbe.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so pojasnili, da obtožnice zaradi postopkov še niso pravnomočne.

Nekateri so se na obtožnice pritožili

Kot primer so navedli, da obtožnica zoper 15 oseb, domnevno vpletenih v korupcijsko afero s podkupovanjem zdravnikov, zaradi česar so konec leta 2013 opravili hišne preiskave, in je bila vložena 6. avgusta letos, še ni pravnomočna, saj se še vedno nadaljujejo vročanja obdolžencem.

Nekateri, ki so obtožnice prevzeli, pa so nanje že vložili pritožbe. Zato je težko napovedati, kdaj bo obravnava lahko razpisana.

žilne opornice Novice Vodilni slovenski kardiologi osumljeni korupcije #video

Na SDT so sicer po četrtkovih hišnih preiskavah v povezavi s sumi domnevno spornih poslov pri nabavi žilnih opornic poudarili, da primere, povezane z domnevnimi zlorabami in korupcijo v zdravstvu, obravnavajo prednostno.

Priče niso pripravljene pričati

Poudarili so še, da dokazni standardi, potrebni za opravo hišne preiskave, kot so jih vzpostavila slovenska sodišča in ustavno sodišče, zahtevajo visoko mero konkretizacije. To še posebej drži pri kaznivih dejanjih korupcije, še posebno na področju zdravstva, kjer je zbiranje veljavnih dokazov za kazenski pregon zlasti zahtevno.

Ob tem so na specializiranem tožilstvu opozorili na nepripravljenost prič za pričanje in prikrit način delovanja, kar zahteva več časa za preiskovanje in trdno dokazno podlago.

urgenca Novice Lahko v enem letu povsem skrajšamo čakalne vrste v zdravstvu?
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v četrtek na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto in Celje izvajali hišne preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov, ki so povezane z domnevno koruptivnimi posli pri nabavi žilnih opornic. Preiskovali so deset ljudi in dve podjetji, nikogar pa niso pridržali.
zobozdravnik Novice Katere zobozdravstvene storitve so brezplačne

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin