Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2020,
10.50

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

92

Natisni članek

zaščitna maska Koronavirus virus maska

Torek, 31. 3. 2020, 10.50

4 leta

Dobili 86 novih respiratorjev. Do zdaj umrlo 15 ljudi, okuženih več kot 800 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

92

Uradni govorec vlade, veleposlanik Jelko Kacin, je v zadnji izjavi za javnost povedal, da smo v zadnjih petih dneh v Sloveniji prejeli 86 novih respiratorjev. Dopoldne je sicer povedal, da je v Sloveniji za novim koronavirusom umrlo že 15 ljudi. Po zadnjih podatkih so pristojni v ponedeljek potrdili 802 okužbi, kar je 46 več kot v nedeljo. Skupaj je bilo testiranih 22.474 ljudi. Podrobno o tem tudi v oddaji Planet 18 ob 18. uri, ki jo v živo prenašamo na Siol.net.

Svojo današnjo drugo izjavo je Kacin začel s spodbudno informacijo, da smo v zadnjih petih dneh v Sloveniji dobili 86 novih respiratorjev, v prihodnjih dneh pa jih bomo prejeli še več.

Prvih 20 jih je prispelo v bolnišnico Celje, v nedeljo jih je deset dobil UKC Maribor, v ponedeljek dodatnih deset UKC Ljubljana, danes pa smo dobili dodatnih 46 respiratorjev oziroma ventilatorjev za širši krog uporabnikov in v prihodnjih dneh jih pričakujemo še veliko več.

"V tem trenutku dihamo lažje," je povedal Kacin in dodal, da je pri nakupu respiratorjev pomagal kitajski lastnik družbe Gorenje Hisense ter da so v upravi podjetja odprli tudi skladišče, kjer se na Kitajskem zbira zaščitna in tudi druga oprema, ki jo bodo v prihodnje vozili neposredno na ljubljansko letališče.

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.
Novice Večja donacija zaščitne opreme Hisensa že v Sloveniji #video

Prijava začasnega prebivališča omogočena elektronsko brez digitalnega potrdila

Zaradi epidemije bolezni covid-19 se številni državljani osebno obračajo na upravne enote, da bi prijavili začasno prebivališče, je dejal Kacin. Da bi preprečili gnečo na upravnih enotah, sta ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za javno upravo skupaj omogočili, da lahko vlogo za prijavo prebivališča državljani oddajo elektronsko brez digitalnega potrdila na portalu e-uprava.

"Pozivam vas, da s tem namenom res ne hodite fizično na upravne enote. Ustvarjanje nepotrebne gneče je nevarno zaradi možnosti širjenja okužbe, prav tako pa upravne enote v tem obdobju delujejo z omejenim obsegom," je dejal Kacin.

Kacin se je v svoji popoldanski izjavi dotaknil še naslednjih točk.
- Povedal je, da so s Pošte Slovenije prejeli spodbudne informacije, da so se upokojenci držali navodil in danes niso množično obiskovali pošte, da bi dvignili pokojnino. "Bravo, hvala, skupaj zagotovo zmoremo," je ob tem dejal Kacin.
- NIJZ je pripravil enostavna in tudi cenovno ugodna navodila za pripravo razkužila, s katerim se lahko razkužuje skupne prostore večstanovanjskih stavb.
- Ukrepati moramo vsi in brez odlašanja uporabljati zaščitno opremo in razkužila, je poudaril Kacin.

Do danes umrlo 15 ljudi, okuženih s koronavirusom

Kacin je na svoji prvi današnji konferenci povedal, da je v Sloveniji umrlo že 15 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom. V ponedeljek sta namreč po njegovih besedah umrla dva okužena, danes do 11. ure, ko se je začela vladna novinarska konferenca, pa še dva človeka. Eden od zadnjih dveh je včeraj umrl v bolnišnici na Golniku, šlo je za starejšega moškega, je pojasnil.

Včeraj je slovenske bolnišnice zapustilo šest ljudi, ki niso več bolniki, je Kacin povedal popoldne. Danes bo izdanih najmanj 45 novih karantenskih odločb, odvisno od tega, koliko potnikov bo prišlo iz Lizbone, jutri podobno za tiste, ki bodo prileteli iz Helsinkov, je pojasnil. S številom izdanih karantenskih odločb sicer razpolaga ministrstvo za zdravje. Trenutnega števila izdanih odločb Kacin ne pozna, ko je podatek pred dnevi preveril nazadnje, je bilo teh okoli 450, je odgovoril na novinarsko vprašanje.

Kacin potrdil informacijo o smrti okuženega na Golniku. Video: Planet


Več kot 800 potrjenih okužb, skupaj testirali več kot 22 tisoč ljudi

V Sloveniji so v ponedeljek potrdili 802 okužbi z novim koronavirusom, kar je 46 več kot v nedeljo. Skupaj je bilo testiranih 22.474 ljudi, samo včeraj so po besedah Kacina testirali 1.125 ljudi. "Ne potrebujemo več dokazov o tem, v kako resni situaciji smo. Ne potrebujemo novih potrditev, da je potrebno biti maksimalno previden," je dejal Kacin. Iz bolnišnic so včeraj odpustili šest ljudi, ki so bolezen covid-19 uspešno preboleli, je še dodal Kacin.

"Zavedamo se, da je danes dan izplačila pokojnin. Prosim vse upokojence, da preložijo dvig pokojnin, če to ni nujno potrebno, in se izogibajo zaprtih prostorov, če je tam veliko ljudi," je upokojence pozval Kacin. Nošenje mask in improviziranih zaščitnih sredstev v zaprtih prostorih je "naša suverena in odgovorna odločitev, ki temelji na naši strokovni presoji razmer", je dodal vladni govorec.

 

Na ljubljanski infekcijski kliniki 50 bolnikov, 14 v intenzivni enoti

Na Kliniki za infekcijske bolezni UKC Ljubljana je danes hospitaliziranih 50 bolnikov z novim koronavirusom, od tega 36 bolnikov na odraslih oddelkih in 14 v intenzivni enoti, dva bolnika pa sta že ekstubirana. Kot je dejala infektologinja Tadeja Kotar s klinike za infekcijske bolezni, je to "tudi zaradi izjemno dobrega dela naših intenzivistov in vse ekipe". 

V celjski bolnišnici je bilo danes zjutraj hospitaliziranih 15 bolnikov, od tega trije v enoti intenzivne terapije. Enega bolnika so odpustili v domačo oskrbo, so prek Twitterja sporočili iz celjske bolnišnice. Spomnimo, da je bilo v Sloveniji zaradi bolezni covid-19 v ponedeljek hospitaliziranih 119 bolnikov, od tega 28 na intenzivni negi.

V mariborskem UKC 32 bolnikov

V mariborskem UKC pa zdravijo 32 bolnikov. Vseh devet bolnikov v intenzivni enoti potrebuje respirator. Trenutno je 54 zaposlenih zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov preventivno v domači izolaciji. Kot so pojasnili, gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje. Nadaljnjega širjenja okužbe med zaposlenimi pa niso zaznali.

Naj starejše preventivno pripeljemo iz domov za starejše in jih namestimo v domačo oskrbo? Video: Planet


Do konca ponedeljka so po najmanj en primer okužbe z novim koronavirusom zabeležili že v 132 občinah po državi (v nedeljo v 129 občinah), po dva ali več primerov pa so potrdili v 81 občinah (v nedeljo v 79). Najbolj, za šest, je število okužb tokrat poskočilo v Ljutomeru, v Horjulu je bilo pet dodatnih okužb.

Preberite še:

maske razkužilo koronavirus blago
Novice Maske so obvezne! Iz česa in kako jih izdelati?
Maska koronavirus
Novice Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na problematiko zaščitnih mask
maska
Novice Kitajski strokovnjak opozarja: To je napaka, ki jo delajo Evropa in ZDA #video

"Gre za ukrepe, ki niso obarvani z ideologijo"

Po njegovih besedah je ključno, da se maske pravilno uporabljajo. Nepravilna uporaba mask je namreč škodljiva, je opozoril vladni govorec. Specialistka pediatrije Tina Bregant in specializantka anesteziologije Polona Gams sta na novinarski konferenci dejali, da mladi zdravniki na terenu vsak dan nosijo zaščitno opremo. "Delamo vse, da bi to epidemijo zajezili ter da zaščitimo najranljivejšo populacijo starejših in kronično bolnih. Gre za ukrepe, ki niso obarvani z ideologijo," je pojasnil Bregantova.

Kako po uporabi očistiti masko? Video: Planet


Po njenih besedah moramo vsi upoštevati medicinsko utemeljena strokovna navodila. "Ostanite doma. To je tako imenovana karantena, s katero preprečimo širjenje okužbe. Drugo navodilo je skrb za osebno higieno. Tretje navodilo je uporaba mask. Vem, da ste pri tem nekoliko zmedeni, zlasti če ste poslušali navodila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Če ste bolni, kašljate in če imate izcedek iz nosu, potem WHO priporoča nošenje mask v javnem zaprtem prostoru," je dejala Bregantova.

V ljutomerskem domu starejših že 16 okuženih

V domu starejših v Ljutomeru se je število stanovalcev s potrjeno okužbo z novim koronavirusom povečalo na 16. V ponedeljek, ko je bilo potrjeno okuženih šest, so namreč testirali večje število stanovalcev. Županja občine Ljutomer Olga Karba je na Facebooku danes zapisala, da število okuženih v domu starejših strmo narašča, vendar pa za zdaj še ni znano, ali so med okuženimi samo stanovalci ali tudi zaposleni.

Prvi okužbi so v domu potrdili v petek, nova testiranja pa so opravili, ker se je eden od okuženih stanovalcev prosto gibal po domu in bi lahko širil okužbo med stanovalci v domu ali parku pred njim. V ponedeljek so po neuradnih podatkih vzeli brise okoli 50 stanovalcem, tudi danes naj bi jih večjemu številu. Po nekaterih podatkih naj bi se v petek vsaj en od okuženih stanovalcev sprehajal po parku pred domom in okolici, čeprav so imeli stanovalci prepoved odhajanja v mesto.

Direktor doma Tomislav Nemec je kljub temu dopuščal možnost, da je kdo odšel iz stavbe, a trdi, da o tem ni bil seznanjen. Povedal je tudi, da so vse ukrepe sprejeli že 16. marca, poleg omejitve izhodov pa so postavili tudi opozorilne napise in trakove. Županja je za preprečitev nevarnosti širjenja okužb z odredbo zaprla oba ljutomerska parka, dodatno pa so omejili gibanje na javnih površinah v okolici doma starejših občanov. V domu je 90 zaposlenih in 152 stanovalcev. (STA)

Maske je treba uporabljati pravilno

Uporaba mask je po njenih besedah zaželena tudi v trgovinah. "V državah, kjer tradicionalno bolj pogosto nosijo maske, na primer v Singapurju, Južni Koreji in na Japonskem, so naraščanje števila okužb uspeli zajeziti mnogo hitreje kot v državah, kjer uporabe mask v javnem prostoru ni," je pojasnila Bregantova.

Maske je treba uporabljati pravilno. Video: Planet.


Pri uporabi mask morajo biti ljudje pozorni, da maska pokrije celoten obraz. "Ko si masko enkrat namestite, je ne popravljajte več. Hkrati z masko zaščitite svoj obraz, da se čim manj dotikate svojih sluznic. Pomembno je tudi, kako masko odstranite. Ponovno si očistite roke in nato masko pravilno odstranite," je povedala Bregantova. Gamsova je dejala, da pralne maske po uporabi operemo na visokih temperaturah, na primer od 60 do 90 stopinj, potem ko jih posušimo, pa jih prelikamo.

Italija koronavirus
Novice Novi podatki: v Sloveniji 756 potrjenih okužb, 118 hospitaliziranih #video

Minister Simoniti o ukrepih na področju kulture

Minister za kulturo Vasko Simoniti je na današnji vladni novinarski konferenci predstavil ukrepe iz prvega svežnja za ublažitev posledic epidemije novega koronavirusa, ki ga je pripravila vlada: "Samozaposlenim v kulturi bo država omogočila izredno finančno pomoč v obliki trimesečnega temeljnega dohodka. Ti bodo za marec prejeli 350 evrov, če bodo seveda dokazali upad dohodka v primerjavi s februarjem vsaj na 25-odstotni ravni, za april in maj pa 700 evrov, če bodo dokazali upad prihodka v primerjavi s februarjem za vsaj 50 odstotkov."

Minister Simoniti o vladnih ukrepih na področju kulture. Video: Planet.


Država bo samozaposlenim v kulturi po njegovih besedah krila vse pripadajoče prispevke za socialno varnost od časa epidemije do njenega izteka: "Na ministrstvu za kulturo vodimo tri skupine samozaposlenih. Vse te tri skupine bodo deležne temeljnega dodatka in plačila prispevkov." Ministrstvo za kulturo je po njegovih besedah že vložilo dopolnilo, po katerem bi samozaposleni v kulturi izpad dohodkov izkazovali glede na dohodke v zadnjega pol leta.

"Na ministrstvu za kulturo vodimo tri skupine samozaposlenih. Vse te tri skupine bodo deležne temeljnega dodatka in plačila prispevkov," je pojasnil kulturni minister Vasko Simoniti. | Foto: STA , "Na ministrstvu za kulturo vodimo tri skupine samozaposlenih. Vse te tri skupine bodo deležne temeljnega dodatka in plačila prispevkov," je pojasnil kulturni minister Vasko Simoniti. Foto: STA ,

Nevladne organizacije so kot delodajalci po njegovih besedah upravičeni do povračila izplačila nadomestil plače delavcem, ki jim zaradi posledic epidemije ali druge višje sile ne morejo zagotavljati dela: "Tisti delavci, ki so financirani iz proračuna na podlagi projektnega paketa, pa bodo od države dobili procentualno razliko, ki ni pokrita s strani subvencije." Če nevladne organizacije ne prejemajo nobenih subvencij od države, imajo pa zaposlene, se njihovim zaposlenim po besedah ministra financira celotno nadomestilo v višini 700 evrov.

Javnim zavodom, ki so financirani iz proračuna, država nadomešča vse plačilne transferje oziroma nadomešča dohodke, ki izhajajo iz plač, je pojasnil Simoniti. Na vprašanje, ali bodo gospodinjstva oproščena plačevanja RTV-prispevka, je Simoniti odgovoril, da mora to preučiti, a da za zdaj "ne izhaja, da bi bila gospodinjstva oproščena plačevanja RTV-naročnine". Ob tem je sicer pojasnil, da RTV Slovenija za april ne bo izdala računov pravnim osebam za sprejemnike v javni rabi in nastanitvenih obratih.

Pahor po megafonu nagovoril stanovalce logaškega doma starejših

Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal dom starejših v Logatcu. V dom Marije in Marte ga je povabila prostovoljka Tereza, a so obisk prestavili zaradi koronavirusa. Tako se je Pahor ustavil na kratkem obisku, stanovalcem je namenil nekaj vzpodbudnih besed, a jih je tokrat povedal v megafon, so v uradu predsednika pojasnili za STA.

V okolici karantene v Dolgi vasi prepoved zbiranja in gibanja

Župan občine Lendava Janez Magyar je zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni izdal odredbo o prepovedi zbiranja in gibanja ljudi na območju gostilne s prenočišči Olimpija v Dolgi vasi in 50-metrski okolici, kjer je v karanteni 28 državljanov, ki so prišli iz Avstrije. Sedem je okuženih s covidom-19.

"Strah je odveč, če vsi, tako tisti, ki so v karanteni, kot svojci in občani upoštevajo navodila. Edino zdravilo je, da se ne družimo," je dejal Magyar in dodal, da okuženi ne kažejo klasičnih znakov okužbe in se počutijo dobro.

Kot pojasnjujejo na lendavski občini, so v oskrbo, varovanje in zaščito državljanov vključeni občina, občinski štab civilne zaščite, območna enota Rdečega križa in druge pristojne ustanove, vključno z lendavskim zdravstvenim domom in policijsko postajo.

V Kranjski Gori bodo nadzirali vstopne točke v občino

Kranjskogorska občina, ki jo je minuli konec tedna obiskalo veliko ljudi iz drugih delov države, bo nov vladni odlok izvajala z nadzorom vstopnih točk v občino. Policisti, pripadniki civilne zaščite in gasilci bodo predvsem ob koncih tedna na cestah v občino postavili kontrolne točke, da preprečijo nedovoljeno prehajanje njenih mej.

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je zadovoljen, da je država v luči širjenja novega koronavirusa prepovedala gibanje izven občine stalnega ali začasnega bivališča. "Ta ukrep je bil potreben zaradi vsega, kar se je v kranjskogorski in ostalih turističnih občinah dogajalo v soboto," je izpostavil Hrovat in pojasnil, da je bilo v Planici, Jasni, Vršiču, dolini Vrat in na ostalih turističnih točkah nešteto ljudi iz večjih mest, kar predstavlja grožnjo tudi lokalnemu prebivalstvu.

Meja z Italijo v Ratečah je že zaprta, ta teden se predvideva tudi zaprtje mejnega prehoda z Avstrijo na Korenskem sedlu. Za nadzor bodo zato ostale le še tri glavne dostopne točke do občine, in sicer magistralna cesta, cesta v Radovni in dostop prek Vršiča. Njihov nadzor po Hrovatovem mnenju ne bo predstavljal večjega logističnega problema.

Ne spreglejte