Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2013,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

počitnice igra

Petek, 25. 10. 2013, 13.22

8 let

Začele so se krompirjeve počitnice. Kam pa zdaj? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Otroci so v tem tednu prosti šolskih obveznosti. In čeprav je krompir že pobran, so po Sloveniji otrokom na voljo različne aktivnosti.

Zakaj krompirjeve počitnice? V preteklosti se je čas počitnic prilagajal kmečkim opravilom, saj šolarji v času, ko niso imeli obveznosti v šoli, niso počivali, ampak so doma pomagali pri opravilih. In seveda so v času krompirjevih počitnic pobirali krompir.

Zabavamo se lahko tudi doma Čas počitnic je lahko tudi priložnost za zabavo v domačem okolju. Prihajajoči dnevi so lahko priložnost za obuditev iger, ki so morda že malce pozabljene, kot sta ristanc in zemljo krast. Seveda pa ne gre pozabiti niti kavbojcev in indijancev, lovljenja, skrivanja, iskanja zaklada in podobnih preprostih iger, ki jih je mogoče popestriti z dodatnimi nalogami ali pripomočki in so primerne za otroke in starše.

Topli jesenski dnevi pa še vedno omogočajo možnost piknikov v naravi – s poudarkom na kostanju, sprehodih, izletih ali pa morda le posedanje in lovljenje zadnjih toplih sončnih žarkov.

Ponujamo še nekaj idej za igre na domačem igrišču:

Med dvema ognjema Potrebujemo: žoga, označeno igrišče Oblikujemo dve ekipi z enakim številom igralcev in v obeh določimo dve osebi, ki se razporedita na začetek in konec igrišča. Vsaka ekipa s podajanjem in ciljanjem nasprotnika z žogo poskuša izločiti vse člane nasprotnikove ekipe. Ko je nasprotnik zadet, se ta odpravi na zunanjo stran k svoji ekipi in pomaga ciljati. Nazadnje, ko so izločeni vsi člani ene ekipe, se v polje odpravi še tisti, ki je bil zunaj in ima tri življenja. Zmaga ekipa, ki ga z zadetki žoge izloči iz igre vse tekmovalce.

Kdo se boji črnega moža Potrebujemo: igrišče s črtama na začetku in koncu Najprej določimo, kdo bo črni mož, ki se postavi za črto na eno stran igrišča, preostali pa na drugo. Črni mož nato vpraša: "Kdo se boji črnega moža?" Igralci odgovorijo: "Nihče!" Črni mož: "Kaj pa če pride? " Igralci: "Mu pa uidemo!" Črni mož se požene proti otrokom, ki mu poskušajo uiti tako, da čim hitreje in brez njegovega dotika pridejo na drugo stran igrišča. Kogar črni mož ujame, mu pomaga loviti preostale igralce. Tisti, ki se mu najdlje izogiba, v naslednji igri igra črnega moža.

Slepe miši Potrebujemo: prostor Določimo igralca – slepo miš, ki mu zavežemo oči in ga postavimo na sredino igrišča. Preostali igralci se toliko odmaknejo od slepe miši, da jih ta ne doseže. Slepa miš čim pogosteje sprašuje: "Miške, kje ste?" Igralci se oglašajo z glasnim: "Tukaj," in poskušajo ubežati slepi miši.

Gospodična, koliko je ura Potrebujemo: prostor Na tla narišemo črto, za katero se postavijo igralci, gospodična pa nekaj metrov od igralcev okrog sebe nariše krog. Eden od igralcev vpraša: "Gospodična, koliko je ura?" Gospodična odgovarja s številkami in smerjo gibanja, na primer: "Enega velikega nazaj in tri male naprej." Igralci se glede na odgovore gospodične pomikajo naprej in nazaj za različno dolge korake. Igralec, ki se prvi dotakne gospodične, v naslednji igri postane gospodična.

Ne spreglejte