Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 9. 2021,
15.11

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

9

Natisni članek

RTV Slovenija Aleš Hojs Rajko Pirnat Matej Avbelj Pravni nasvet Pravni nasvet protesti

Torek, 7. 9. 2021, 15.11

2 meseca, 1 teden

"Za shode na cesti in na katerih se uporablja nevarne snovi, je potrebno dovoljenje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

9

"Za nekatere shode ali prireditve je potrebno dovoljenje, zlasti če se odvija na javni cesti na način, da onemogoča redno uporabo te cestne površine za promet ali če se bodo uporabljala nevarna sredstva ali snovi, kot na primer ogenj," pojasnjuje pravnik Rajko Pirnat. "Proticepilci in zares vsi drugi bodo lahko še naprej protestirali, če bo njihovo protestiranje mirno," pa izpostavlja pravnik Matej Avbelj.

Dogajanje na protivladnem protestu 30. aprila letos. Video: Planet TV

Upravna enota (UE) Ljubljana je sledila predlogu policije in bo prepovedala nadaljnje shode zanikovalcev obstoja novega koronavirusa, ki so v petek vdrli v prostore Radiotelevizije Slovenija (RTVS), so potrdili na Upravni enoti Ljubljana, ki jo vodi Bojan Babič. 

Na drugi strani smo ob petkih v Ljubljani priča protestom proti vladi, ki so neprijavljeni, kar pomeni, da Upravna enota Ljubljana ni izdala dovoljenja za njihovo izvedbo. Na njih so večkrat blokirali ceste, zažigali predmete in lepili svastike na sedeže vladnih strank.

Novice Protestniki zažgali stole. Jenull: To je grožnja, da bodo poslanski stolčki izginili #video

Svoje mnenje glede tega je na Twitterju izrazil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je zapisal:

Avbelj: Proticepilci bodo lahko še naprej protestirali

Kakšno težo ima torej prepoved protestov upravne enote, če na drugi strani že mesece v središču Ljubljane potekajo omenjeni petkovi protivladni protesti?

"Pravica do zbiranja in združevanja se lahko – kot druge človekove pravice – uresničuje neposredno na podlagi ustave. Zakon določa dolžnost prijave shodov ali v zakonsko določenih primerih dolžnost pridobitve dovoljenja zanje. Če formalnega organizatorja ni, pa tudi sicer, se lahko ljudje 'spontano' zbirajo neposredno na podlagi ustave. V primeru, ko se ve, kdo organizator dejansko je, če shodi trajajo dalj časa in če izpolnjujejo zakonski znak, ki terja njihovo dopustitev pristojnega organa, pa bi morali pristojni organi seveda ukrepati," je pojasnil pravnik Matej Avbelj.

"V primeru, ko se ve, kdo organizator dejansko je, če shodi trajajo dalj časa in če izpolnjujejo zakonski znak, ki terja njihovo dopustitev pristojnega organa, pa bi morali pristojni organi seveda ukrepati," pravi Matej Avbelj. | Foto: STA , "V primeru, ko se ve, kdo organizator dejansko je, če shodi trajajo dalj časa in če izpolnjujejo zakonski znak, ki terja njihovo dopustitev pristojnega organa, pa bi morali pristojni organi seveda ukrepati," pravi Matej Avbelj. Foto: STA ,

"Proticepilci in zares vsi drugi bodo lahko še naprej protestirali, če bo njihovo protestiranje mirno. Za proteste pred RTV, ker gre za točno določen kraj, pa bodo morali kot doslej pridobiti dovoljenje. Če ga ne bodo, bodo pristojni organi zbiranje na tistem kraju preprečili," je še dodal.

"Če pride do nasilnih dejanj, policija zahteva od organizatorja, da shod razpusti, ali pa ga razpusti sama," pojasnjuje Rajko Pirnat. | Foto: Bor Slana "Če pride do nasilnih dejanj, policija zahteva od organizatorja, da shod razpusti, ali pa ga razpusti sama," pojasnjuje Rajko Pirnat. Foto: Bor Slana

Pirnat: Če je shod na cesti, ga je treba prijaviti

Pravnik Rajko Pirnat pa je izpostavil naslednje ključne poudarke:

1. Zakon o javnih zbiranjih zahteva, da je vsako javno zbiranje prijavljeno najmanj tri dni pred dnevom shoda, razen nekaterih redkih izjem. 

2. Za nekatere shode ali prireditve je potrebno dovoljenje, zlasti če se odvija na javni cesti na način, da onemogoča redno uporabo te cestne površine za promet, če se bodo uporabljala nevarna sredstva ali snovi (ogenj), in za nekatere športne prireditve.

3. Shod, ki ni prijavljen, sam po sebi ni prepovedan, če udeleženci ne izvajajo nasilnih dejanj, kaznivih dejanj … Tak shod policija spremlja in zagotavlja, da ne pride do kršitve javnega reda; če pride do nasilnih dejanj, zahteva od organizatorja, da ga razpusti, ali pa ga razpusti sama.

4. Shod lahko pristojni organ prepove, če je očitno, da je namenjen izvajanju nasilnih ali kaznivih dejanj oziroma kršenju javnega reda.

"Mislim, da je v primeru proticepilcev, ki so izvajali javni shod pred RTVS, in njihovega organizatorja prepoved nadaljnjih shodov upravičena, saj so izvajali nasilna dejanja (vdor v stavbo RTVS)", je sklenil Pirnat.

Upravna enota Ljubljana je z današnjim dnem prepovedala nadaljnje shode zanikovalcev obstoja novega koronavirusa, ki so v petek vdrli v prostore Radiotelevizije Slovenija (RTVS), pred omenjeno stavbo. Kot so danes za STA potrdili na upravni enoti, prepovedi niso mogli vročiti organizatorju, a so jo javno objavili, kar šteje kot vročitev. Gre za odločbo, s katero je Upravna enota Ljubljana sledila predlogu policije in prepovedala nadaljnje shode zanikovalcev obstoja novega koronavirusa, ki so v petek vdrli v prostore Radiotelevizije Slovenija.
Novice Nasprotniki cepljenja vdrli v studio RTV Slovenija
RTV
Novice Zanikovalci koronavirusa dobili prepoved shodov pred RTV #video
Skupina nasprotnikov cepljenja je vdrla v studio Televizije Slovenoija.
Novice Policija bo znova predlagala prepoved nadaljevanja shoda anticepilcev

 

Ne spreglejte