SiolNET. Novice Slovenija
2,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z več premišljenosti planincev bi se tretjini nesreč v gorah lahko izognili #video

2,33

termometer

Skoraj milijonski obisk slovenskih gora čez celotno sezono in skoraj petsto reševanj letno je statistika, ki se vleče iz leta v leto. "Nismo taksi služba, izbirajte gorske ture v skladu s svojimi zmožnostmi," ob koncu tedna, ko so morali v gorah s helikopterjem kar osemkrat posredovati, sporočili piloti helikopterjev, ki vam v gorah rešujejo življenja. 
 

Kot vsako leto so najpogostejši razlogi za helikoptersko reševanje zdrsi, vzrok zanje pa utrujenost ali neprimerna oprema. Reševalna ekipa zato še enkrat poziva − izbirajmo planinske poti, primerne svojemu znanju in kondiciji, ter opozarja na zahtevne razmere v gorah, saj kljub znatnim otoplitvam v visokogorju namreč še vedno vztraja sneg. 

Deset tisoč evrov za helikoptersko reševanje

Gorska reševalna ekipa mora na pomoč največkrat priskočiti sezonskim planincem, ki gore obiščejo enkrat ali zgolj nekajkrat na leto, navdih za poti pa običajno najdejo na družbenih omrežjih. Pri približno tretjini, morda celo polovici vseh helikopterskih reševanj se izkaže, da bi se jim lahko izognili z malo več premišljenosti planincev, ki bi se lahko v dolino v tem primeru vrnili tudi sami.

Vsaka akcija helikopterskega gorskega reševanja v povprečju stane okoli deset tisoč evrov, zato v hribe nikar ne hodimo z namenom eksperimentiranja.

Dacia Duster gorski reševalci Novice V enem dnevu kar tri helikopterska reševanja v slovenskih gorah Janez Rozman GRS Sportal "Nesreč v gorah, ki bi se zgodile zaradi alkohola, je v resnici zelo malo" #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin