Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2023,
16.22

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

pomoč poplave državni proračun rebalans ministrstvo za finance Klemen Boštjančič

Četrtek, 10. 8. 2023, 16.22

8 mesecev, 2 tedna

Z rebalansom pol milijarde evrov za odpravo posledic poplav #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Vlada je danes sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, s katerim namenja 520 milijonov evrov za odpravo posledic poplav ter pomoč prizadetim. Dodatno zadolževanje ne bo potrebno, je povedal finančni minister Klemen Boštjančič.

Vlada je sredstva zagotovila z velikimi napori, ker se zaveda pomembnosti in nujnosti hitre pomoči. "Sredstva bomo skrbno porabili," je na novinarski konferenci po seji vlade zatrdil Boštjančič.

Junaki tretjega nadstropja. Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo. Pediatrična klinika. zdravniki sestre zdravstvo bolnišnica
Novice Znano je, kdo vse bo moral v ponedeljek kljub prostemu dnevu delati #video
Zastoji na štajerski avtocesti
Novice Poglejte, kaj je v Slovenj Gradcu dvignil nemški helikopter #foto #video

520 milijonov evrov razporedili na poseben podprogram

Kot je pojasnil, bodo omenjenih 520 milijonov evrov razporedili na poseben podprogram, ki so ga odprli na ministrstvu. "Novi podprogram nam bo omogočil, da pregledno prikazujemo izvajanje kriznih ukrepov za odpravo posledic naravnih nesreč," je dejal.

Na podprogram bodo 300 milijonov evrov prerazporedili s proračunske postavke upravljanja finančnega premoženja, kjer so pripravljena predvsem sredstva za dokapitalizacijo družb pod okriljem Slovenskega državnega holdinga, Boštjančič je omenil elektro distributerje. Za preostalih 220 milijonov evrov pa se povečujejo odhodki proračuna.

"Teh 220 milijonov evrov bo vplivalo na nekaj višji primanjkljaj v letu 2023," je dejal minister. Trenutno je za letos ob 16 milijardah evrov odhodkov proračuna načrtovanega 2,9 milijarde evrov primanjkljaja. V deležu bruto domačega proizvoda se bo primanjkljaj povečal s 4,5 na 4,9 odstotka, je povedal Boštjančič.

Glede 300 milijonov evrov pa je dejal, da jih verjetno letos še ne bodo porabili, temveč jih bodo prenesli na zunajproračunski sklad, namenjen odpravi posledic vremenske ujme iz začetka avgusta v naslednjih letih, ustanovili ga bodo do konca leta. V tem skladu se bodo zbirala sredstva še iz drugih virov, tudi donacij.

Za letos predvideni projekti se z rebalansom ne bodo ustavljali, je zagotovil. Izjema je morda del naložb, predvsem gradbenih, je dodal. Prav tako vlada za zdaj ne namerava zviševati zgornje meje skupnih odhodkov proračunov za prihodnji dve leti, o katerih usklajevanja potekajo prav zdaj. "Bodo pa morali posamezni resorji upoštevati realnost poplav in preoblikovati svoje prioritete," je še dejal Boštjančič.

Policija Toyota
Novice Dramatična akcija: Obupana mama ustavila policijo. Njen otrok je spil nevarno tekočino.
Poplave
Trendi Radijci zbrali skoraj dva milijona evrov sredstev za pomoč žrtvam poplav #video
Tadej Pogačar Slovenija SP
Sportal Lepa gesta Tadeja Pogačarja za pomoč prizadetim v poplavah #video
Mimovrste_1200x800
Novice Združeni v pomoči prizadetim v pretresljivih posledicah poplavljene Slovenije
Ne spreglejte