Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2023,
14.54

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

Natisni članek

rebalans državni proračun Finance ministrstvo za finance Klemen Boštjančič seja vlada

Četrtek, 10. 8. 2023, 14.54

8 mesecev, 2 tedna

Znano je, kdo vse bo moral v ponedeljek kljub prostemu dnevu delati #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

V petek bo poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan izdal odredbo, s katero bo ne glede na ponedeljkov prost dan predvidoma odredil delo zaposlenim pri upravljalcih kritične infrastrukture, zaposlenim v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih v javni zdravstveni mreži, zaposlenim v centrih za socialno delo ter zaposlenim na področju veterine, razen če predstojnik nemoteno poslovanje zagotovi drugače, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila direktorica Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) Petra Bezjak Cirman. Na seji so sicer sprejeli predlog rebalansa državnega proračuna za letošnje leto in se dogovorili, da bodo za hitro in učinkovito odpravljanje posledic uničujočih poplav zagotovili 520 milijonov evrov.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hojnik bo upravne enote pozvala, naj v ponedeljek ostanejo odprte. 

Zaradi izrednih razmer bo v ponedeljek izjemoma dovoljen mednarodni transportni promet, odprte bodo tudi zavarovalnice, vsi plačilni sistemi pa bodo delovali nemoteno.

Na območjih, ki so jih prizadele poplave, bodo v ponedeljek odprti tudi vrtci, če je to nujno. Na ta dan delajo tudi izvajalci institucionalnega varstva, kamor sodijo domovi za starejše občane.

Klemen Boštjančič
Novice Z rebalansom pol milijarde evrov za odpravo posledic poplav #video

Plačilni sistemi bodo v ponedeljek delovali nemoteno

Vsi plačilni sistemi bodo v ponedeljek delovali nemoteno, tudi vsi plačilni nalogi z valuto 14. avgust bodo poravnani kot na običajen delovni dan. To pomeni, da bodo s tem datumom obremenjeni računi plačnikov, sredstva pa nakazana na račune prejemnikov plačil, je pojasnil minister za finance Klemen Boštjančič. To po njegovih besedah velja za vsa domača in čezmejna plačila, poslovanje na bankomatih in plačevanje s karticami, pa tudi za poslovanje spletnih in mobilnih rešitev posameznih bank. Bančne poslovalnice bodo v ponedeljek medtem zaprte, bodo pa delale zavarovalnice. Na Ljubljanski borzi se ne bo trgovalo, je dodal minister.

Hkrati bosta v ponedeljek medkrajevni avtobusni javni potniški promet in notranji železniški promet delovala po načrtovanem počitniškem voznem redu za delovni dan. Določene linije se zaradi neprevoznih prometnic še vedno ne izvajajo, kjer je mogoče, pa so urejeni obvozi. Posamezna ministrstva bodo izvajanje morebitnih drugih nujnih storitev še sporočila v najkrajšem možnem času, je še napovedala Petra Bezjak Cirman.

V ponedeljek in torek bodo predvsem na prizadetih območjih odprte številne trgovine. Katere, preverite spodaj:

Trgovina
Novice Še več znanega o tem, katere trgovine bodo odprte v nedeljo in med prazniki

Vse, ki se bodo na dan solidarnosti odpravili na pomoč prizadetim v poplavah, ob tem pozivajo, naj to storijo organizirano. Civilna zaščita tako vse prostovoljce poziva k prijavi z aplikacijo Poplave 2023, saj je na že tako nevarnem terenu lahko sicer precej zmede. Prostovoljci naj torej svojo pomoč ponudijo preko aplikacije in se po napotilu organizirano odpravijo na območja, kjer jih potrebujejo. Tiste, ki ne bodo imeli delovnega naloga civilne zaščite, bodo v prihodnjih dneh zavrnili.

V štabu civilne zaščite bodo tako razmislili o območjih, na katerih bo veljal posebni režim. Ta območja bodo predvidoma definirali v petek, na njih pa bodo ob vstopu izvajali posebno kontrolo, je v današnji dobrodelni oddaji na Televiziji Slovenija pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Zadnje, česar si namreč želijo, je, da bi med prostovoljci prišlo do kakšne poškodbe ali celo smrtne žrtve, je izpostavil Šestan. Razmere na terenu so namreč zaradi plazov, vode, spolzkih tal in blata še vedno nevarne. Vse prostovoljce ob tem tudi pozivajo, naj poskrbijo za lastno zaščitno opremo, tudi zaradi možnosti okužb pa naj na teren prihajajo zdravi posamezniki. Prisotnost otrok odsvetujejo, je še navedel Šestan ter se Slovencem zahvalil za velik odziv in pripravljenost pomagati.

Na Koroškem pomoč zaradi črevesnih obolenj iskalo okoli deset ljudi

Na konferenci je spregovorila tudi predstojnica centra za zdravstveno ekologijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat, ki je predstavila javnozdravstveno stanje na poplavljenih območjih. Pojasnila je, da na prizadetih območij obstaja večje tveganje za črevesna obolenja. Okužbe se kažejo kot driska, slabost, bruhanje, glavobol in povišana temperatura.

"Na NIJZ trenutno obravnavamo izbruh črevesnih obolenj na Koroškem, predvsem v Črni na Koroškem, kjer je stalno prisotna tudi naša epidemiologinja. Slednja tesno sodeluje tako s pristojnimi kot s prebivalstvom. Po trenutnih podatkih je pomoč iskalo nekaj več kot deset oseb, ocenjujemo pa, da je takšnih oseb bistveno več, le da niso poiskali zdravniške pomoči," je izpostavila. In dodala, da je pri preprečevanju teh okužb pomembna predvsem higiena. 

Opozorila je tudi na povečano uporabo generatorjev. Te je treba uporabljati v skladu z navodili in poskrbeti za prezračevanje, da se prepreči morebitno zadušitev z ogljikovim monoksidom. 

Pirnatova je izpostavila, da je pri preprečevanju črevesnih obolenj pomembna predvsem osebna higiena. | Foto: Matic Prevc/STA Pirnatova je izpostavila, da je pri preprečevanju črevesnih obolenj pomembna predvsem osebna higiena. Foto: Matic Prevc/STA

Kako preprečiti črevesna obolenja, si oglejte v spodnjem prispevku: 

Ministrstvo za zdravje zdravstvenim ustanovam priporočilo, naj na dan solidarnosti delajo

Na ministrstvu za zdravje so izdali dopis, s katerim javnim zdravstvenim zavodom in koncesionarjem svetujejo, da naročenih pacientov ne odjavljajo od dogovorjenih terminov na dan solidarnosti, 14. avgusta. Menijo namreč, da je z vidika zdravstva dan solidarnosti najbolje izkoriščen v opravljanju zdravstvenih storitev.

Ministrstvo zdravstvenim ustanovam svetuje tudi, naj delo po svojih zmožnostih organizirajo tako, da bo naročene paciente možno obravnavati ter da upoštevajo delovno zakonodajo v zvezi z odreditvijo nadur in plačilom dodatkov na dela prost dan. Ob tem na ministrstvu menijo, da bi morali zdravstvenim delavcem, ki so bili neposredno prizadeti v poplavah, vseeno omogočiti prost dan, je ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost na svoji spletni strani.

V izogib nesporazumom so javne zdravstvene zavode in koncesionarje pozvali tudi, da pacientom sporočijo, da bodo na dan solidarnosti 14. avgusta zdravstvene storitve v organizacijah potekale nemoteno in da se prepričajo, da bodo pacienti na naročene storitve kljub novim okoliščinam vseeno prišli.

"Na ministrstvu menimo, da je to najboljši način, da zdravstvo kot celota pripomore k odpravljanju posledic poplav," so izpostavili v sporočilu in dodali, da tako sodržavljanom pomagajo izpolniti njihove zdravstvene potrebe in preprečijo dodatno podaljševanje čakalnih dob.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) in UKC Maribor, Onkološkega inštituta Ljubljana ter Splošne bolnišnice Novo Mesto so sporočili, da bodo na dan solidarnosti, 14. avgusta, delali kot običajno in zagotovili vse zdravstvene storitve, ki so bile prvotno predvidene. 

Zdravstvene storitve bodo v ponedeljek izvajali tudi v splošnih bolnišnicah Slovenj Gradec, Izola in Murska Sobota in na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik. "Dejavnosti bodo potekale nemoteno tako, kot je bilo načrtovano že pred poplavami," so sporočili iz Golnika. Po navedbah slovenjgraške bolnišnice se bo operativni program izvajal za vse tiste, ki so hospitalizirani in predvideni za posege ter seveda za vse nujne potrebe. "Odpovedovanja bolnikov tisti dan si ne želimo," so zapisali v sporočilu in dodali, da bodo prisotnost nujnega števila zdravstvenega osebja na dan solidarnosti omogočale tudi podporne službe in nemedicinske dejavnosti. Delo, so dodali, bodo organizirali tako, da bo za ponedeljek naročene programe možno izvesti ter v skladu z delovno pravno zakonodajo v zvezi z nadurnim delom in plačilom dodatkov na dan, ki je z zakonom določen kot dela prost dan.

Iz splošne bolnišnice Murska Sobota sporočajo, da bodo v ponedeljek opravili večino storitev, "preostale pa ne odjavljamo, ampak smo jim dodelili nov termin takoj po 15. avgustu".

Tudi celjska bolnišnica bo delovala solidarnostno ter zagotavljala določene zdravstvene storitve glede na razpoložljivost kadra. Za razliko od drugih zdravstvenih ustanov je v tej bolnišnici več kot 400 zaposlenih iz območij, ki so bila v poplavah prejšnji teden najbolj prizadeta, od Zgornje Savinjske doline, Nazarij, Mozirja, Braslovč, Polzele, Petrovč do Laškega pa vse do Črne na Koroškem. Imajo zaposlene, ki bivajo v Lučah, Solčavi in Ljubnem. Zato bodo ta dan izkoristili tudi za pomoč njim, so sporočili iz bolnišnice.

Dodali so tudi, da bodo o morebitnih odpovedih zdravstvenih storitev bolniki obveščeni, nadomestni termini pa določeni že za prihodnji teden od srede do petka. Prav tako bolnike iz poplavljenih območij prosijo, da jih čim hitreje obvestijo o nemožnosti udeležbe na zdravstvenem pregledu, da prejmejo nov termin obravnave.

Zdravstveni dom Ljubljana bo v ponedeljek zagotavljal zdravstvene storitve, ki so bile za ta dan predvidene, in na ta način izrazil svojo solidarnost s pacienti. Vsem zaposlenim, prizadetim v poplavah, njihovim svojcem ter tistim, ki želijo solidarnostno pomagati prizadetim, bodo omogočili koriščenje dneva solidarnosti, ki ga je vlada namenila za ta namen. Enote Bežigrad, Center, Moste, Šentvid, Šiška, Vič in okrepljena ekipa splošne nujne medicinske pomoči bodo delovale od 7. do 19. ure. Enota Fužine pa bo delovala le v dopoldanskem času.

Klemen Boštjančič
Novice Državni proračun s 587 milijoni evrov primanjkljaja
Robert Golob, Janez Janša
Novice Financiranje političnih strank: Svobodi in SDS več denarja
poplave 2023
Novice Vlada o nadaljnjih ukrepih za odpravo posledic ujm
Ne spreglejte