Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 1. 2024,
12.14

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

Natisni članek

Obvezno zavarovanje zavarovanje Lekarna zdravnik kartica zdravstvenega zavarovanja

Četrtek, 4. 1. 2024, 12.14

3 mesece, 3 tedne

Z obveznim zdravstvenim prispevkom tudi nekaj težav pri branju kartic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91
Zdravstvena kartica | Težave z branjem kartic naj bi se pojavljale že pred prazniki. "Gre le za redke izvajalce," pojasnjujejo pri ZZZS.  | Foto Siol.net

Težave z branjem kartic naj bi se pojavljale že pred prazniki. "Gre le za redke izvajalce," pojasnjujejo pri ZZZS.

Foto: Siol.net

Po tem, ko so se v javnosti pojavile informacije, da naj bi z ukinitvijo prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja ponekod pri zdravnikih in v lekarnah imeli težave z zdravstvenimi karticami, na zdravstveni zavarovalnici pojasnjujejo, da so skrbi odveč in da lahko zavarovanci nemoteno uveljavljajo svoje pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. So pa, dodajajo, zaznali nekaj težav zaradi nepravočasne prilagoditve informacijskih sistemov. 

"Programska oprema tako pri zdravnikih kot v lekarnah sicer še ni povsem prilagojena zakonodajnim spremembam na področju obveznega zdravstvenega zavarovanja, vendar z ravnanjem v skladu s prejetimi navodili za lekarne ni težav pri izdajanju zdravil na recept," so nam odgovorili s sedeža Lekarne Ljubljana in dodali, da v njihovih enotah zaenkrat ne beležijo težav z delovanjem kartic zdravstvenega zavarovanja po 1. januarju 2024.

Nekateri še zamujajo s prilagoditvijo sistema

Kljub temu da so nekateri izvajalci nepravočasno prilagodili svoje informacijske sisteme, so lahko zavarovanci brez skrbi, pa odgovarjajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).   

"Tudi pri redkih izvajalcih zdravstvenih storitev, ki svojih informacijskih sistemov niso pravočasno prilagodili, lahko zavarovane osebe nemoteno uresničujejo svoje pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Pri teh izvajalcih se namreč napaka lahko kaže tudi na način, da funkcija branja urejenosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bi sicer morala biti ukinjena, javlja, da oseba nima urejenega oz. plačanega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri izbrani zasebni zavarovalnici. Ker je bilo dopolnilno zdravstveno zavarovanje s 1. januarjem 2024 ukinjeno, je zato tako obvestilo brezpredmetno in brez učinka za zavarovane osebe," so razložili.

Ti izvajalci zdravstvenih storitev torej zaradi te lastne napake v svojem informacijskem sistemu kljub temu zagotavljajo storitve v celoti v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, saj funkcija branja urejenosti obveznega zavarovanja deluje tudi pri teh izvajalcih, so še dodali. 

Informacijske prilagoditve so na ZZZS s 1. januarjem letos uspešno in pravočasno izvedli, izvajalci pa lahko nemoteno preverjajo urejenost obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki po novem stoodstotno krije košarico pravic v enakem obsegu, kot jo je do 1. januarja 2024 obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so še pojasnili.

Zdravnik
Novice V uporabi spremenjena pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja
Vzajemna
Novice Vzajemna vložila pobudo za presojo ustavnosti zakona o statusnem preoblikovanju
ZZZS
Novice Splošnega dogovora v zdravstvu za leto 2024 ne bo
Ne spreglejte