Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 9. 2022,
8.06

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,29

11

Natisni članek

dež poplave meteorne vode

Sobota, 17. 9. 2022, 8.06

1 leto, 7 mesecev

Kolpa poplavlja, Osilnica odrezana od preostale Slovenije #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,29

11

Poplavljena reka Kolpa | Foto Aleš Puhek

Foto: Aleš Puhek

Vodnatost rek se je zaradi močnega dežja ponoči povečala, Kolpa poplavlja, danes so možna tudi razlivanja nekaterih drugih rek, med drugim Ljubljanice in Krke. Razmere v občinah Osilnica in Kostel, ki so jih zaradi močnega dežja prizadele poplave in podori, še naprej ostajajo resne, saj v tem delu države še vedno dežuje. Popoldne se bo sicer vodnatost večine rek začela zmanjševati, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso). V večini primerov so gasilci črpali meteorne vode, odstranjevali podrta drevesa in s protipoplavnimi vrečami zavarovali vdore meteornih voda. Na Kredarici so zjutraj že namerili 10 centimetrov snega, sneži tudi na Kaninu in Krvavcu.

Pretok Kolpe v srednjem toku se je po podatkih Arsa ponoči ustalil in se je proti jutru začel zmanjševati. V spodnjem toku pretok še narašča, največjo vodnatost bo Kolpa dosegla popoldan.

Fotogalerija
1 / 9

Naraščajo še Krka s pritoki, ki bo v soboto ponoči še narasla in se lahko na izpostavljenih mestih razlije iz struge, Sava v zgornjem in spodnjem toku ter Savinja in Dravinja v spodnjem toku. Sava bo največjo vodnatost v spodnjem toku dosegla zvečer.

Danes ponoči so ponovno naraščali in se razlivali pritoki Ljubljanice, med njimi najmočneje Gradaščica. Znova sta narasli in poplavljali tudi Logaščica in Idrijca v zgornjem toku, so sporočili z Arsa. Danes Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju.

Osilnica odrezana od preostale Slovenije

Razmere v občinah Osilnica in Kostel, ki so jih zaradi močnega dežja prizadele poplave in podori, še naprej ostajajo resne, saj v tem delu države še vedno dežuje. Razmere na terenu si je popoldne ogledal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved, ki je obljubil pomoč države.

Po njegovih besedah so razmere na terenu skrb vzbujajoče, sreča v nesreči je le to, da objekti niso ogroženi do te mere, da bi bilo treba ljudi preseljevati. Najhuje jo je po njegovi oceni skupila javna infrastruktura, saj je poškodovanih veliko cest, v Kostelu tudi nekateri vodovodi, pri čemer vse škode še niti ni mogoče oceniti, saj se voda še ni umaknila.

Sanacija bo po besedah državnega sekretarja za obe občini velik finančni zalogaj, saj imata obe veliko cest, hkrati pa nizke občinske proračune, pri čemer je obljubil pomoč države.

Prva pomoč je bila namenjena preprečitvi škode. Tako so v petek v obe občini poslali črpalke in protipoplavne vreče, danes so se dogovorili še za dobavo razvlaževalnikov za sušenje prostorov.

V naslednji fazi bo država pomagala pri sami sanaciji. "Kar bomo lahko pomagali, bomo pomagali. Med drugim bomo poskušali pospešiti postopke, da sanacija steče čim prej. Ponekod so namreč ljudje praktično odrezani od sveta," je povedal za STA.

Da je stanje v obeh občinah še naprej resno, pravita tudi župana. Po besedah županje Osilnice Alenke Kovač se je gladina reke Kolpe in njenega najmočnejšega pritoka, reke Čabranke, umirila, se pa bojijo zemeljskih plazov in podorov cest, saj je zemlja zelo razmočena. Iz večine poplavljenih hiš so sicer vodo odstranili.

Težava tudi je, ker je Osilnica trenutno praktično odrezana od preostalega dela Slovenije. Cesta do Kostela je zaradi poškodb zaprta, ravno tako cesta preko Strme rebri, ki pelje do Kočevja. Slednjo je v enem delu nagnilo in spodjedlo, zato so jo iz preventivnih razlogov zaprli.

Dostop mogoč preko Hrvaške

So pa po zadnjih informacijah odprli cesto od Osilnice preko Čabra do Starega trga pri Ložu v občini Loška dolina, kar pomeni, da je dostop do Osilnice mogoč vsaj preko Hrvaške.

V Kostelu je po besedah župana Ivana Črnkoviča zaradi poplave in poškodb zaprta državna obkolpska cesta od Kostela proti Osilnici in od Kostela proti Staremu trgu. Poškodovanih je več občinskih cest, pretrgalo je tri vodovode, zaradi česar je pet ali šest vasi brez vode. Poplavilo je več objektov, predvsem v Žagi, kjer že ves dan črpajo vodo. Uničena je mala elektrarna v eni izmed vasi.

Petkovo deževje podiralo drevje in povzročilo precej nevšečnosti

Petkovo celodnevno deževje, ponekod pa tudi močan veter, je sicer po državi povzročilo precej nevšečnosti. Največ je bilo poplav meteornih voda in naraslih rek ter vodotokov, veter je razkril več streh objektov, poplavljeni so bili podvozi, na cestišča so meteorne vode nanesle blato in poplavni material, podrtega je veliko drevja, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Narasli potoki in hudourniki so ogrožali več objektov, ki so jih gasilci zavarovali s protipoplavnimi vrečami. Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov, zaradi tega je bilo zaprtih tudi več cest.

Huje je bilo med drugim na območju Črnomlja, kjer je voda zalila več objektov in kletnih prostor.

Fotogalerija
1 / 15

Gasilci posredovali na skoraj tristo lokacijah

Gasilci so po podatkih uprave za zaščitno in reševanje posredovali na 284 lokacijah. Aktiviranih je bilo devet poklicnih in 178 prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev. Največkrat so posredovali na območjih Ljubljane, Nove Gorice, Novega mesta, Trbovelj, Celja in Postojne.

Kakšno vreme nas čaka?

Danes bo oblačno, deževno in hladno. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1.600 metrov nadmorske višine. Padavine bodo sredi dneva od severa slabele in do večera povsod ponehale, najpozneje na jugovzhodu. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, ki bo zvečer ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 13, na Primorskem do 18 stopinj Celzija.

Jutri zjutraj bo sveže in ponekod megleno. Čez dan bo večinoma sončno, več oblačnosti bo popoldne v severni Sloveniji. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, ob morju okoli 12, najvišje dnevne od 14 do 18, na Primorskem do 21 stopinj Celzija.

Obeti

V noči na ponedeljek se bo prehodno pooblačilo, predvsem v vzhodni polovici Slovenije bo občasno rahlo deževalo. V ponedeljek in torek bo večinoma sončno. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla.

Novice Vreme se ne umirja: ljudje se bojijo, kaj prinaša noč #foto #video
Gasilci
Novice Huda ura v Ljubljani: voda zalila šolo, poplavljenih več stanovanj in cest #video
Brane Gregorčič
Novice Gregorčič: Pričakujemo teden podpovprečnih temperatur in hladnega vremena #video
Ne spreglejte