Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2022,
6.48

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

9

Natisni članek

padavine dež poplave vreme

Petek, 16. 9. 2022, 6.48

1 leto, 7 mesecev

Vreme se ne umirja: ljudje se bojijo, kaj prinaša noč #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

9

Močno deževje z lokalnimi nalivi, ki je v četrtek in ponoči zajelo vso Slovenijo, še naprej povzroča precej nevšečnosti po državi. Poplave so močno prizadele občini Osilnica in Kostel, kjer je poplavilo veliko hiš, plazovi in voda so poškodovali ceste. Poleg hudournikov težave povzroča Kolpa, ki je po ocenah domačinov najvišja v zadnjih 40 letih, pravi osilniška županja Alenka Kovač. Po podatkih Agencije RS za okolje Kolpa v zgornjem in srednjem toku še počasi narašča in poplavlja, v spodnjem toku pa bo močneje narasla popoldan oziroma zvečer. Po napovedih bodo ponoči padavine še intenzivnejše, predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji.

Celodnevno deževje in ponekod močan veter sta povzročila veliko težav po vsej državi. Največ je bilo poplav meteorne vode, veter je razkril več streh in podrtega je veliko drevja. Zaradi občasnih močnejših nalivov so narasle nekatere reke in njihovi pritoki, sprožilo se je tudi nekaj manjših zemeljskih plazov.

Poplavljale so reke Kolpa, Sora, Logaščica s hudourniškimi pritoki, Ljubljanica s pritoki in Idrijca. Gasilci so posredovali na 190 lokacijah. Aktiviranih je bilo šest poklicnih in 103 prostovoljna teritorialna gasilska društva. Največ posredovanj so imeli na območjih izpostav Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Trbovlje, Celje in Postojna, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Zaloška cesta ostaja zaprta

Kljub obilnejšim padavinam čez dan v Ljubljani za gasilce ni bilo več obilice dela, je povedal Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana. "Od jutra smo imeli sicer pet, šest manjših intervencij. Opravljali smo monitoring in sprememb od takrat ni," je dejal.

Po podatkih Prometno-inofrmacijskega centra za državne ceste, je še vedno zaprta Zaloška cesta zaradi poplavljenega cestišča pri železniškem podvozu. Cesta je bila sicer nekaj časa odprta, a je zdaj zaradi nabrane nesnage spet zaprta.

Fotogalerija
1 / 15

Foto: Bojan Puhek

Poplave močno prizadele Osilnico: krajanka padla v potok

Razmere v Osilnici so po besedah županje Alenke Kovač slabše, kot so bile leta 2019, ko so Osilnico prav tako prizadele precejšnje poplave. Zaradi današnjega obilnega dežja so narasli vsi gorski potoki, ki so v dolini poplavili od 10 do 15 hiš, odnesli nekatere dele cest in sprožili plazove. "Glavna državna cesta skozi Osilnico je neprehodna, ker jo je na nekaterih delih poplavila Kolpa, grozi tudi, da bo odneslo občinsko cesto, ki med seboj povezuje vasi v občini," je povedala. 

Eno od krajank, ki je želela rešiti živali, je padla v potok, a so jo rešili, sicer pa drugih ogroženih naj ne bi bilo.

Bojijo se, kaj bo prinesla noč

S poplavami se po županjinih besedah spopadajo praktično vsi prebivalci občine, na pomoč so jim priskočili tudi iz bližnje občine Kočevje, kjer večjih težav zaradi dežja nimajo. S potopnimi črpalkami iz objektov črpajo vodo, tam, kjer je kritično, pa skušajo hiše zaščititi z vrečami peska. Zaenkrat se je stanje nekoliko umirilo, a ker v Osilnici še vedno dežuje, se bojijo, kaj bo prinesla noč.

Dostop v Osilnico je trenutno mogoč le čez Strmo reber, medtem ko so dostopi s hrvaške strani onemogočeni, saj imajo tam podobno stanje, je dejala županja.

Težave tudi v Škofji Loki in Žireh

Gasilci v večini primerov črpajo meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjskih in gospodarskih objektov ter industrijskih stavb in poslovnih objektov. Na Facebookovi strani Neurje.si so objavljene fotografije iz Škofje Loke, kjer je Poljanska Sora prestopila bregove. Hidrološke razmere v porečju Poljanske Sore so se sredi dneva sicer umirile. 

Izdatno je narasla Logaščica s hudourniškimi pritoki, ki tudi poplavlja. Na običajnih poplavnih območjih se razlivata Ljubljanica s pritoki in Idrijca.

V soboto so možna razlivanja predvsem ob Ljubljanici in Krki ter ob manjših rekah v osrednji, južni in zahodni Sloveniji. Kolpa bo še poplavljala.

Izdatno je narasla Logaščica s hudourniškimi pritoki, ki tudi poplavlja. Na običajnih poplavnih območjih se razlivata Ljubljanica s pritoki in Idrijca.

Močno deževje je zajelo tudi občino Borovnica, kje so prav tako na delu gasilci in dežurne službe, ki se ukvarjajo z meteornimi vodami.

V Celju se je v času močnega deževja podrlo drevo ter oviralo promet, odkrivalo je tudi strehe objektov. V omenjeni regiji poročajo o podrtem drevesu in zalitih kleteh, ki sta jih povzročila močan veter in obilno deževje v Slovenskih Konjicah, gasilci pa zaradi zalitega objekta posredujejo tudi v Vojniku. V Žalcu se je sprožil plaz pri stanovanjski hiši, tudi tam so na delu gasilci.

Močan veter odkriva strehe

V osrednji Sloveniji je močan veter odkril več streh na območju občine Domžale. Gasilci tako črpajo vodo in nudijo pomoč krajanom Domžal, Preserij pri Radomljah in Šentpavla pri Domžalah.

Iz Zasavja poročajo o puščanju strehe na hrastniški glasbeni šoli, a so jo gasilci začasno sanirali, močno deževje pa je zajelo tudi občino Zagorje ob Savi. Trboveljski gasilci so v naselju Novi dom pomagali občanki, ki je imela zamašene odtočne cevi v kletnih prostorih, na Kleku pa so začasno sanirali puščanje strehe na enostanovanjskem objektu.

Ponekod v 24 urah padlo več dežja kot v vsem poletju, izdali rdeče vremensko opozorilo

"Nalivi so bili največji med Ljubljano in Idrijo. V 24 urah je na tem območju padlo več dežja kot v celem poletju. Količina je presegla 200 litrov na kvadratni meter. Za osrednjo Slovenijo smo se zato določili razglasiti rdeči alarm, smo ga pa razširili tudi na jugovzhodno in jugozahodno Slovenijo. Prihaja do zelo velikih krajevnih razlik. Na območju južno od Postojne ni bilo skoraj nič padavin," je na novinarski konferenci agencije za okolje povedal Brane Gregorčič

Jutri čez dan bodo padavine precej oslabele in do jutri zvečer bo dež povsod ponehal. V noči na nedeljo se bo zjasnilo in v nedeljo nas čaka suho vreme, je napovedal. 

Stanje na območjih Sore in Gradaščice je resno, a ne kritično, je povedal meteorolog. Vodostaj na tem območju ostaja na zelo visoki ravni, a ne narašča. Pričakujemo, da bi reki Sora in Gradaščica sredi dneva dosegli maksimalen dotok in potem začeli upadati. 

Na strani Vremenska slika Žiri na družbenem omrežju Facebook so objavili, da je reka Sora že na več mestih prestopila svojo strugo.

Za danes so napovedani dolgotrajni krajevni nalivi predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Na Primorskem so mogoče tudi močnejše nevihte.

Nadaljevalo se bo poplavljanje hudourniških vodotokov, zalednih in meteornih voda, poročajo na agenciji za okolje.

Poplavljenih več podvozov, sproženih več zemeljskih plazov 

Uprava za zaščito in reševanje je po do zdaj zbranih podatkih zabeležila 191 dogodkov po vsej Sloveniji. Aktiviranih je bilo 87 gasilskih enot, od teh šest poklicnih.

Gasilci so v večini primerov črpali meteorno vodo iz kletnih prostorov stanovanjskih objektov, avtosalonov, dvoran, gospodarskih objektov, industrijskih stavb, knjižnic, nakupovalnih prostorov, poslovnih objektov, prodajaln, gostinskih prostorov, skladišč, šol, vrtcev, lekarne in Narodne galerije.

Voda je poplavila tudi več podvozov, iz katerih so morali gasilci reševati vozila. Zaradi padavin se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov. Posledično je bilo zaprtih več cest. Na omenjenih lokacijah so odstranili več podrtih dreves in prekrili več streh objektov.

Na spodnjih objavah lahko vidite posledice neurja na Kobariškem in v Zasavju. 

V občini Ankaran se je pretrgal električni kabel, udar strele pa je zanetil požar na ostrešju stanovanjskega objekta v Ulici bratov Martinec v Ljubljani. Požar je popolnoma uničil 50 kvadratnih metrov ostrešja in del kuhinje v mansardi.

V Ljubljani zabeležili 58 intervencij 

Javna gasilska služba v Ljubljani je do zdaj zaradi četrtkovega neurja oziroma močnejšega deževja opravila 58 intervencij. Poleg Gasilske brigade Ljubljana je sodelovalo še 20 prostovoljnih gasilskih enot. Tako je bilo na terenu skupaj 237 gasilcev ob pomoči 63 vozil. Občanom so razdelili tudi okoli 250 vreč peska.

Na več območjih čez noč z več kot sto litri padavin

Na več območjih v Sloveniji so v noči na petek zabeležili več kot sto litrov padavin na kvadratni meter. Od 20. ure v četrtek do 5.30 danes so to mejo presegli na Šebreljskem vrhu (146,6 litra), v Idriji (125,1 litra), na Vrhniki (119,2 litra) in Blegošu (102,6 litra), je na spletnem omrežju Twitter zapisala agencija za okolje.

Izredno stanje tudi v Italiji 

V Cantianu je v nekaj urah padlo 300 mm dežja. 

Gasilci
Novice Huda ura v Ljubljani: voda zalila šolo, poplavljenih več stanovanj in cest #video
Brane Gregorčič
Novice Gregorčič: Pričakujemo teden podpovprečnih temperatur in hladnega vremena #video
vreme
Novice Na jugozahodu države zalivalo objekte in ceste
Ne spreglejte