Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2022,
14.08

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,61

15

Natisni članek

zemeljski plaz padavine Slovenija vreme

Četrtek, 15. 9. 2022, 14.08

1 leto, 7 mesecev

Huda ura v Ljubljani: voda zalila šolo, poplavljenih več stanovanj in cest #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,61

15

Gasilci | Foto Peter Jančič

Foto: Peter Jančič

Večji del Slovenije so v četrtek popoldne in zvečer zajele obilne padavine. V Ljubljani je meteorna voda ob močnem nalivu zalila več garaž, podhodov, kletnih in stanovanjskih prostorov, skladišč in poslovnih prostorov, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Meteorna voda je zalila tudi prostore osnovne šole in vrtca v Novih Jaršah. Po podatkih prometnoinformacijskega centra je zaradi močnejših padavin, poplav in nanosov materiala ponekod po Sloveniji oviran promet. Voznike opozarjajo, naj prilagodijo hitrost, povečajo varnostno razdaljo in ročno prižgejo luči. 

Močno deževje in lokalni nalivi so po državi ves dan povzročali težave. Zaradi padavin sta bili popolnoma zaprti Zaloška in Celovška cesta v Ljubljani, obe pri železniškem podvozu. 

Na terenu so bile prostovoljne gasilske enote GZ Ljubljana ter GB Ljubljana, ki so odstranjevale posledice neurja. Na terenu so bili tudi vzdrževalci cestne ter komunalne infrastrukture. Udar strele je zanetil tudi požar na ostrešju stanovanjskega objekta.

Voda je v Ljubljani zalila osnovno šolo, porodnišnico in lekarno ter vdrla v prostore Narodne galerije. Kot so zapisali na strani na Facebooku, so morali galerijo zaradi posledic deževja zapreti.

Tudi iz Kobarida poročajo o hudem neurju z močnimi nalivi. Meteorna voda je zalila več stanovanjskih objektov in lokalov v Kobaridu, Breginju, Drežnici, Drežniških Ravnah in Sedlu. Posredovali so prostovoljni gasilci PGD Kobarid, Breginj in Drežnica. Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Zaradi zemeljskega plazu je zaprta cesta Kobarid–Bovec pri Srpenici in cesta Trojane–Izlake zaradi vode na vozišču in nanosa materiala.

Plaz | Foto: Gasilska enota Kobarid Foto: Gasilska enota Kobarid

Na glavni cesti Zagorje ob Savi–Litija pa je promet pri Šklendrovcu urejen izmenično enosmerno zaradi nanosa kamenja in zemlje.

Težave je vreme povzročilo tudi drugod, od Trbovelj, Celja do Divače.

Okoli poldneva je neurje s točo že prizadelo Celje z okolico, poroča portal neurje.si.

Po napovedih Arsa se bo naraščanje rek po Sloveniji s krajšimi prekinitvami nadaljevalo še v petek in soboto. Ponoči in v petek zjutraj pa lahko ob predvidenih padavinah predvsem na območju zgornjega Posočja, Idrijskega, Cerkljanskega, Polhograjskega in Škofjeloškega hribovja poplavijo hudourniki in manjši vodotoki.

V Breginju je samo v dveh urah padlo 153 milimetrov padavin, kar sta dve tretjini mesečnega povprečja, hkrati pa je količina blizu slovenskega rekorda, navaja Arso. Pričakujejo tudi močnejši porast hudournikov in meteornih voda.

Novice Smrtonosno neurje: umrlo sto ljudi, pogrešane še vedno iščejo #video #foto
neurje, poplave, zemeljski plaz, Brazilija
Novice Na severovzhodu Brazilije v neurjih umrlo najmanj 33 ljudi
zemeljski plaz
Novice Pozor: zaradi nalivov grozijo zemeljski plazovi
Ne spreglejte