Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2018,
14.48

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

Miro Cerar priznanje vlada Palestina

Sreda, 28. 2. 2018, 14.48

6 let, 1 mesec

Vlada v četrtek o Palestini. Koalicija priznanje podpira.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Protesti Palestincev | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik vlade Miro Cerar je napovedal, da bo vlada v četrtek razpravljala tudi o priznanju Palestine. Na novinarski konferenci po pogovorih z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem je pojasnil, da se bo vlada seznanila s stališči posameznih resorjev, nato pa bodo s tem seznanili tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko (OZP).

Da se s stališči ministrstev seznani OZP, se premierju Miru Cerarju zdi pomembno zaradi občutljivosti procesa. Po njegovem mnenju je namreč pomembno, da je slovenska politika glede tega vprašanja enotna.

Koalicija podpira priznanje neodvisne palestinske države

"Slovenija vodi zelo načelno politiko na tem področju. Vemo, da je v igri pravičen cilj, ki ga želimo doseči," je poudaril predsednik vlade. Je pa po njegovih besedah treba doseči čim večjo poenotenje. Dodal je, da koalicijske stranke priznanje palestinske države podpirajo.

"Jasno je, da bo priznanje imelo določene posledice, zato moramo ravnati zelo odgovorno, preudarno in tako, da bomo obvarovali interese Slovenije," je dejal. Ob tem je spomnil, da je končna odločitev o priznanju neke države v rokah državnega zbora.

Erjavec: Priznanje lahko ustavi samo postopek pred državnim zborom

Zunanji minister Karl Erjavec je po pogovorih s Cerarjem novinarjem potrdil, da bo v četrtek na zaprtem delu seje vlade predstavil vse okoliščine v zvezi s postopkom priznanja Palestine. Kot napoveduje, bodo zlasti opravili razpravo o posledicah za Slovenijo, če bi ta priznala Palestino.

Na vprašanje, ali lahko še kaj ustavi priznanje, je zunanji minister odgovoril, da samo postopek pred državnim zborom. Pričakuje, da bo vlada dala zeleno luč, a opozarja, da se čas delovanja državnega zbora zelo hitro izteka.

"Želim si, da bi marca ali vsaj aprila imeli tudi plenarno zasedanje državnega zbora, ki bi obravnavalo tudi vprašanje priznanja Palestine," je dejal Erjavec.

Levica proti zavlačevanju in oviranju postopka priznanja

V poslanski skupini Levica so izrazili upanje, da pri priznanju Palestine ne bo prišlo do novih presenečenj in zavlačevanj, ker da gre za vprašanje pravičnosti ter načelnosti in suverenosti slovenske zunanje politike.

Skrbi jih postopek v državnem zboru, ki ga po njihovih besedah želi zavirati Nova Slovenija, saj je predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat napovedal, da bo za sklic seje o priznanju zahteval dodatne pogovore z veleposlanikoma Palestine in Izraela.

Kakršnokoli oviranje in podaljševanje demokratičnega postopka je po prepričanju Levice nesprejemljivo.

"V Levici vztrajamo, da mora Slovenija Palestino priznati še marca. Predvolilni cirkus, v katerega se je ujela vladajoča koalicija, kjer se tisto, kar je prav, umika všečnemu, namreč ne sme priznanja prestaviti v neko nedoločno prihodnost, ki nikoli ne bo prišla," je dejal poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Ne spreglejte