SiolNET. Novice Slovenija
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec: Vladno gradivo gre v smeri priznanja neodvisne Palestine

1,50

termometer

Karl Erjavec
Foto: STA

Priznanje Palestine bo vlada obravnavala na naslednji seji, je po današnji seji vlade povedal zunanji minister Karl Erjavec. Pojasnil je, da je gradivo pripravljeno in da so dobili tudi odzive posameznih ministrstev. "8. marca bo seja odbora državnega zbora za zunanjo politiko in do takrat bomo poskrbeli za ustrezne vladne sklepe," je povedal Erjavec.

Hkrati je Karl Erjavec poudaril, da gre gradivo v smeri priznanja Palestine kot samostojne in neodvisne države.

Spomnimo, da je vlada obravnavo vprašanja priznanja Palestine kot neodvisne in suverene države pred dvema tednoma prekinila. Tedaj namreč še niso bile pripravljene analize ministrstev, kako bi priznanje lahko vplivalo na položaj Slovenije. Vlada je te analize naročila 21. decembra lani, ko se je odločila nadaljevati postopek priznanja Palestine.

Erjavec ponovil: Posledice priznanja ne bi bile posebej hude

Ta poročila ministrstev so zdaj pripravljena. Njihova vsebina naj bi bila javna šele po vladni obravnavi, je pa minister Erjavec v preteklih tednih že ocenil, da posledice priznanja ne bi bile posebej hude.

Po njegovih besedah lahko pričakujemo, da v določenem prihodnjem obdobju Slovenija ne bi imela političnih stikov z Izraelom na najvišji ravni, lahko pa bi upadla tudi dvostranska blagovna menjava.

Minister pričakuje, da bo vlada sprejela pozitiven sklep za priznanje palestinske državnosti. Ta sklep bodo takoj posredovali parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko, državni zbor pa naj bi nato proces priznanja končal marca ali najkasneje aprila.

Levica opozarja, da vlada zavlačuje

Iz poslanske skupine Levica so medtem opozorili, da zavlačevanju vlade pri priznanju Palestine ni videti konca. Od prekinitve seje odbora DZ za zunanjo politiko, do katere je prišlo, ker vlada ni bila zmožna sprejeti mnenja, je minilo že več kot tri tedne. Čeprav je minister za zunanje zadeve že takrat zagotavljal, da so potrebna gradiva pripravljena, jih do sedaj vlada še ni obravnavala, so spomnili.

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je še ocenil, da je Erjavčeva naloga, da mnenje glede priznanja predlaga vladi, premier Cerar pa bi jo moral uvrstiti na sejo. "Vse ostalo je zavlačevanje, odlašanje in ignoranca. Če tega ne bo sposobna narediti niti naslednji teden, bomo v Levici uporabili parlamentarne vzvode, da do glasovanja o priznanju pride še v tem mandatu," je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 48
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin