SiolNET. Novice Slovenija
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec o priznanju Palestine: Gre za vprašanje pokončnosti slovenske zunanje politike

0,56

termometer

Palestina
Foto: Reuters

Pri priznanju Palestine kot samostojne države gre za vprašanje pokončnosti slovenske zunanje politike, je danes v Bruslju poudaril zunanji minister Karl Erjavec. Minister je po današnjih pogovorih v Bruslju še bolj prepričan, da je treba storiti ta korak in tako okrepiti pogajalski položaj Palestine v bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

Današnji pogovori v okviru zasedanja zunanjih ministrov EU so po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca samo potrdili, da predlog zunanjega ministrstva o priznanju Palestine kot samostojne in suverene države prihaja v pravem trenutku in pravem času.

Vse tri koalicijske stranke priznanje Palestine podpirajo, ves čas je šlo samo za vprašanje, kdaj je pravi trenutek, je spomnil Erjavec in poudaril, da je "zdaj pravi trenutek, ko lahko ta koalicija uresniči, kar je napovedovala".

Morebitna gospodarska škoda in kibernetski napadi

Predsednik vlade Miro Cerar je odložil obravnavo vprašanja na vladi, ker je od vseh ministrstev še enkrat želel analizo posledic priznanja, je še spomnil Erjavec in dodal, da so bili odgovori v glavnem podobni tistim, ki so jih je že prej pridobili na zunanjem ministrstvu.

Le ministrstvo za gospodarstvo je menilo, da lahko priznanje pomeni gospodarsko škodo v vrednosti 100 milijonov evrov, kolikor znaša letno gospodarsko sodelovanje Slovenije in Izraela, na ministrstvu za javno upravo pa so opozorili, da so mogoče kibernetske grožnje, je povedal Erjavec.

Erjavec: Gre za načelo pokončnosti slovenske zunanje politike

Ob tem minister, ki meni, da posledice niso takšne, da bi odvračale od priznanja, tudi poudarja, da pri priznanju Palestine ne gre za vprašanje škode in da je "nekorektno materializirati takšne stvari".

Gre namreč za vprašanje pokončnosti slovenske zunanje politike, zlasti pri uresničevanja deklaracije o zunanji politiki Slovenije, po kateri je pravica do samoodločbe ena temeljnic pravic, je poudaril minister.

Priznanje že marca oziroma najpozneje aprila

Če bo vlada v četrtek sprejela sklep o priznanju Palestine, bo predvidoma v začetku marca to obravnaval odbor za zunanjo politiko (OZP), potem pa bo državni zbor odločil, kdaj bi imeli plenarno sejo in dokončno priznali Palestino kot samostojno in suvereno državo, je pojasnil Erjavec.

Na vprašanje, kako hitro bi Slovenija lahko priznala Palestino, minister odgovarja, da je to stvar kolegija predsednika državnega zbora. Njegovo mnenje pa je, da bi se to lahko zgodilo že marca oziroma najpozneje aprila, a pod pogojem, da OZP sprejme ustrezne sklepe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin