SiolNET. Novice Slovenija
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada razrešila glavnega šolskega inšpektorja

0,68

termometer

d
Tomaž Rozman ni več glavni šolski inšpektor.

Na predlog ministra za izobraževanje Jerneja Pikala je vlada z današnjim dnem razrešila Tomaža Rozmana s položaja glavnega inšpektorja inšpektorata za šolstvo in šport.

Rozman se je v zadnjem obdobju pojavil v dveh odmevnih zgodbah. Oktobra je zagovarjal delovanje inšpektorata v primeru zlorab otrok v zavodu Kengurujčki, saj so se pojavili dvomi o tem, ali je inšpektorat res naredil dovolj za zaščito otrok v zavodu.

V zadnjih tednih pa se Rozman spoprijema z očitki nekdanjega ravnatelja Osnovne šole Prule Dušana Merca o nesposobnosti za vodenje inšpektorata. Šolski inšpektorat je namreč odločil, da je Merc s prepovedjo vstopa v šolo fantoma, ki naj bi na bazenu spolno napadla dve učenki, kršil ustavno pravico do izobraževanja.

  d Novice Odpisani šef šolskih inšpektorjev: V Severni Koreji so postopki zelo hitri in učinkoviti #video

Minister nezadovoljen z njegovim delom

Pikalo, ki je Rozmana sam predlagal na ta položaj, je njegovo razrešitev predlagal v torek, glavni povod pa je bilo ministrovo nezadovoljstvo z Rozmanovim delom. Kot je pojasnil, to ni posledica posamične odločitve v posamičnem primeru, ampak je "tlelo dlje časa".

s Novice Ravnatelj Dušan Merc: Minister Pikalo svoje službe ne jemlje resno #video

Namesto Rozmana bodo imenovali nekoga z ministrstva

Napovedal je tudi sistemske spremembe. Spomnil je, da se je v zadnjem času zgodilo kar nekaj zadev, na katere sicer niso imeli vpliva, so pa načenjale ugled sistema vzgoje in izobraževanja v Sloveniji. Tako bodo namesto Rozmana na čelo inšpektorata najprej s pooblastilom imenovali nekoga z ministrstva, v drugi fazi pa poiskali nekoga, ki bo uvedel sistemske spremembe.

Po njegovih besedah so namreč postopki predolgi, prezapleteni, treba je racionalizirati predpise in decentralizirati postopke. Ministru se zdi simpatična tudi ideja o povezavi inšpektorata in zavoda za šolstvo.

Dušan Merc Novice Ravnatelj končal na sodišču, ker naj bi pred spolnimi napadalci zaščitil učenki #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 68
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin