Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2023,
20.56

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

95

Natisni članek

osamosvojitev Slovenije komunizem Slovenija vlada

Torek, 16. 5. 2023, 20.56

11 mesecev, 1 teden

Vlada razveljavila nacionalni dan spomina na žrtve komunizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

95

Janez Janša, Robert Golob | Glede na stališča koalicijskih strank je bilo pričakovati, da bo vlada na dopisni seji prenehanje sklepa o razglasitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja podprla. | Foto STA

Glede na stališča koalicijskih strank je bilo pričakovati, da bo vlada na dopisni seji prenehanje sklepa o razglasitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja podprla.

Foto: STA

Vlada je sprejela Sklep o prenehanju veljavnosti Sklepa o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tega je vlada Janeza Janše lani razglasila za 17. maj. Sklep je sprejela le nekaj dni pred tem, brez javne in strokovne razprave, kar naj bi bil tudi razlog za razveljavitev sklepa.

Prejšnja vlada je na svoji seji 12. maja 2022 sprejela sklep, s katerim je razglasila, da se 17. maj v Sloveniji zaznamuje kot nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja.

Kot so tedaj pojasnjevali, so pri tem izhajali iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih merilih. V obrazložitvi sklepa so navedli, da je komunistično nasilje na ozemlju Slovenije od poletja 1941 do januarja 1946 terjalo na deset tisoče nasilnih smrti civilnih oseb in vojnih ujetnikov, v desetletjih komunistične vladavine z vsemi oblikami kršenja človekovih pravic in svoboščin pa je prizadelo še več sto tisoč prebivalcev Slovenije. Za nacionalni dan pa so izbrali datum, ko so leta 1942 partizani 1. čete Šercerjevega bataljona v soteski Iške umorili 49 oseb romske in štiri slovenske narodnosti, med žrtvami pa je bilo tudi 24 otrok.

Koalicija: Namen razglasitve dneva je bil ohranjanje večnih prepirov  

Razglasitev 17. maja za nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja je sprožila različne odzive. Predsednik Gibanja Svoboda, današnji premier Robert Golob je v odzivu zapisal, da bomo očitno morali imeti "9. maj, dan zmage, bolj pogosto, da se bomo spominjali, kaj je resnica". V stranki Levica so menili, da poskušajo stranke desnice s to potezo zaplesti prebivalce v večne kulturne boje in v večne prepire o letih 1945 in 1991, ker s tem zakrivajo, da nimajo nikakršnega interesa reševati dejanskih težav današnjega dne.

V SD pa so letos 12. maja v sporočilu zapisali, da je lanski sklep Janševe vlade treba preklicati. "Da smo jasni: Socialni demokrati obsojamo medvojno nasilje in povojne poboje," so zapisali, vendar sklep, ki ga je na eni svojih zadnjih sej sprejela na volitvah poražena vlada, po njihovih besedah "izraža predvsem njihov revanšizem in v ničemer ne pripomore k pomiritvi ter zmanjšanju razkola med ljudmi". "Gre za primer ideološke borbe, usmerjene v preteklost, namesto da bi se kot družba soočali z izzivi sedanjosti in prihodnosti," so navedli.

Nekatere iniciative bodo zaznamovale dan spomina

Ob 21. uri se bo sicer na Trgu republike v Ljubljani začela spominska slovesnost, s katero bodo dan spomina zaznamovali Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza in Združeni ob lipi sprave.

V sredo pa bodo organizatorji slovesnosti predsednici Komisije za peticije in človekove pravice predali poziv, naj država poskrbi za vpis pokojnih v javno evidenco s seznamom 14.901 žrtve komunističnega nasilja.

Borut Pahor
Novice V Italiji zaznamujejo dan spomina na fojbe
Borut Pahor
Novice Državni vrh položil venec k spomeniku žrtvam vseh vojn v Ljubljani
jugoslovanska zastava
Novice Vlada razglasila 17. maj za nacionalni dan spomina na žrtve komunizma
Adolf Hitler, Josip Stalin
Novice Evropa in Slovenija bosta obeležili dan spomina na žrtve totalitarnih režimov
Ne spreglejte