Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2021,
13.06

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

4

Natisni članek

državni praznik dan spomina na mrtve Borut Pahor

Ponedeljek, 1. 11. 2021, 13.06

2 leti, 5 mesecev

Državni vrh položil venec k spomeniku žrtvam vseh vojn v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

4

Borut Pahor | Polaganje venca so pospremile salve garde Slovenske vojske, zvok trobil Policijskega orkestra in kvartet pevcev. | Foto STA

Polaganje venca so pospremile salve garde Slovenske vojske, zvok trobil Policijskega orkestra in kvartet pevcev.

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je ob današnjem dnevu spomina na mrtve v spremstvu državne delegacije položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ob ljubljanskem Kongresnem trgu. 

Pahorja so pri polaganju venca na osrednji spominski slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve spremljali predsednik DZ Igor Zorčič, podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin, predsednik DS Alojz Kovšca, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in generalni direktor policije Anton Olaj.

Osrednji državni spomenik žrtvam vseh vojn, ki so prizadele slovenski narod, k spravi in edinosti ob Kongresnem trgu kliče od julija 2016, od leta 2018 pa je slovesnost polaganja venca k spomeniku sprave tudi del programa vseh uradnih obiskov visokih tujih državnikov ter osrednji kraj polaganja vencev ob 1. novembru.

Predsednik DZ Zorčič je nato odšel na pokopališče Žale, kjer bo položil vence pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo leta 1991, pri spomeniku padlim v narodnoosvobodilnem boju, ob lipi sprave in pri kostnici žrtvam prve svetovne vojne.

Dan spomina na mrtve
Novice Je zaradi epidemije na pokopališčih manj obiskovalcev? #foto

Predstavniki države se danes sicer udeležujejo komemoracij in polagajo vence ob različna obeležja in spomenike po državi. Na partizanskem grobišču Pobrežje v Mariboru je dopoldne potekala žalna slovesnost. Prav tako je na pokopališču potekalo polaganje venca na grobišče padlim v 1. svetovni vojni in polaganje venca na grobišču sovjetskih ujetnikov. Vseh treh dogodkov se je udeležila mariborska podžupanja Alenka Iskra.

Osrednja komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve je prav tako potekala v novogoriški mestni občini v spominskem parku na Trnovem. Pred tem je novogoriški podžupan Simon Rosič v spremstvu predstavnikov krajevnih skupnosti položil vence pri grobišču nad Grgarjem, na vojaškem pokopališču iz 1. svetovne vojne v Ravnici ter pri dveh grobiščih nad Trnovem.

spomenik
Novice Tako so oskrunili spomenik #foto
Ne spreglejte