Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 10. 2021,
22.50

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

21

Natisni članek

spomin pokopališče prvi november Žale

Nedelja, 31. 10. 2021, 22.50

2 leti, 5 mesecev

Je zaradi epidemije na pokopališčih manj obiskovalcev? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

21

Dan spomina na mrtve | Osrednje pokopališče v Sloveniji je obiskano vse leto, rekordno število obiskovalcev pa se zbere v dneh okoli prvega novembra.  | Foto Ana Kovač

Osrednje pokopališče v Sloveniji je obiskano vse leto, rekordno število obiskovalcev pa se zbere v dneh okoli prvega novembra.

Foto: Ana Kovač

Priporočil strokovnjakov nismo vzeli resno. Kljub pozivom, da naj se čez praznike zadržujemo doma, v svojem mehurčku, ker nas lahko samo še to reši pred zapiranjem države, so pokopališča polna. Na največjem slovenskem pokopališču, na Žalah, se je včeraj dopoldne vila kolona ljudi. Parkirišča so bila polna, ljudje so grobove okrasili s svečami in rožami. Le redki so poskrbeli za samozaščito - maske so bile redko na nosu. Zaradi epidemioloških razmer tradicionalnih stojnic s hrano ni bilo, pekli so le kostanj. 

Megleno jutro so včeraj razbili sončni žarki in privabili številne obiskovalce "Takšna je navada, da gremo obiskat grobove. Spomnimo se svojih najbližjih in podoživimo, kako smo prejšnja leta bili z njimi," je povedala ena od obiskovalk. 

Dan spomina na mrtve | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Obisk je primerljiv s predlanskim letom, se pravi pred tem, ko je bilo zaprtje. Osrednje pokopališče v Sloveniji je obiskano vse leto, rekordno število obiskovalcev pa se zbere v dneh okoli prvega novembra. Po pavšalni oceni se na Žalah okoli prvega novembra zvrsti približno pol milijona ljudi.

Obiskovalci sicer pravijo, da pretirane gneče ni.  "Zdaj ko je virus, je veliko manj obiskovalcev, tako da je kar v redu," je povedala mimoidoča gospa.

Pokopališča se spremenijo v cvetoča polja

Naročja so polna nagrobnih sveč in šopkov, mnogi cvetje kupijo na stojnicah cvetličarjev, ti ponujajo pestro izbiro vseh vrst cvetlic. Grobovi pokojnih se tako spremenijo v cvetoča polja, prižgane sveče gorijo v spomin pokojnim.

Dan spomina na mrtve | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Namesto voščene sveče prižgite ekološko

Vsak Slovenec za prvi november povprečno prižge osem sveč, ob tem ekologi opozarjajo na njihovo škodljivost okolju. Z letno porabo 16 milijonov sveč smo med največjimi onesnaževalci v Evropi. Ekološke sveče se sicer počasi uveljavljajo na trgu, vendar v ospredju še vedno ostajajo voščene sveče. Ob jutrišnjem prazniku tako raje voščena sveča manj in alternativna več, umrle svojce lahko najbolj počastimo s spominom na njih.

Fotogalerija
1 / 23

 

 

Vlom
Novice Policija svari: Pozorni bodite na to
Ne spreglejte