SiolNET. Novice Slovenija
1,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada razmišlja o energetskih vavčerjih za najbolj ranljive

1,37

termometer

Počivalšek
Po besedah ministra Zdravka Počivalška bo vlada najbolj ranljivim priskočila na pomoč, če bo to potrebno, si pa želi, da tak ukrep ne bi bil potreben. Upa, da se bo stanje na področju cen energentov umirilo. Foto: STA

Vlada bo, če bo to potrebno, uvedla energetske vavčerje, s katerimi bo pomagala najbolj ranljivim pri spoprijemanju z energetsko revščino, je danes ob robu odprtja naložbe v Sij Metalu Ravne dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Končne odločitve še ni, se pa bodo z vavčerji odzvali na morebitno dejansko rast cen.

"Ministrstvo za delo bo pripravilo predlog energetskih vavčerjev, ampak ne bomo uvajali zadev na zalogo, temveč bomo reagirali v primeru, da se bo stanje na področju cen energije v praksi tudi spremenilo. Zdaj gre v veliki meri za špekulacije in tiste začetne spremembe," je povedal gospodarski minister.

Kot je dodal, bo vlada najbolj ranljivim priskočila na pomoč, če bo to potrebno, si pa želi, da tak ukrep ne bi bil potreben. Upa, da se bo stanje na področju cen energentov umirilo.

Nadaljnji ukrepi vlade bodo odvisni od gibanja cen

Počivalšek je komentiral tudi sredino odločitev vlade, da ponovno regulira cene kurilnega olja. Za ta korak so se odločili na podlagi analize cen v obdobju od leta 2016, ko je vlada začela s postopno deregulacijo cen naftnih derivatov. Leta 2016 je namreč sprostila marže pri kurilnem olju in 98-oktanskem bencinu, pozneje je prišlo do sprostitve cen goriv na območju avtocestnega križa, pred letom dni pa še v preostalem delu Slovenije.

"Ugotovili smo, da se marže za 95-oktanski bencin in nafto niso občutno povečale, le za okoli odstotek, se je pa cena kurilnega olja od leta 2016 do danes povečala za nekje 69 odstotkov, pri tem za 64 odstotkov iz naslova dviga cen na svetovnem trgu, preostalo so marže. Te so se zvišale s šest na 15 centov za liter," je pojasnil gospodarski minister.

Ker je pred začetkom kurilne sezone večja nevarnost občutnejšega dviga cen, se je vlada po Počivalškovih besedah odločila za začasno zamrznitev marž na raven iz leta 2016. "Nadaljnji ukrepi pa bodo odvisni od gibanja cen," je dejal.

ogrevanje, radiator Novice Vlada znova uvedla regulacijo cen kurilnega olja

Počivalšek računa, da se bodo zadeve stabilizirale

Medtem ko vlada ne more vplivati na cene zemeljskega plina, pa ima pri cenah električne energije možnost prepovedi izvoza in regulacije končne cene. "Nič ne napovedujem, ker računam, da se bodo zadeve na področju vseh energentov stabilizirale. Če se ne bodo, pa bomo morali razmisliti tudi o takšnih ukrepih," je poudaril Počivalšek.

Obljubil je tudi nadaljnje spremljanje razmer v gospodarstvu zaradi vse višjih cen energentov. Poudaril je, da je večina podjetij že zakupila energijo vnaprej, najbolj na udaru pa so se znašli tisti, ki nimajo dolgoročnih pogodb.

"Država mora in bo pomagala vsem tistim, ki so se pripravljeni spopasti z izzivi prihodnosti. Za to imamo na razpolago dovolj virov," je zatrdil minister in spomnil na sredstva iz sklada za okrevanje in odpornost, kjer je na voljo 1,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev, pri čemer bo 427 milijonov evrov namenjenih gospodarstvu. "Računam, da bodo podjetja to priložnost izkoristila," je dodal.

elektrika Posel danes Slovenija z največjim skokom cen elektrike

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin