SiolNET. Novice Slovenija
1,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada znova uvedla regulacijo cen kurilnega olja

1,57

termometer

ogrevanje, radiator
"Cel svet ukvarja s posledicami cen energije," je v DZ poudaril Janša. Foto: Getty Images

Vlada je danes na dopisni seji izdala uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, s katero je znova uvedla regulacijo cen kurilnega olja. Omejila je maržo distributerjev na maksimalno šest centov na liter kurilnega olja. Cene se bodo tako oblikovale na podlagi predpisane metodologije, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja.

Za prvi dan povprečne 14-dnevne prodajne cene tekočega obdobja brez dajatev se bo upoštevalo obračunsko obdobje od 25. oktobra do 5. novembra, prvi dan reguliranih cen bo tako 9. november, so sporočili po seji vlade.

Vlada se je tako odločila za enak način oblikovanja cen kurilnega olja kot v obdobju pred liberalizacijo cen kurilnega olja aprila 2016. Možnost regulacije cene marž pri kurilnem olju je zaradi naraščajočih cen energentov že v torek nakazal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Gibanju cen kurilnega olja je vlada posebno pozornost namenila zaradi prihajajoče kurilne sezone. Maloprodajna cena kurilnega olja je v drugi polovici letošnjega leta presegla mejo enega evra, za liter je bilo treba oktobra odšteti že 1,10 evra. Davki in dajatve se pri tem niso spremenili.

Nobeno od podjetji ne izstopa po cenah 

Podrobna analiza stanja na trgu naftnih derivatov po lanski liberalizaciji cen naftnih derivatov je pokazala, da trg v Sloveniji deluje, navaja gospodarsko ministrstvo. Nobeno od podjetij ne izstopa bistveno po svojih cenah, zvišanje cen ni nesorazmerno glede na mednarodno okolje ali cene v gospodarski panogi.

Janša vidi rešitev v regulaciji marž in energetskih vavčerjih 

Premier Janez Janša je v ponedeljek v odgovoru na poslansko vprašanje konkretne ukrepe napovedal po vrhu EU, ki se bo v četrtek začel v Bruslju, na to temo pa bodo prihodnji teden zasedali tudi ministri, pristojni za energijo.

"Cel svet ukvarja s posledicami cen energije," je v DZ poudaril Janša in izpostavil, da se vlada s tem vprašanjem intenzivno ukvarja in bo ukrepala. Med možnostmi je omenil ponovno regulacijo marž in energetske vavčerje za ogrožena gospodinjstva.

elektrika Posel danes Slovenija z največjim skokom cen elektrike Počivalšek Novice Počivalšek: Mogoče bomo regulirali cene marž pri kurilnem olju ogrevanje, položnica, stroški Novice Kako podražitve električne energije dejansko vplivajo na znesek na vaši položnici?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin