SiolNET. Novice Slovenija
4,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada prižgala zeleno luč Toninu

4,09

termometer

boxer, oklepnik | Bojna vozila naj bi Slovenija dobila do leta 2026.  | Foto: OCCAR
Bojna vozila naj bi Slovenija dobila do leta 2026. Foto: OCCAR

Vlada je danes ministra za obrambo Mateja Tonina pooblastila za podpis memoranduma o soglasju k programu Boxer v okviru organizacije OCCAR, izhaja iz sporočila po seji vlade. S tem naj bi ga pooblastila tudi za podpis pogodbe o nakupu 45 osemkolesnikov boxer, za katere naj bi Slovenija odštela 343,4 milijona evrov. Tonin ga je že podpisal. 

Obrambni minister Matej Tonin je danes v Münchnu s predstavniki organizacije OCCAR podpisal memorandum o soglasju k programu Boxer, so za STA potrdili na ministrstvu za obrambo. V okviru tega programa Slovenija načrtuje nabavo 45 osemkolesnikov za skupno 343,43 milijona evrov.

Golob in Mesec nasprotujeta nakupu oklepnikov

Najverjetnejši kandidat za mandatarja Robert Golob je danes Tonina pozval, naj se vzdrži podpisovanja dolgoročnih pogodb za nakup bojnih vozil boxer. 

Dejal je, da si želi, da bi vlada, ki je v odhajanju, prisluhnila pozivu, naj ne dela škode, če že ne želi prisluhniti volji ljudstva. "Naše stališče je zelo jasno," je dejal Golob in poudaril, da tega nakupa zaradi spremenjenih okoliščin, ki so se spremenile v primerjavi z obdobjem, ko je bila odločitev sprejeta, ne podpirajo in da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da svoje stališče uveljavijo. "Vsak normalen in dober gospodar bi to upošteval in ne povzročal ekonomske škode svoji državi. Ali v tej vladi premorejo ta kanček razuma, bodo pokazali sami v naslednjih dneh," je še povedal Golob.

Z Golobom se je strinjal tudi Mesec. "Tudi na točki, kjer smo si bili nasproti, pri vprašanju oklepnikov, smo prišli do zaključka, da koalicija v nastajanju nakupu oklepnikov nasprotuje," je povedal glede nakupa boxerjev, za katerega si prizadeva odhajajoči obrambni minister Matej Tonin. 

Vlada je Tonina pooblastila za podpis memoranduma pooblastila 

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila z namero o podpisu memoranduma o soglasju k programu boxer v okviru Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) in za podpis memoranduma pooblastila ministra za obrambo Mateja Tonina.

S tem je ministra Tonina posredno tudi pooblastila za podpis več stomilijonske pogodbe o nakupu 45 boxerjev. S podpisom memoranduma bo namreč Slovenija postala članica organizacije Occar, katere predstavniki bodo v imenu Slovenije podpisali pogodbo z dobaviteljem boxerjev, nemškim podjetjem Artec, so za STA pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila z informacijo o nameravanem podpisu memoranduma o soglasju k programu Boxer v okviru OCCAR in soglašala s prevzemom finančnih obveznosti za izvedbo programa Boxer v breme proračunov od 2022 do 2026.

Podpis memoranduma o soglasju za Slovenijo prinaša finančne posledice v višini 7,2 milijona evrov, ki se nanašajo na povračilo razvojnih stroškov (vstopna pristojbina) za 45 vozil Boxer državam članicam tega programa. Vstopna pristojbina bo poravnana v enkratnem znesku leta 2022.

Slovenija bo dobila 45 bojnih vozil

Vlada soglaša s prevzemom finančnih obveznosti za izvedbo programa Boxer v breme proračunov od 2022 do 2026, finančna sredstva so zagotovljena z Zakonom o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih od 2021 do 2026, so še zapisali v sporočilu za javnost. 

Ministrstvo načrtuje nakup 45 vozil Boxer z nameščenim topom 30 mm, za kar je od OCCAR prejelo ponudbo, ki vključuje tudi logistično podporo, rezervne dele, specialno orodje in testno opremo, integracijo sistemov, testiranje, usposabljanja, dokumentacijo, razvoj in projektno vodenje. Višina obveznosti za navedeno ne bo presegla 320 milijonov evrov brez DDV. Memorandum o soglasju bo podpisal minister za obrambo Matej Tonin.

boxer, oklepnik Novice Ministrstvo: Boxerji bodo izpolnjevali zahteve SV boxer, oklepnik Novice Prvo bojno vozilio tipa boxer bo Slovenija prejela leta 2026

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin