Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2022,
10.38

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

13

Natisni članek

Boxer ustavno sodišče

Torek, 26. 4. 2022, 10.38

2 leti

Prvo bojno vozilio tipa boxer bo Slovenija prejela leta 2026

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

13

boxer, oklepnik | Vozila naj bi Slovenija dobila do leta 2026. | Foto OCCAR

Vozila naj bi Slovenija dobila do leta 2026.

Foto: OCCAR

Ustavno sodišče je odločilo, da sklep državnega zbora, ki je prepovedal referendum o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), ni v neskladju z ustavo. Presojo ustavnosti je zahtevala Levica, ki je zahtevala tudi zakonodajni referendum, ker da je načrtovani nakup osemkolesnikov predrag. Po odločitvi ustavnega sodišča so danes z obrambnega ministrstva sporočili, da bo vlada za nameravani nakup 45 osemkolesnikov tipa boxer odštela 343,4 milijona evrov skupaj z DDV. 

Kot so poudarili na Morsu, je nakup osemkolesnih bojnih vozil "bistvenega pomena za vzpostavitev najpomembnejše zmogljivosti Slovenske vojske, katere vzpostavitev se odlaga že dalj časa, to je srednje bataljonske bojne skupine". Gre za bistveno zmogljivost "za nadaljnji razvoj in izboljšanje stanja pripravljenosti Slovenske vojske", so dodali.

Ministrstvo je ob tem v sporočilu za javnost razkrilo, da je "ponujena in izpogajana" skupna vrednost pogodbe 281,5 milijona evrov, davek na dodano vrednost, ki ga bo ministrstvo za obrambo plačalo Sloveniji, pa bo znašal še 61,93 milijona evrov, skupno torej 343.430 tisoč evrov.

Slovenija bo dobila 45 bojnih vozil 

Za to naj bi Slovenija dobila 45 bojnih vozil z nameščeno oborožitveno postajo in opremo ter osnovni logistični paket z dokumentacijo, usposabljanjem, paketom rezervnih delov, osnovnim orodjem in testno opremo. Skupna cena vsebuje tudi razvojne stroške in stroške projektnega managementa v vrednosti 19,25 milijona evrov.

Vozila naj bi Slovenija dobila do leta 2026. Prva predvidena dobave je predvidena v prihodnjem letu, in sicer naj bi Slovenska vojska dobila eno vozilo. Nato devet vozil v letu 2024, glavnino, 22 vozil leta 2025, leta 2026 pa še 13 vozil.

Na Morsu tudi zagotavljajo, da "provizij in posrednikov pri poslu ni bilo". "Dodatno k temu je bila dogovorjena fiksna eskalacijska klavzula, ne glede na podražitve materialov in energentov. Višanje cen je v pogodbi tako omejeno na največ 2,8 odstotka na leto," so poudarili v sporočilu za javnost.

Referendum je bil nedopusten 

DZ je 2. februarja ratificiral sporazum z organizacijo OCCAR, kar bo omogočilo nakup 45 osemkolesnih oklepnikov tipa boxer za Slovensko vojsko. Ker so v Levici prepričani, da gre za predrag in nepotreben nakup orožja, so v DZ 9. februarja s 6.800 podpisi vložili pobudo za zakonodajni referendum, s katerim so želeli preprečiti vladne načrte za nakup osemkolesnikov. A je DZ 21. februarja sprejel sklep, da je referendum o tej temi nedopusten.

Ustavno sodišče ugotavlja, da je sporazum mednarodna pogodba, ki jo ratificira DZ z zakonom. Zakon o ratifikaciji sporazuma med vlado Republike Slovenije in OCCAR o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR pa je zato "zakon o ratifikaciji mednarodne pogodbe v smislu tretje alineje drugega odstavka 90. člena ustave, glede katerega je referendum po ustavi izključen". Ustava namreč v omenjeni alineji 90. odstavka določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb.

Kot sklene ustavno sodišče, izpodbijani sklep tako posledično ni v neskladju z ustavo.

Robert Golob
Novice Kdo bi lahko sestavljal ministrsko ekipo v Golobovi vladi?

Sporazum je pravna podlaga za sodelovanje v programih OCCAR

V povzetku odločitve, objavljene na spletni strani ustavnega sodišča, pojasnjujejo, da je sodišče najprej presojalo, ali OCCAR ustreza merilom, ki jih doktrina mednarodnega prava določa za mednarodne organizacije. Levica je namreč trdila, da OCCAR ni mednarodna organizacija v mednarodnopravnem smislu. "Ker gre za organizacijo, ki so jo ustanovile države z mednarodno pogodbo – konvencijo OCCAR – in upoštevaje vsebino določb slednje, je očitek predlagatelja zavrnilo kot neutemeljen," pa je sklenilo sodišče.

Ustavno sodišče je nato navedlo, da je podlaga za sklenitev sporazuma navedena v 37. in 38. členu konvencije OCCAR, v skladu s katerima OCCAR lahko sodeluje z drugimi mednarodnimi organizacijami in institucijami ter vladami, organizacijami in institucijami držav, ki niso članice OCCAR, ter z njimi sklepa sporazume, tako sodelovanje pa ima lahko obliko udeležbe države nečlanice v enem ali več programih, ki jih upravlja OCCAR.

Pojasnilo je, da se s sporazumom med OCCAR in državo nečlanico vzpostavi razmerje med OCCAR in državo nečlanico, brez katerega sodelovanje države nečlanice v programu ni mogoče. Sporazum zato pomeni pravno podlago za sodelovanje države nečlanice v programih, ki jih upravlja OCCAR.

Renata Zamida
Novice Sodišče odločilo: Direktorice JAK Renate Zamida niso odpustili nezakonito
Tomaž Vesel
Novice Štirje kandidati za Veselovega naslednika

Pred določitvijo vsebine pisma izvedena pogajanja o sodelovanju v programu Boxer

"Upoštevaje vsebino sporazuma je ustavno sodišče presodilo, da je izpolnjen tudi ključni element mednarodne pogodbe, tj. da jo ureja mednarodno pravo, ki zajema tudi namen ustvariti obveznosti po mednarodnem pravu, ter da sporazum vzpostavlja mednarodnopravno razmerje med pogodbenima strankama, kar je ključen element mednarodne pogodbe," so navedli v povzetku.

Zaključek o pogodbeni naravi sporazuma in o namenu pogodbenih strank, da vzpostavita medsebojno pravno razmerje, pa po oceni sodišča še dodatno potrjujeta dejstvo, da so bila pred določitvijo vsebine pisma o ponudbi izvedena pogajanja o pogojih sodelovanja Slovenije v programu Boxer, in uporaba terminologije, značilne za mednarodne pogodbe.

Tonin: Podpis pogodbe pride še v tem mesecu 

Obrambni minister Matej Tonin je pozdravil odločitev ustavnega sodišča, da prepoved referenduma o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) ni v neskladju z ustavo. Napovedal je prizadevanja za podpis pogodbe z organizacijo in s tem morda nakup osemkolesnikov tipa boxer "še v tem mesecu".

"Vlada bo nadaljnje postopke peljala v smeri, da do podpisa pogodbe pride še v tem mesecu, tako kot smo obljubili," je sporočil minister na Twitterju. Za kakšno pogodbo, ki naj bi jo torej podpisali v naslednjih treh, morda štirih dneh, naj bi šlo, minister ni pojasnil. Je pa bila edina pogodba, ki jo je odhajajoča vlada pod vodstvom Janeza Janše načrtovala z OCCAR, pogodba o nakupu 45 vozil tipa boxer.

Tonin je sicer pozdravil današnjo odločitev ustavnega sodišča. "Sedaj je jasno, da smo zaradi politikantstva Levice in njenih manevrov izgubili najmanj eno leto pri modernizaciji Slovenske vojske," je v prvem odzivu tvitnil Tonin. Odločitev ustavnega sodišča je označil za pričakovano in jo pozdravil.

Ustavno sodišče je danes odločilo, da sklep DZ, ki je prepovedal referendum o zakonu o ratifikaciji sporazuma z OCCAR, ni v neskladju z ustavo. Sporazum s to organizacijo bo omogočil načrtovani nakup 45 osemkolesnih oklepnikov tipa boxer za Slovensko vojsko, čemur pa so predvsem v Levici nasprotovali in o tem zahtevali tudi referendum, ker da je načrtovani nakup osemkolesnikov predrag.

DZ je konec februarja sprejel sklep, da je referendum o tej temi nedopusten, saj da v skladu z ustavo referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb. Ustavno sodišče je danes to stališče potrdilo.
Novice Nemčija v Ukrajino pošilja geparde
Ne spreglejte