SiolNET. Novice Slovenija
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Štirje kandidati za Veselovega naslednika

0,60

termometer

Tomaž Vesel |  | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Na javni poziv za predsednika računskega sodišča, ki ga je podpisal predsednik republike Borut Pahor, so prispele štiri kandidature. Te so poslali Jana Ahčin, Miroslav Kranjc, Dušan Sterle in Aleksander Šinigoj. O kandidatu za naslednika Tomaža Vesela bo odločal DZ v novem sklicu.

Pahor bo prejete kandidature preučil in kandidate povabil na pogovor. O kandidaturah se bo posvetoval z vodjami poslanskih skupin v novem sklicu DZ in na tej podlagi predlagal kandidata v roku, ki bo omogočil, da bo o kandidatu ali kandidatki državni zbor v novi sestavi glasoval čim prej, so danes sporočili iz njegovega urada.

Sledila bo javna predstavitev izbranega kandidata. O njegovem imenovanju bodo nato poslanci glasovali najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, in sicer tajno, pri čemer se zahteva podpora vsaj večine vseh poslancev.

Pahor je poziv razpisal, ker bo aktualnemu predsedniku računskega sodišča Veselu 31. maja prenehal mandat. Pahor je poziv objavil 21. januarja, rok za zbiranje predlogov kandidatov se je iztekel 15. aprila.

Vesel je položaj predsednika računskega sodišča z devetletnim mandatom prevzel junija 2013, pri delu pa mu pomagata namestnici. Prva namestnica je Maja Bilbija, druga pa Mojca Planinšek.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin