SiolNET. Novice Slovenija
1,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada podaljšala omejitve v trgovini in ponujanju storitev za en teden

1,37

termometer

tehtanje, trgovina
Foto: Thinkstock

Vlada je z odlokom trenutno veljavne omejitve v trgovini in ponujanju storitev podaljšala do vključno 13. januarja. Danes je namreč sprejela nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim pa se ohranijo doslej veljavne izjeme, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Z odlokom, ki bo v skladu z odločitvijo s seje vladnega odbora za gospodarstvo začel veljati v četrtek in bo veljal do vključno 13. januarja, so tako kot doslej med izjemami, ki bodo lahko delovale, prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah, piše STA.

Še naprej bodo lahko delovali lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta in dostavne službe.

Dimnikar je lahko le sam v prostoru

Dimnikarske storitve bodo mogoče pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo, prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, sta lahko v prostoru prisotna izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave. Opravljanje dimnikarskih storitev pa ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče prezračiti.

Še naprej bodo mogoči individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, in sicer med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno, piše STA.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 Foto: Ana Kovač

Prav tako bodo lahko delovali druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja, tržnice s hrano, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij. Odprti bodo lahko tudi frizerski saloni.

Iz prepovedi je izvzeto tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo ter brez časovne omejitve dovoljeno opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave in v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.

Z odlokom pa je na splošno podana tudi prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov, in sicer predvsem iz razloga večje verjetnosti za povzročitev poškodb, zaradi katerih bi osebe potrebovale bolnišnično oskrbo, piše STA.

30 kvadratnih metrov na stranko

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ostaja pri omejitvi 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. V primeru odprtih tržnic je omejitev 10 kvadratnih metrov na stranko.

Poleg tega morajo trgovska središča zagotavljati 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko v vsem trgovskem središču, hkrati pa morajo upoštevati tudi omejitev 30 kvadratnih metrov na posamezno prodajalno v sklopu trgovskega središča in imeti ločen vhod in izhod za stranke.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom sta dovoljena le pod pogojem, da se zagotovi minimalni mogoči stik s potrošniki in se upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom, še piše STA.

Lenart, testiranje Novice Včeraj potrdili krepko čez dva tisoč okužb #video Švica, Bern, parlament Novice Švicarji zaradi novega seva svarijo pred pandemijo znotraj pandemije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin