Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2024,
20.43

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

Natisni članek

Jakob Počivavšek Klemen Boštjančič plačno nesorazmerje plače Branimir Štrukelj vlada sindikati javnega sektorja sindikat

Sreda, 12. 6. 2024, 20.43

1 teden

Pogajanja v javnem sektorju se bodo še nadaljevala, tudi na ravni plačnih stebrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68
Branimir Štrukelj | V več sindikatih pritrjujejo stališču predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirju Štruklju, da gre pri predlogih, ki so trenutno na mizi, za dvige plač in ne odpravljanje plačnih nesorazmerij. | Foto STA

V več sindikatih pritrjujejo stališču predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirju Štruklju, da gre pri predlogih, ki so trenutno na mizi, za dvige plač in ne odpravljanje plačnih nesorazmerij.

Foto: STA

Vodja vladnih pogajalcev, finančni minister Klemen Boštjančič, je današnja krovna pogajanja s sindikati javnega sektorja o plačni reformi in odpravi plačnih nesorazmerij označil za naporna. Dogovorili so se, da bodo pogajanja nadaljevali, tudi na plačnih stebrih. Boštjančič upa, da se v prihodnjih dveh, treh tednih dogovorijo o ključnih zadevah.

Da bodo današnja pogajanja naporna, je bilo po besedah ministra na neki način tudi pričakovano, saj se vsi dobro zavedajo časovnice. "Če želimo to izpeljati in implementirati 1. januarja 2025, nam preostaja relativno malo časa," je dejal.

Po njegovih besedah se namreč vsi zavedajo, da kljub vsej dobri volji ni pričakovati, da bi čez poletje lahko tekla intenzivna pogajanja. Zato je cilj, da v naslednjem največ mesecu dni najdejo ključne rešitve oz. preboj. Je pa ob tem ugotavljal, da ne kaže, da bi na stebrnih pogajanjih zapirali odprta vprašanja, ampak se pojavljajo novi in novi predlogi.

Na koncu so se vendarle dogovorili, da bodo pogovore intenzivno nadaljevali na treh različnih ravneh; nadaljevala se bodo stebrna pogajanja, delo bosta nadaljevali tako delovna skupina za pripravo novega plačnega zakona kot tudi ožja pogajalska skupina.

"Tako da upam, da bomo v prihodnjih dveh, treh tednih dosegli, ne bom rekel končni dogovor, ampak vsaj ključne stvare, ki bodo kazale na to, da lahko v resnici optimistično gledamo do konca leta, kako bomo vse skupaj izpeljali," je dejal.

Štrukelj: Pogajanja so bila kar živahna

Kot je dejal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, so bila danes pogajanja kar živahna. Dodal je, da se čuti, da se "približujejo roki, da vsi postajamo zaskrbljeni, kako bi z novim plačnim sistemom prišli do konca". "In tu se včasih pač tudi povišajo kakšni toni," je dejal.

A se mu zdi pomembno, da so se dogovorili za konstruktivno nadaljevanje pogajanj. "Danes je postalo očitno, da so nekatera zahtevna vprašanja, tudi kar zadeva uvrstitve na stebrih, še ostala odprta in da je pametno, če se ne postavljamo na izključujoča stališča. In želeli bi si, da to velja za obe strani," je dodal Štrukelj.

Počivavšek: Atmosfera na pogajanjih v resnici precej pesimistična

Medtem je vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek ugotavljal, da je bila atmosfera na današnjih pogajanjih v resnici precej pesimistična. Dejal je, da sicer razume, da se nervoza stopnjuje, "ker je treba ta pogajanja pripeljati do zaključka". A je bil danes presenečen, da se postavlja pod vprašaj tudi to, ali sploh gre za reformo. Sam je prepričan, da gre, nenazadnje se po njegovih besedah predvideva dvig prvega plačnega razreda na raven minimalne plače.

Ob tem je Počivavšek izrazil željo, da bi bila pogajanja v nadaljevanju takšna, kot so jih danes tudi zaključili – v nekoliko bolj optimističnem tonu. "Dokler bo dialog med sindikalno in vladno stranjo v teku, mislim, da obstaja tudi možnost za dogovor," je sklenil.

učiteljica razred šola
Novice Vlada in sindikati danes predvidoma o novem plačnem zakonu
Varnost, delavci
Mnenja Ekonomsko socialni svet: tripartitni organ, namenjen usklajevanju družbenih interesov
RTV Slovenija
Novice Stavkajoči sindikati in uprava RTVS podpisali stavkovni sporazum
Jakob Počivavšek
Novice Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja: Stebrna pogajanja bomo skušali pohitriti
upravna enota, stavka
Novice Sindikati upravnih enot in vlada ne popuščajo pri svojih stališčih
Ne spreglejte