Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 3. 2022,
16.10

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

5

Natisni članek

vlada dizel bencin

Četrtek, 31. 3. 2022, 16.10

2 leti

Vlada določila najvišjo ceno goriv v veleprodaji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

5

gorivo dizel bencin črpalka | V najvišji dovoljeni veleprodajni ceni goriv je že vključen davek na dodano vrednost (DDV). | Foto Gregor Pavšič

V najvišji dovoljeni veleprodajni ceni goriv je že vključen davek na dodano vrednost (DDV).

Foto: Gregor Pavšič

Potem ko je vlada sredi marca določila najvišje cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih črpalkah po državi, je danes začasno določila tudi najvišjo prodajno ceno goriv v veleprodaji. Liter bencina bo lahko stal največ 1,483 evra, dizla pa največ 1,521 evra.

Vlada je najvišje maloprodajne cene goriv določila 14. marca, liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina tako od 15. marca ne sme stati več kot 1,503 evra, liter dizla pa ne več kot 1,541 evra. Ukrep velja 30 dni, je takrat povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek in dodal: "Cilj je, da umirimo stanje na trgu pogonskih goriv."

Danes je vlada določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene. Te so za dva centa nižje kot najvišje dovoljene maloprodajne cene, določene pa so na podlagi ocene, da takšna razlika med malo- in veleprodajno ceno predvsem omogoča prodajo derivatov tudi malim trgovcem, ki jim veletrgovci v zadnjem obdobju niso dobavljali ustreznih količin goriv, so pojasnili na gospodarskem ministrstvu.

slovenske železnice dvopodni vlak
Avtomoto Primerjava stroškov vožnje z vlakom in avtom

V najvišji dovoljeni veleprodajni ceni že vključen DDV

V najvišji dovoljeni veleprodajni ceni goriv je že vključen davek na dodano vrednost (DDV). "To je končna najvišja mogoča bruto veleprodajna cena, ki jo veletrgovci lahko zaračunajo pri preprodaji, in vključuje tudi DDV. Sprememba podaljšuje veljavnost ukrepov do vključno 30. aprila 2022," so po seji vlade sporočili z gospodarskega ministrstva.

Vlada je tudi sklenila, da bo za čas trajanja sprejetega ukrepa določila nadomestilo podjetjem, ki jim ta ukrep povzroča občutno škodo. Njegovo višino bo določila z odlokom po izteku ukrepa. S tem vlada podjetjem nalaga, da zaradi omejitve cen naftnih derivatov ne smejo prenehati prodajati.

Novice Naval na obmejne bencinske servise #video
Bencinska
Novice Manjši bencinski servisi zapirajo svoja vrata
Ne spreglejte