Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2022,
19.32

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,51

14

Natisni članek

Jordan Peterson

Nedelja, 12. 6. 2022, 19.32

1 leto, 10 mesecev

Izjemno zanimanje za predavanje zvezdniškega psihologa v Ljubljani #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,51

14

Predavanje kanadskega kliničnega psihologa Jordana B. Petersona je v okolici ljubljanske Hale Tivoli povzročilo prometni kaos. Organizatorji so prodali tri tisoč vstopnic, udeleženci pa so prišli tudi iz sosednjih držav. Peterson je eden najvidnejših intelektualcev zadnjih let, znan po svojih odmevnih stališčih do politične korektnosti, levičarskega aktivizma in neomarksizma. V zgornjem videu si poglejte, kako so ga udeleženci predavanja s pesmijo presenetili ob 60. rojstnem dnevu.

Kanadski profesor in avtor več knjižnih uspešnic Jordan B. Peterson se je po štirih letih vrnil v Ljubljano. V dvorani Tivoli je predstavil svojo zadnjo knjigo Onkraj reda – Še 12 pravil za življenje. 

Nekatere njegove najbolj zanimive izjave na dogodku so bile:

"Imamo ideal o stabilni, zvesti, iskreni, ljubeči in heteroseksualni skupnosti. Vsi kdaj tega ne dosegamo, tudi če smo poročeni, saj nismo vedno iskreni, zvesti in ljubeči. Zato mora biti okoli ideala prostor za toleranco. Posledično lahko rečemo, da je za otroka bolje, da ima mamo in očeta, a tudi starš samohranilec lahko s trudom in podporo dobro opravi svojo nalogo. Mislim, da lahko to rečemo ob tem, ko povemo, da to ni ideal in da je to težko ter da ni dobrodošlo za otroke. In podobno lahko rečemo glede starševstva istospolnih oseb."

"Mislim, da ni boljše izkušnje kot to, da se v življenju za nekoga žrtvuješ in mu s tem spremeniš življenje na bolje."

"Zapornike kaznujejo tako, da jih dajo v samico. Popolna samota je torej hujša kazen, kot pa da so v družbi morilcev in posiljevalcev. To je dokaz, kako družabna bitja smo v resnici ljudje." 

"Obnašaj se do svojega soseda tako, kot želiš, da se on obnaša do tebe. To je očitno postala glavna paradigma družbenih sistemov, ki zavračajo nasilje. Zato, ko naredite nekaj koristnega za sočloveka in družbo, to postane recipročno in harmonično. Torej ko služite drugim ljudem, pravzaprav služite sebi. In to je v bistvu najboljša strategija. Sam menim, da je v organizaciji, kjer ljudje sledijo temu pogledu na svet, nekaj glasbenega. Posamezniki postanejo note v simfoniji. Taki odnosi med ljudmi niso samo zelo močni in produktivni, temveč tudi vsem vključenim dajejo smisel. Zato tudi plešemo. Menim, da je ples zelo dober primer takega pogleda na svet." 

"Če te ljudje okoli tebe kritizirajo, upaj, da delaš nekaj narobe. Če je tako, boš lahko to popravil. Če pa si ti tisti, ki ima prav, imaš težavo. Kaj pa boš naredil? Boš spremenil vse ljudi okoli sebe?"

"Odločitev, ali boš žrtev ali junak, je lahko odločitev o tvoji življenjski usodi."

Predavanje Jordana Petersona | Foto: I. H. Foto: I. H. Peterson je s svojimi pogledi in mnenji v mednarodni akademski sferi naletel tako na odobravanje kot na številne kritike. Kritičarka ameriškega feminizma Camille Paglia ga je označila za najpomembnejšega in najvplivnejšega kanadskega misleca po kanadskem filozofu, sociologu in medijskem teoretiku Marshallu McLuhanu. Da je Peterson trenutno eden od najvplivnejših javnih intelektualcev v zahodnem svetu, je prepričan tudi ekonomist in kolumnist časnika New York Times Tyler Cowen.

Jordan Peterson
Novice Trpljenje Jordana Petersona

Predavanje Jordana Petersona | Foto: A. K. Foto: A. K. Intelektualni dvoboj stoletja

Peterson se je 19. aprila 2019 v Torontu v debati, ki so jo pred tem razglašali za intelektualni dvoboj stoletja, soočil s svetovno znanim slovenskim filozofom Slavojem Žižkom. Naslov debate je bil Sreča: kapitalizem proti marksizmu.

Slavoj Žižek. Jordan Peterson.
Novice Filozofski dvoboj: Žižek in Peterson napolnila dvorano v Torontu #video

Pomemben je postal po objavi posnetkov na YouTubu

Peterson, ki je med letoma 1999 in 2021 poučeval psihologijo na Univerzi v Torontu, je postal pomemben, potem ko je objavil serijo videoposnetkov na YouTubu, v katerih je kritiziral kanadski zakon, ki je prepovedal diskriminacijo na podlagi "spolne identitete in izražanja". Peterson je izpostavil, da bo zakon uzakonil obvezno uporabo določenih spolnih zaimkov, in to potezo povezal s politično korektnostjo in politiko identitete.

Predavanje Jordana Petersona | Foto: A. K. Foto: A. K. Petersonova predavanja in pogovori so na YouTubu zbrali na milijone ogledov. Leta 2018 je izdal vplivno knjigo 12 pravil za življenje: protistrup za kaos. Po zdravstvenih težavah v letih 2019 in 2020 je nato izdal knjigo Onkraj reda - Še 12 pravil za življenje. 

Predavanje Jordana Petersona | Foto: I. H. Foto: I. H.

Novice Nova Zelandija: iz prodaje umaknili knjigo kontroverznega kanadskega zvezdnika

Predavanje Jordana Petersona | Foto: I. H. Foto: I. H.

Jordan B. Peterson
Novice Ugledna univerza zavrnila Jordana Petersona

Predavanje Jordana Petersona | Foto: A. K. Foto: A. K.

Jordan Peterson
Novice Kako je Jordan Peterson postal superzlobnež z nadnaravnimi močmi
Jordan Peterson
Novice Jordan Peterson sporočil, da zapušča Twitter #video
Jordan Peterson, Jordan B. Peterson
Novice Zakaj ima Jordan Peterson hišo polno sovjetske propagande
Ne spreglejte