Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
12. 4. 2021,
23.14

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

14

Natisni članek

Siol plus Strip Rdeča lobanja Stotnik Amerika Jordan Peterson

Ponedeljek, 12. 4. 2021, 23.14

2 leti, 10 mesecev

Kako je Jordan Peterson postal superzlobnež z nadnaravnimi močmi

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

14

Jordan Peterson | Jordan Peterson je zelo priljubljen med konservativci, na levici pa ga številni želijo čim bolj demonizirati. | Foto YouTube / BBC

Jordan Peterson je zelo priljubljen med konservativci, na levici pa ga številni želijo čim bolj demonizirati.

Foto: YouTube / BBC

Kanadčan Jordan Peterson ni samo intelektualni superzvezdnik in svetovna konservativna ikona, zdaj je postal celo navdih za stripovskega superzlobneža z imenom Rdeča lobanja oziroma Red Skull v izvirniku. A Kanadčan je demonizacije že vajen.

Profesor psihologije in spletni vplivnež Jordan Peterson je pred kratkim izdal nadaljevanje svoje knjižne uspešnice 12 pravil za življenje – Onkraj reda: še 12 novih pravil. Knjiga bi morala iziti že v začetku leta 2019, a je zaradi Petersonovih težav z odvisnostjo od pomirjeval izšla šele letos.

Nova Petersonova knjiga in nov strip o Stotniku Amerika

12 pravil za življenje so do zdaj po svetu prodali v več kot pet milijonov izvodih, kako uspešno bo nadaljevanje, pa bomo še videli. Je pa na Amazonu knjiga Onkraj reda, ki je tudi že prevedena v slovenščino, trenutno med najbolj prodajanimi.

Jordan Peterson
Novice Trpljenje Jordana Petersona

Onkraj reda je izšla marca letos. Istega meseca je izšel tudi nov strip o znanem superjunaku Stotniku Amerika (Captain America). V njem se glavni junak spet spopada s svojim tradicionalnim nasprotnikom, superzlobnežem z imenom Red Skull oziroma Rdeča lobanja po slovensko.

Rdeča lobanja in njegovih Deset pravil za življenje

Stotnik Amerika meri moči z Rdečo lobanjo že od leta 1941, ko so se ZDA vojskovale z nacistično Nemčijo. Takrat je bil Rdeča lobanja Hitlerjev agent. V najnovejši zgodbi, katere scenarist je temnopolti Američan Ta-Nehisi Coates, pa je superzlobnež Rdeča lobanja spletni vplivnež, ki na YouTubu novači mlade privržence v svoje ulične fašistične tolpe.

Filmski spopad Stotnika Amerika in Rdeče lobanje:

Številnim bralcem stripa je takoj padlo v oči, da so slogani Rdeče lobanje, poimenovani Deset pravil za življenje (Ten rules for life), zelo podobni Petersonovim. Tako se pojavljata slogana kaos in red (chaos and order) in feministična past (feminist trap). Rdeča lobanja mladeničem tudi govori, da jim ponuja meč moškosti (sword of manhood).

Mladi moški in iskanje smisla

Rdeča lobanja tudi hvali genialnost Karla Luegerja, protijudovskega dunajskega župana pred prvo svetovno vojno. To naj bi bil namig na švicarskega psihoanalitika Carla G. Junga, ki je navdih za Petersona. Jung v nasprotju z Luegerjem ni bil protijudovsko usmerjen.

Lauren Boebert
Novice Ženska, ki se skoraj nikoli ne loči od svoje pištole

Stotnik Amerika mladeniče, ki se pridružijo Rdeči lobanji, v pogovoru z nekim policijskim inšpektorjem opiše z besedami: "Pri vseh je podobno. Mladi moški. Šibki. Iščejo smisel. Jaz sem ga našel v zastavi, ti v policijski znački. Oni so našli Lobanjo. Pove jim tisto, kar so si vedno želeli slišati. Da so v resnici veliki. Da je ves svet proti njim. Da bodo udarili nazaj, če so res pravi moški. /.../ To je njihov smisel. Za to živijo. In za to so pripravljeni tudi umreti."

Peterson ne dvomi, da je bil navdih za Rdečo lobanjo

Petersona je na podobnost med njim in najnovejšo različico Rdeče lobanje opozoril eden od uporabnikov Twitterja. Peterson je kanadskemu mediju National Post pojasnil, da je izredno malo možnosti, da je podobnost med njegovimi mislimi in besednjakom Rdeče lobanje zgolj naključje.

Jordan Peterson o podobnosti z Rdečo lobanjo:

Dodal je, da bodo ljudje, ki jih bo ta negativna taktika blatenja spodbudila k branju njegovih del, sami spoznali, kako velikanski je razkorak med tem, kar v resnici počne, in tem, kar mu očitajo. To bo tudi na koncu diskreditiralo njegove obrekovalce, je prepričan Peterson.

Poskusi demonizacije

Peterson, ki je postal znan v Kanadi leta 2016, ko se je uprl pravno predpisani rabi spolno nevtralnih zaimkov na Univerzi v Torontu (na primer uporabi zaimkov ze in zir), nato pa zaslovel še po vsem svetu, je seveda demonizacije že vajen.

Dubajska princesa Haja Bint al Husein
Novice Nevarna zmes ukrajinskih nagic in nesrečnih arabskih princes

Na Petersona, ki se ima za klasičnega britanskega liberalca, so še zlasti v njegovi domači Kanadi z leve strani političnega in medijskega prostora padali zelo hudi očitki. Kanadska pisateljica in kolumnistka Tabatha Southey je tako novembra 2017 v kanadski reviji Maclean's Petersona razglasila za človeka, ki se zdi pameten samo neumnim ljudem.

"Bedak, gnusni up skrajne desnice, reakcionar ..."

"Petersonov skrivnostni recept je, da številnim desničarjem starega kova omogoča, da se sklicujejo na univerzitetno znanost, vključno s stališčem, da je večina univerzitetnih krogov pokvarjenih in zlobnih, in banalno blebetanje o samopomoči. /.../ V vseh pogledih gre pri Petersonu za nekakšen kult. Mislim, da je bedak, kar pa ne pomeni, da ni nevaren," je Southeyjeva februarja 2018 povedala za britanski Guardian.

Podobno napadalna je bila februarja 2018 Margaret Wente, takrat kolumnistka kanadskega medija The Globe and Mail: "Glede na to, kar sem prebrala na Twitterju, je Jordan Peterson med najbolj zaničevalnimi moškimi na svetu. Nekdaj malo pomembni profesor psihologije je odvratni up skrajne desnice. Njegov cilj je zapeljati dovzetne mladeniče, da se pridružijo njegovemu sovražnemu protiženskemu, protitransspolnemu reakcionarnemu kultu. Nekateri mislijo, da je zelo nevaren. Drugi ga posmehljivo obsojajo, da je protiintelektualni kradljivec idej."

Dokaz, da je levičarstvo v zatonu

A ti očitki Petersonu niso mogli preprečiti, da bi postal svetovni intelektualni zvezdnik in konservativna ikona. Ameriška feministka Camille Paglia (ki je kritična do sodobnega feminizma) je Petersona celo označila za najpomembnejšega in najvplivnejšega kanadskega misleca po Marshallu McLuhanu.

Ameriški medij The Atlantic (nekoč je zanj pisal tudi zgoraj omenjeni scenarist Coates) pa je avgusta 2018 objavil kolumno novinarke in pisateljice Caitlin Flanagan, ki je med drugim zapisala, da je zvezdniški status kanadskega profesorja psihologije dokaz, da je levičarstvo v zatonu – in zato tudi zelo ranljivo.

Fahmi Quadir
Novice Ženska, ki ima sloves neusmiljene poklicne morilke
Andraya Yearwood
Novice Bodo transspolne osebe Donalda Trumpa leta 2024 vrnile v Belo hišo?
Ne spreglejte