Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
27. 8. 2015,
8.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenske železnice

Četrtek, 27. 8. 2015, 8.57

6 let, 7 mesecev

Več kot milijon evrov za postajo, na kateri ne smejo ustavljati vsi vlaki

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenske železnice so pred tremi leti v prenovo železniške postaje v Gornji Košani vložile več kot milijon evrov. A krajanom nova postaja ne koristi kaj prida.

Določeni vlaki namreč na podlagi odločbe inšpektorja tu ne smejo ustavljati, saj je razmik med vlakom in peronom prevelik in lahko ogroža varnost potnikov, v Primorskih novicah piše Veronika R. Ženko.

Župan: To je nesprejemljivo "Ogorčeni smo, da bosta na sodobni in v skladu z vsemi evropskimi standardi prenovljeni postaji po novem v celem dnevu ustavila komaj dva vlaka," pravi Zdenka Kapelj, predsednica vaške skupnosti Gornja Košana.

"Tiri visijo, zato se vlak nagne, tako da je med peronom in vlakom prevelik razmik, kar je nevarno pri vstopanju. Sprašujemo se, kako je to mogoče? In kako je potem postaja sploh lahko dobila uporabno dovoljenje, zdaj pa je inšpekcija ustavljanje določenih vlakov prepovedala? " se sprašuje Kapljeva.

"Pred leti smo v železniško postajo tako občina kot država vložili zelo veliko denarja, zato je nesprejemljivo, da se na tej železniški postaji ne morejo ustaviti vsi vlaki, ki gredo tukaj mimo in ki zagotavljajo povezavo Košanske doline s preostalim svetom," je včeraj dejal pivški župan Robert Smrdelj.

Slovenske železnice iščejo rešitev Janez Krivec, predstavnik za stike z javnostjo na Slovenskih železnicah, pravi, da po odločbi republiškega inšpektorata zaradi prevelike razdalje med peronom in tlemi - ta namesto dovoljenih 30 znaša približno 45 centimetrov - garniture Siemens Desiro v Košani ne smejo ustavljati.

"Postajališče je zgrajeno na izraziti krivini, zato je bilo zaradi specifike območja in postajališča jasno, da nekateri vlaki na tem postajališču ne bodo ustavljali. To je bila med graditvijo edina možnost, saj smo le tako lahko omogočili, da postajališče v Košani sploh ostane," je pojasnil.

Zagotovil je, da na SŽ že dalj časa iščejo ustrezno tehnično rešitev, da bodo na tem postajališču lahko ustavljali tudi vlaki Siemens Desiro. Dokler je ne najdejo, pa so zagotovili prevoze s postajališča Košana z drugimi vlaki. Povezave proti Ljubljani so tako organizirane trikrat na dan, proti Sežani pa dvakrat.

Ne spreglejte