Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 8. 2022,
10.11

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

27

Natisni članek

Slovenija Covid-19 Sledilnik COVID-19

Petek, 26. 8. 2022, 10.11

1 leto, 7 mesecev

Včeraj potrdili toliko novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

27

covid-19 | V četrtek so potrdili 1.336 primerov okužbe s koronavirusom. | Foto Reuters

V četrtek so potrdili 1.336 primerov okužbe s koronavirusom.

Foto: Reuters

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v četrtek v Sloveniji ob 591 PCR-testih in 4.482 hitrih antigenskih testih potrdili 1.336 primerov okužbe s koronavirusom, kar je 177 manj kot prejšnji četrtek, ko so potrdili 1.513 okužb, kažejo podatki NIJZ. Včeraj so umrli štirje covidni bolniki, iz bolnišnic so odpustili 11 covidnih bolnikov.

Po podatkih ministrstva za zdravje sta bila zaradi bolezni covid-19 na navadnih oddelkih hospitalizirana 202 bolnika, na intenzivni negi pa 15. Skupno je bilo hospitaliziranih 217 bolnikov, 80 zaradi in 122 s covid-19. Na intenzivnih oddelkih je pet bolnikov s covid-19 in 10 zaradi covid-19, so na Twitterju zapisali na ministrstvu. 

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 18.962 aktivnih primerov okužbe, kar je 29 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.356, kar je 26 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev znaša 897, kar je en manj kot dan prej.

Z enim odmerkom je cepljenih 1.266.294 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.222.753, še navaja NIJZ.

Moderna zaradi cepiva proti covidu-19 toži Pfizer in Biontech

Ameriško biotehnološko podjetje Moderna, ki je v zadnjih letih zaradi uspeha s cepivom proti covidu-19 skokovito zraslo, toži ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in prav tako hitro rastočo nemško biotehnološko družbo Biontech. Očita jima krajo intelektualne lastnine oz. kršitev patentnih pravic pri cepivih na podlagi tehnologije RNK.

"V Moderni smo prepričani, da cepivo proti covidu-19 Comirnaty, ki ga tržita Pfizer in Biontech, krši patente za tehnologijo RNK, ki smo jih prijavili med letoma 2010 in 2016," so v sporočilu za javnost zapisali v ameriški družbi s sedežem v univerzitetnem mestu Cambridge v ameriški zvezni državi Massachusetts. "Tožbe vlagamo, ker želimo zaščititi inovativno platformo tehnologije RNK, ki smo jo razvili prvi, v njen razvoj vložili milijarde dolarjev in patentirali v desetletju pred izbruhom novega koronavirusa," so nadaljevali.

Kot dodajajo v podjetju, je bila ta revolucionarna nova tehnologija razvoja cepiv, ki predstavlja velik korak naprej od klasičnih in vektorskih cepiv, bistvena za hiter razvoj njihovega "varnega in učinkovitega" cepiva proti covidu-19, imenovanega Spikewax. Pfizer in Biontech pa sta, kot so prepričani, tehnologijo kopirala brez soglasja Moderne.

"Prepričani smo, da sta nezakonito kopirala Modernino inovacijo in jo še naprej uporabljata brez soglasja," so dodali. Ob tem so pripomnili, da Pfizer in Biontech nista imela potrebnih znanj in izkušenj pri razvoju cepiv na podlagi tehnologije RNK, zato sta zavestno sledila Moderninemu zgledu pri razvoju svojega cepiva.

Tožbo je družba vložila tako v ameriški zvezni državi Massachusetts kot na deželnem sodišču v Düsseldorfu.

Moderna je zaradi uspešnosti cepiva Spikewax lani iz podjetja, ki je vlagalo velike vsote denarja v razvoj in ustvarjalo visoke izgube, postala velikan v panogi z milijardnimi prihodki in dobički. Enako velja za Biontech, Pfizer pa je zaradi cepiva Comirnaty le še okrepil svoj status velikana v farmacevtski panogi. Spikewax in Comirnaty sta namreč najbolj uporabljani cepivi proti covidu-19.

Oktobra 2020 se je sicer Moderna, kot spominjajo tuje tiskovne agencije, zavezala, da patentne zaščite cepiva ne bo uveljavljala v času trajanja pandemije covida-19. Marca 2022 je to zavezo spremenila, saj oskrba s cepivi po njenem prepričanju v velikem delu sveta ni več ovira za spopad s pandemijo. Je pa ohranila svojo zavezo neuveljavljanja zaščite v 92 srednje razvitih in nerazvitih državah.

Odškodnino Moderna zdaj pričakuje za ustvarjene ekonomske koristi Pfizerja in Biontecha od prodaje cepiva v državah zunaj te 92-terice.

Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske.
Novice Koronavirus v Sloveniji: toliko okužb so potrdili v sredo
covid testiranje
Novice Po počitnicah v Španiji pozitiven na novi koronavirus, opičje koze in HIV
omikron covid-19
Novice Toliko okužb so potrdili v torek
Emilija Stojmenova Duh
Novice Ministrica za digitalno preobrazbo pozitivna na novi koronavirus
samotestiranje
Novice Učenci in dijaki lahko v lekarnah dobijo brezplačne teste za samotestiranje
Ne spreglejte