Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 12. 2020,
11.08

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

32

Natisni članek

Aleš Rozman Jelko Kacin Milan Krek Bojana Beović sovražni govor grožnja

Sobota, 12. 12. 2020, 11.08

3 leta, 4 mesece

Varuh človekovih pravic obsodil sovražne napise: To je nesprejemljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

32

Milan Krek | Anonimni posamezniki so Bojano Beović, Milana Kreka (na fotografiji), Aleša Rozmana in Jelka Kacina označili za morilce slovenskega naroda. | Foto STA

Anonimni posamezniki so Bojano Beović, Milana Kreka (na fotografiji), Aleša Rozmana in Jelka Kacina označili za morilce slovenskega naroda.

Foto: STA

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je obsodil napise, v katerih anonimni posamezniki nekatere vidne predstavnike zdravstvene stroke in vlade v boju z epidemijo označujejo za morilce slovenskega naroda. V času omejitvenih ukrepov za zajezitev epidemije se je razmahnila tudi epidemija nestrpnosti in sovražnosti, z zaskrbljenostjo ugotavlja Svetina.

"Vse več je verbalnih napadov, podpihovanj, ustrahovanj, pa tudi neposrednih groženj s smrtjo, ki so uperjene ne le v predstavnike stoke, politike ali medijev, ampak tudi v posameznice in posameznike z drugačnim političnim ali svetonazorskim pogledom," so danes sporočili iz urada varuha človekovih pravic Petra Svetine.

slovenska policija
Novice Spet grožnje: Kacina, Beovićevo, Kreka in Rozmana ožigosali za morilce

Varuh človekovih pravic: To je nesprejemljivo

Z razmahom sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij in široko uporabo družbenih omrežij po njihovem argumentirano kritiko in spoštljivo oziroma dostojno komunikacijo vse bolj zamenjujejo sramotenje, zmerjanje, obračunavanje in linč. "To je nesprejemljivo in kot družba se na takšen diskurz ne smemo nikdar navaditi," so poudarili pri varuhu.

"To je nesprejemljivo in kot družba se na takšen diskurz ne smemo nikdar navaditi," so poudarili pri varuhu človekovih pravic Petru Svetini. | Foto: STA , "To je nesprejemljivo in kot družba se na takšen diskurz ne smemo nikdar navaditi," so poudarili pri varuhu človekovih pravic Petru Svetini. Foto: STA ,

Kot so poudarili, se mora vsak od nas zavedati, kakšno moč imajo naše besede: moč miru, moč vojne, moč spoštovanja, spodbude, zaničevanja ali sovraštva. "Na nas je torej, da naredimo vse, da 'vlečemo z zgledom' in da je vsaka naša javno izražena misel kultivirana, ne glede na njeno ostrino in neposrednost," so po poročanju STA zapisali pri varuhu človekovih pravic.

"Grožnje s fizičnim obračunavanjem, ustrahovanjem ali s smrtjo je treba prijaviti, saj imajo (lahko) znake kaznivega dejanja. Organe pregona zato pozivamo, da storijo vse, da se nedavni dogodek, pa tudi vsi drugi njim podobni, raziščejo, storilce pa naj se čim prej identificira ter ne dopusti tako grobih posegov v dostojanstvo ljudi," so dodali.

Infekcijska klinika
Novice Spet visoko število novih okužb, zaradi covid-19 že več kot dva tisoč mrtvih

Spravili so se na Beovićevo, Kreka, Rozmana in Kacina

V Ljubljani in Novem mestu so se v zadnjih dneh pojavili grozeči napisi, ki nekatere vidnejše predstavnike vlade in zdravstvene stroke v boju z epidemijo covid-19 označujejo za morilce slovenskega naroda. Neznanci so se med drugim spravili na vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojano Beović, direktorja NIJZ Milana Kreka, direktorja bolnišnice  Golnik Aleša Rozmana in vladnega govorca Jelka Kacina.

Na policiji so v petek za STA potrdili, da okoliščine napisov, ki so se v zadnjih dneh pojavili v Ljubljani in Novem mestu, preverjajo in da bodo po vseh znanih dejstvih ustrezno ukrepali. Rozman je sicer že pred časom dejal, da že več mesecev na elektronski naslov prejema sramotilna in tudi grozilna sporočila. Da so ji prek elektronske pošte grozili in da je prejela celo na roko napisano anonimno grozilno pismo, je nedavno dejala tudi Beovićeva.

Ne spreglejte