Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 7. 2020,
8.28

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

59

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus okužba

Nedelja, 5. 7. 2020, 8.28

3 leta, 9 mesecev

Po novih testiranjih v Vipavi okuženih še pet stanovalcev in en zaposlen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

59

koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Centru starejših Pristan v Vipavi so po današnjih testiranjih okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri petih stanovalcih in eni zaposleni osebi, je povedal direktor centra Martin Kopatin. Skupno so tako v centru doslej potrdili okužbo pri devetih stanovalcih in šestih zaposlenih. V Sloveniji smo v soboto na okužbo z novim koronavirusom testirali 716 oseb in potrdili 21 pozitivnih primerov. V zvezi z naraščanjem okužb v zadnjih dneh se je danes na svojem Twitterju odzval tudi premier Janez Janša. Opozoril je, da se virus po državi širi, ker prihaja do neupoštevanja zakonov in vladnih odlokov.

koronavirus
Novice Koronavirus v vipavskem domu starejših: okuženih pet zaposlenih in trije varovanci #video

"Beležimo izjemno veliko kršitev zakona o nalezljivih boleznih in omejitvenih odlokov, še posebej v gostinstvu in prekoračitvi omejitve zbiranja na 50 oseb. Pri kršitvah prednjačijo celo nekateri politiki," je v zvezi z naraščanjem okužb v zadnjih dneh na svojem Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša.

V Sloveniji smo včeraj, kot omenjeno, potrdili 21 okužb z novim koronavirusom. Iz bolnišnice so odpustili eno osebo s covidom-19, tam jih ostaja še šest. Na intenzivni negi ni nobenega bolnika z novim koronavirusom, prav tako v soboto ni umrl nihče, število smrtnih primerov ostaja na 111. Največ okužb z novim koronavirusom so potrdili v Vipavi, in sicer štiri, ter v Slovenski Bistrici, kjer so potrdili tri okužbe. V Ljubljani in Sevnici so potrdili po dve novi okužbi, po eno pa v desetih drugih občinah po Sloveniji.

Koronavirus, Covid-19
Novice Strokovnjaki: novi sev virusa je veliko bolj nalezljiv, a nič bolj nevaren

Krek: kljub povečanju okužb ni potrebe po razglasitvi epidemije

Med novimi primeri je največ, šest oseb v starostni skupini od 25 do 34 let, štirje okuženi so stari med 15 in 24 let, po trije pa so v starostnih skupinah od 35 do 44 let ter od 45 do 54 let. Starejših od 55 let je pet okuženih, od tega so trije starejši od 75 let, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki jih objavlja spletni portal sledilnik.org, poroča STA.

Do zdaj so v Sloveniji opravili 106.368 testov na covid-19, potrdili so 1.700 okužb, trenutno je potrjenih aktivno okuženih 181 oseb, je razvidno iz podatkov NIJZ na spletnem portalu sledilnik.org. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je dejal, da kljub povečanju številk še ni potrebe po vnovični razglasitvi epidemije. Zatrdil je, da bolnišnice, druge zdravstvene strukture in epidemiologi položaj še vedno zelo dobro obvladujejo, je poročala TV Slovenija.

Srbija
Trendi Koronavirus močno prizadel srbski in tunizijski turizem

V vipavskem domu skupno 15 okužb

V Centru starejših Pristan v Vipavi so imeli v nedeljo do osme ure potrjenih devet okužb z novim koronavirusom, od tega so bili okuženi štirje stanovalci in pet zaposlenih. Po današnjih testiranjih so nato okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri petih stanovalcih in eni zaposleni osebi, skupno je torej okuženih 15 ljudi -  devet stanovalcev in šest zaposlenih. 

"Danes zjutraj smo testirali 20 stanovalcev in 19 zaposlenih, popoldan smo testirali še nekaj zaposlenih in več stanovalcev, rezultate pa pričakujemo zvečer ali jutri zjutraj," je povedal direktor doma Martin Kopatin. Novo skupino stanovalcev bodo testirali v ponedeljek zjutraj, kar najhitreje pa bi radi testirali vse stanovalce in zaposlene, piše STA.

Dom starejših občanov v Vipavi | Foto: Google maps Dom starejših občanov v Vipavi Foto: Google maps

Štiri stanovalce centra so odpeljali v ljubljansko infekcijsko kliniko, za pet danes odkritih okuženih stanovalcev še urejajo sprejem v bolnišnico. "Nihče od stanovalcev nima hujših znakov bolezni, le dva med njimi sta imela rahlo povišano temperaturo, vsi ostali pa niso imeli nikakršnih znakov bolezni," je še povedal. Na današnjem sestanku v šempetrski bolnišnici so se sicer pogovarjali, da bi v bolnišnico sprejeli tiste stanovalce iz vipavskega centra, ki so sicer okuženi, vendar niso huje zboleli. "Vendar potrditve s strani bolnišnice še nismo prejeli," je dejal direktor doma Kopatin.

london velika britanija
Novice Britanci presenetili: Hrvaška varna, Slovenija ne

Prvo okužbo potrdili v petek

Prvo okužbo so v Centru starejših Pristan Vipava potrdili v petek pri enem od stanovalcev centra. V soboto so okužene stanovalce premestili na infekcijsko kliniko v Ljubljani, vse okužene zaposlene pa so napotili v karanteno. Prav tako so v karanteni tisti zaposleni, ki so bili doslej na testih na koronavirus negativni, a so bili v stiku s potrjeno okuženimi. Danes je bilo pred potrditvijo novih okužb v karanteni 11 zaposlenih iz centra. Vir okužbe še ni znan.

V centru imajo skupno 108 stanovalcev in 45 zaposlenih. | Foto: Google maps V centru imajo skupno 108 stanovalcev in 45 zaposlenih. Foto: Google maps

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in nasploh prvi primeri okužb v občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah, poroča STA.

Tatjana Lejko Zupanc
Novice Infektologinja o veliki priložnosti v boju proti koronavirusu #video

Če bo potrebno, bodo ponovno angažirali štab civilne zaščite

Pojav večjega števila okuženih v domu starejših v Vipavi je presenetil župana Občine Vipava Gorana Kodeljo. "Mi smo bili ena tistih občin, ki je ves čas uspevala skozi prvi val epidemije ostajati brez okuženih primerov," je spomnil.

Ko bo znan vir okužbe v centru starejših, se bodo po njegovih besedah lažje odločali, v katero smer in na kakšen način se z morebitnimi dodatnimi ukrepi lotiti zajezitve virusa. Če bo potrebno, bodo v občini ponovno angažirali štab civilne zaščite, ki je v času razglašene epidemije po županovih besedah dobro deloval. Kodelja je pozval vse, ne le občane občine, v kateri je župan, da s preventivnim ravnanjem prispevajo k preprečevanju širjenja virusa.

Stare roke | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Po razglasitvi konca epidemije konec maja letos v Sloveniji je vdor novega koronavirusa v center starejših v Vipavi prvi vdor tega virusa v enega od domov starejših. V času epidemije so se z večjimi izbruhi okužbe spopadali v domovih za starejše v Šmarju pri Jelšah, Ljutomeru in v Metliki.

Po podatkih spletnega portala sledilnik.org je bil zadnji primer okužbe na območju občine Šmarje pri Jelšah potrjen 29. aprila, to je pred 67 dnevi, na območju občine Metlika pa 19. maja. V občini Ljutomer so sicer ponovno pojavljanje okužb zabeležili 22. junija, trenutno je v občini en aktiven primer, še navaja STA.

remdesivir
Novice Črne napovedi za ZDA. Pokupili večino zdravila proti koronavirusu.
Ne spreglejte