Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 7. 2020,
9.07

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

Natisni članek

turizem Koronavirus Srbija

Nedelja, 5. 7. 2020, 9.07

3 leta, 9 mesecev

Koronavirus močno prizadel srbski in tunizijski turizem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

Srbija | Pomanjkanje turistov se v Srbiji močno pozna. | Foto Reuters

Pomanjkanje turistov se v Srbiji močno pozna.

Foto: Reuters

Srbija je med januarjem in koncem maja letos naštela 610.374 turistov, kar je 52,8 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Samo maja se je število turistov zmanjšalo za 87,6 odstotka. Širjenje novega koronavirusa je močno prizadelo tudi tunizijski turizem.

V prvih petih mesecih je Srbijo obiskalo 369.194 domačih in 241.180 tujih turistov. Število prvih je v letni primerjavi nazadovalo za 48,9 odstotka, število drugih pa za 57,7 odstotka, poroča STA.

Skupaj se je v tem času število prenočitev zmanjšalo za 44,3 odstotka, na nekaj manj kot dva milijona.

Samo maja se je število turistov v državi zmanjšalo za 87,6 odstotka, število prenočitev pa za 82,6 odstotka. Pri tem so prenočitve domačih gostov upadle za 76,4 odstotka, prenočitve tujcev pa za 94,4 odstotka.

Slabi turistični rezultati so posledica strogih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa oziroma omejitev potovanj. Junija naj bi vendarle našteli nekaj več domačih turistov.

Turizem skoraj prepolovljen tudi v Tuniziji

Prihodki od turizma, ki je ena od najpomembnejših gospodarskih panog te države na severu Afrike, so bili v prvih šestih mesecih letos za 47 odstotkov manjši kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz tamkajšnje centralne banke.

Tunizija je za obvladovanje širjenja okužb z novim koronavirusom sprejela stroge omejitve gibanja, sredi junija pa je vlada razglasila, da je država zmagala v boju proti širjenju virusa. Po več kot treh mesecih lahko od 28. junija turisti v državo ponovno vstopajo brez vsakršnih omejitev.

V času ustavitve javnega življenja in zaprtja meja so hoteli in turistični kompleksi samevali. Kot so v soboto sporočili iz centralne banke, so v prvih šestih mesecih prihodki od turizma dosegli približno 382 milijonov evrov. Turizem je sicer poglavitni vir deviznih prihodkov države in k obsegu bruto domačega proizvoda (BDP) prispeva skoraj deset odstotkov.

Zaradi pandemije naj bi se BDP države letos zmanjšal za približno sedem odstotkov, kar pomeni najhujšo recesijo v skoraj 60 letih.

Doslej so v Tuniziji potrdili blizu 1200 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 50 ljudi. Številke so občutno manjše kot v drugih državah v regiji. Trenutno vsak dan odkrijejo manj kot 15 novih okužb.

Srbija
Novice Črn dan za Srbijo. Umrlo rekordno število ljudi.
Ne spreglejte