SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koronavirus v vipavskem domu starejših: okuženih pet zaposlenih in trije varovanci #video

10

termometer

koronavirus
Foto: Getty Images

V centru starejših občanov Pristan Vipava je z novim koronavirusom okuženih pet zaposlenih in trije varovanci, nam je potrdil direktor doma Martin Kopatin. Kot je pojasnil, izvor okužb še ni znan, zato raziskovanje še poteka. V domu so sprejeli že vse preventivne ukrepe, ki jih izvajajo skladno z načrti.

ukc Infekcijska klinika Novice Pri nas potrdili 16 novih okužb. V UKC Ljubljana prepoved obiskov. #video

Kako je koronavirus prišel v dom starejših občanov v Vipavi, za zdaj še ni znano. Kot nam je v pogovoru dejal direktor zavoda Martin Kopatin, poteka celodnevno poizvedovanje. Vodstvo doma je v stiku z infektologinjo in pristojnimi institucijami, sprejeli pa so tudi vse preventivne ukrepe, ki jih izvajajo skladno s predhodno pripravljenimi načrti.

En varovanec premeščen na infekcijsko kliniko

Vseh pet zaposlenih je v karanteni, v samoizolaciji so tudi okuženi varovanci. Eden od okuženih stanovalcev je že bil premeščen na infekcijsko kliniko, drugi, ki so ravno tako okuženi, pa bodo po poročanju Televizije Slovenija še danes. 

Kot nam je še pojasnil direktor, potekajo testiranja tudi vseh tistih varovancev, ki so bili v stiku s petimi zaposlenimi. "Jutri bomo opravili dodatna testiranja, več bo znanega v začetku prihodnjega tedna," nam je še zagotovil direktor doma Kopatin.

V domu starejših občanov Pristan Vipava so okužbo na koronavirus potrdili pri petih zaposlenih in treh varovancih. V domu starejših občanov Pristan Vipava so okužbo na koronavirus potrdili pri petih zaposlenih in treh varovancih. Foto: Google maps

Domovi za zdaj še niso zaprti za obiske

Novih okužb v domovih za starejše po ponovnem rastu do danes sicer ni bilo ni bilo zaznati, zato je vlada v soglasju s Skupnostjo socialnih zavodov sprejela odločitev, da za zdaj domov z enotnim navodilom za celotno območje Slovenije ne bo zaprla.

"To odločitev lahko še vedno sprejmejo posamezna vodstva domov na podlagi epidemiološke slike lokalnega okolja ter mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)," je na včerajšnji novinarski konferenci povedala Mateja Ribič, državna sekretarka na ministrstvu za delo. 

Izjavo državne sekretarke Mateje Ribič si lahko v celoti pogledate v posnetku zgoraj. 


Da bi domove obvarovali pred okužbami, je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj na vse ustanove, ki izvajajo institucionalno varstvo, naslovil poziv na dosledno izvajanje vseh preventivnih ukrepov. "Konstantno iščemo ravnovesje med ukrepi, ki bodo zmanjšali možnost vnosa in širjenja okužbe v domovih za starejše, ter pravico tako stanovalcev kot tudi svojcev do osebnega stika," je pojasnila Ribičeva.

Po pojasnilih Ribičeve imajo domovi trenutno v povprečju zaloge zaščitne opreme, ki bi zadostovala za dva do tri tedne. Število kadra za zdaj ostaja na enaki ravni. 


Največ okužb v Ljubljani

Sicer pa smo v Sloveniji v petek na okužbo z novim koronavirusom testirali 1.456 oseb in potrdili 30 pozitivnih primerov, kar je največ po 14. aprilu. Iz bolnišnice so odpustili štiri bolnike s covidom-19, tam jih ostaja še šest. Na intenzivni negi ni nobenega bolnika, prav tako v petek ni nihče umrl, število smrtnih primerov tako ostaja na 111.

Doslej so v Sloveniji opravili 105.652 testov na covid-19, potrdili so 1.679 okužb, trenutno je potrjenih aktivno okuženih 160 oseb, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih objavlja spletni portal sledilnik.org, piše STA.

V petek so največ okužb spet potrdili v Ljubljani, in sicer pet. Med manjšimi občinami izstopa občina Črenšovci s štirimi potrjenimi primeri. Okužbe so sicer potrdili na različnih koncih Slovenije. Po dve okužbi so potrdili v občinah Maribor in Cerknica, po eno pa še v 14 občinah.

Med 30 na novo potrjenimi okuženimi je večina mladih. Kar 18 jih je starih do 44 let, med njimi je otrok, star do štiri leta. Pet na novo okuženih je v starostni skupini od 45 do 54 let, trije v starostni skupini od 55 do 64 let, dva v starostni skupini od 65 do 74 let, po eden pa v starostnih skupinah od 75 do 84 let in nad 84 let.

Beovićevo rastoče številke neprijetno presenetile

Številke so vodjo strokovne skupine za covid-19 Bojano Beović neprijetno presenetile. Kot je povedala za Radio Slovenija, so pričakovali približno 20 potrjenih primerov. "Gre za odraz situacije pred slabimi 14 dnevi in upamo, da bodo nedavno sprejeti ukrepi, kot sta bolj izrazita zapora meje in ponovno nošenje mask, doprinesli k temu, da bomo imeli v naslednjih dneh boljšo situacijo," je dejala, poroča STA.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović. Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović.

Strokovni skupini in tudi vladi se bo lahko ob nadaljevanju bolj neugodne epidemiološke slike zastavilo vprašanje, kako naprej. Dilema po besedah Beovićeve je, ali počakati na učinke nedavno sprejetih ukrepov ali pa jih že sedaj spreminjati.

Predvsem pa jih moti in skrbi, da se predpisani ukrepi ne izvajajo: "Neprestana so poročila, kako na mejah ni dosledne kontrole, neprestana so poročila o tem, kako poteka življenje denimo po gostinskih lokalih." Če se bo število okužb povečevalo in ukrepov ne bomo dosledno izvajali, nas lahko doleti vnovično zapiranje najbolj tveganih gospodarskih panog, je še opozorila, piše STA.

london velika britanija Novice Britanci presenetili: Hrvaška varna, Slovenija ne

Zbolela tudi oseba na pediatrični kliniki

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so medtem danes sporočili, da je za covidom-19 zbolela tudi zaposlena oseba nezdravstvenega profila na pediatrični kliniki. Takoj ob pojavu znakov okužbe je ostala doma in opravila ustrezno testiranje. Oseba ni bila neposredno udeležena v zdravstveni obravnavi bolnikov in je pri delu ves čas nosila kirurško masko, so pojasnili. Obenem so dodali, da še pregledujejo vse potencialne stike zaposlenih in da delo na kliniki medtem poteka nemoteno.

V ZD Adolfa Drolca Maribor že 11 okužb med zaposlenimi

Med zaposlenimi v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so v zadnjem dnevu potrdili še tri okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da je okuženih skupno enajst njihovih delavcev. Med njimi je osem zdravnikov, trije so reševalci, je danes povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus.

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor Foto: Google maps

Vsi okuženi so zaposleni v organizacijski enoti nujne medicinske pomoči, ki deluje tudi v urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Jus je poudaril, da za zdaj ni nobenih okužb ali simptomov koronavirusne bolezni pri bolnikih, ki so bili v stiku z ekipami nujne medicinske pomoči na terenu ali so bili kritičnega dne v njihovi ambulanti v urgentnem centru, prav tako ne pri bližnjih sorodnikih okuženih zdravstvenih delavcev. Kot je dejal, pri nudenju nujne medicinske pomoči bolnikom stalno uporabljajo zaščitno opremo.

Trenutno je v osamitvi 19 zaposlenih v zdravstvenem domu; poleg enajstih okuženih, ki sicer kažejo le blage znake okužbe, torej še osem ljudi. Okužbo z novim koronavirusom so najprej potrdili v torek pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči, v četrtek pa je bil test pozitiven še pri enem zdravstvenem delavcu te enote. V UKC Maribor so doslej potrdili okužbo pri enem zaposlenem. Izvor okužb med mariborskimi zdravstvenimi delavci še vedno ni znan.

Koronavirus, Covid-19 Novice Strokovnjaki: novi sev virusa je veliko bolj nalezljiv, a nič bolj nevaren

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 64
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin