Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 7. 2020,
9.58

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

1

Natisni članek

Koronavirus UKC Ljubljana virus okužba

Petek, 3. 7. 2020, 9.58

3 leta, 9 mesecev

Pri nas potrdili 16 novih okužb. V UKC Ljubljana prepoved obiskov. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

1

V Sloveniji so v četrtek ob 1.274 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 16 ljudeh. V bolnišnici se zdravi deset ljudi, kar je ena oseba več kot dan prej. Nihče se ne zdravi na intenzivni negi. Umrl ni nihče. O trenutnih epidemioloških razmerah v Sloveniji sta ob 13. uri spregovorila generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar in predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. 

Koronavirus, Covid-19
Novice Strokovnjaki: novi sev virusa je veliko bolj nalezljiv, a nič bolj nevaren

Včeraj so okužbo potrdili v naslednjih občinah: Ljubljana (+3), Koper (+1), Dravograd (+2), Moravče (+1), Ptuj (+1), Ajdovščina (+1), Cerknica (+1), Črenšovci (+1), Domžale (+1), Hoče - Slivnica (+1), Krško (+1), Starše (+1) in Trbovlje (+1). Od začetka epidemije novega koronavirusa so okužbo v Sloveniji potrdili pri 1.649 osebah, umrlo pa je 111 ljudi. V sredo smo v Sloveniji potrdili 21 novih okužb, dan prej pa 13.

Prepoved obiskov v izolski bolnišnici na vseh oddelkih

Splošna bolnišnica Izola zaradi poslabšanih epidemioloških razmer glede okužb z novim koronavirusom do preklica prepoveduje obiske na vseh oddelkih bolnišnice. Spremljevalci bolnikov naj bodo prisotni v bolnišnici le v nujnih primerih oziroma iz resnih razlogov, so sporočili iz izolske bolnišnice. (STA)

Največ obolelih je med mladimi

Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager je na vladni novinarski konferenci dejala, da se število novih primerov pri nas povečuje. Še vedno smo v nihanju, a krivulja rahlo raste, je opozorila Čakš Jagerjeva. Trenutno imamo bistveno več mlajše populacije, največ obolelih je v starostni skupini med 25. in 34. letom. Tokrat je več obolelih med moškimi. Za primerjavo, povprečna starost okuženih na začetku epidemije je bila precej višja.

Prepoved obiskov v novogoriški bolnišnici

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica bo zaradi epidemiološke slike v zvezi s širjenjem novega koronavirusa in zaradi preprečevanja vnosa bolezni s soboto, 4. julija, prepovedala obiske za zunanje obiskovalce. Prepoved bo veljala do preklica. (STA)

Po Sloveniji trenutno 11 skupkov okužb

Po njenih besedah v Sloveniji trenutno sledijo več kot 11 aktivnim skupkom, od koder še vedno prihajajo pozitivne osebe med stiki. Ti skupki se bodo verjetno še širili, opažajo tudi nekaj manjših družinskih skupkov, pa tudi skupke v večjem trgovskem podjetju in v gostinskih lokalih.

V nekaterih primerih ne vedo, kje so se oboleli okužili

V mesecu juniju je bilo v Sloveniji potrjenih 139 primerov novih okužb. Največ jih je bilo uvoženih iz BiH, Srbije, s Kosova, iz Hrvaške, Kazahstana, Rusije, Švedske in ZDA. Z uvoženimi primeri je bilo povezanih 59 primerov okužb, 22 z lokalnim virom okužbe oziroma z lokalnim prenosom, pri osmih osebah ne vedo, od kod izvira okužba, je povedala Čakš Jagerjeva.

koronavirus Hrvaška
Novice Novi žarišči na Hrvaškem, 96 novih okužb #video

Poklukar pomirja: ''Za zdaj zmoremo''

O epidemioloških razmerah sta iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani spregovorila generalni direktor Janez Poklukar in predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Po več kot mesecu dni se je sestala razširjena skupina za epidemije, dvignili so pripravljenost UKC na višjo raven. Poklukar zatrjuje, da drugi val nikakor ne bo presenetil tako kot prvi.

Z današnjim dnem je znova v veljavi omejitev obiskov za vse paciente, razen tistih, ki ne morejo biti odloženi in so predhodno odobreni. Izjeme pri tej prepovedi so na pediatriji, v porodniški ambulanti in pri hudo obolelih pacientih. Obiski bodo mogoči za eno osebo, časa za obisk pa bo 15 minut.

Spet bodo vzpostavljene sive točke za paciente s sumom na novi koronavirus, zato pričakujejo višjo obremenjenost urgentnega bloka. Aktiviral se je tudi telemedicinski center za obravnavo pacientov s koronavirusom. Poklukar kljub obremenjenosti zatrjuje, da je UKC v koraku z epidemijo in dobro pripravljen.

Prav tako se med zaposlenimi izvajajo strogi varnostni ukrepi: zaščitna maska, razkuževanje in čim manj stikov s pacienti. Od 1. julija pa spet aktivno spremljajo zdravstveno stanje zaposlenih. 

Janez Poklukar | Foto: STA , Foto: STA ,

Zupančeva: ''Pozivam zaposlene, naj dobro premislijo, kam letos na dopust''

Zupančeva je zatrdila, da trenutno zbolevajo predvsem mladi, ki želijo nadomestiti izgubljeno v času vrhunca epidemije. Povedala je še, da poziva zaposlene, naj po njenem mnenju dobro premislijo, kam na dopust, saj ga UKC zakonsko ne more omejiti. Še posebej pri vrnitvi iz ''rdečih držav'' bo potrebno upoštevanje karantene, po sedmih dneh pa tudi preventivni test na koronavirus. Še enkrat je poudarila, da bo treba stike zaposlenih s pacienti čim bolj omejiti. 

Pozvala je tudi vse zaposlene v domih za starejše, naj najdejo varen način srečanj med prebivalci domov in svojci. Nikakor pa ne podpira popolnega odprtja domov za obiske.

Tatjana Lejko Zupanc | Foto: STA , Foto: STA ,

Okužba tudi v vrtcih v Ljubljani in Oplotnici

Okužbo so v sredo zvečer potrdili tudi pri študentki v vrtcu Hansa Christiana Andersena v Ljubljani. Študentka je takoj, ko se je pojavil sum, ostala doma. Starše prisotnih otrok so o tem obvestili, otroke pa so včeraj zadržali doma. V samoizolaciji sta še dve delavki, ki sta bili v pogostejšem stiku z okuženo osebo. Ena odrasla oseba je okužena tudi v Vrtcu Otona Župančiča v občini Oplotnica, zato so tudi tam sprejeli ukrepe, da bi zajezili širjenje virusa. 

Andrej Babiš
Novice Češko razburjenje zaradi slovenske odločitve. Premier že klical Janšo.

V Moravčah strogi ukrepi

Župan Moravč Milan Balažic pa je včeraj na območju občine zaradi rasti števila okužb prepovedal vsakršno javno zbiranje, vključno s treningi, zasebnimi zabavami in mašami, zaprl stavbo občine za fizične osebe, prepovedal obratovanje notranjih prostorov v lokalih in odredil obvezno nošenje mask v vseh zaprtih javnih prostorih. V zadnjem tednu so v Moravčah potrdili tri primere okužb.

Razmere v UKC Maribor

Kot so danes sporočili iz kliničnega centra v Mariboru, so zaposleni, ki so bili v tesnem rizičnem stiku s sedmimi okuženimi zdravniki, še vedno v samoizolaciji. Kontrolna testiranja so predvidena na osmi in deveti dan po kontaktu oziroma takoj, ko se pojavijo klinični znaki. 

"Do tega trenutka smo identificirali stik s sedmimi okuženimi zdravniki pri 30 hospitaliziranih pacientih in 31 zdravstvenih delavcih UKC Maribor. Klinični znaki so se pojavili pri enem zdravstvenem delavcu UKC Maribor, ki je bil v samoizolaciji, testiranje je pokazalo pozitiven rezultat," so še zapisali ob tem.

Velik del okužb še vedno iz tujine

"Velik del okužb še vedno prihaja od drugod, čeprav imamo širjenje tudi v Sloveniji iz neprepoznanih virov. Vsi ti okuženi od drugod povzročijo dodatne primere v Sloveniji, v družinah, v delovnih kolektivih, vsepovsod, kjer se ljudje, ki prihajajo od drugod, zadržujejo," je včeraj povedala vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 Bojana Beović.

Ne spreglejte