Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 7. 2020,
6.47

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

20

Natisni članek

epidemija Evropa Koronavirus ZDA

Petek, 3. 7. 2020, 6.47

3 leta, 10 mesecev

Češko razburjenje zaradi slovenske odločitve. Premier že klical Janšo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

20

Andrej Babiš | Češki premier Andrej Babiš je danes že govoril z Janezom Janšo zaradi slovenske odločitve, da Češko uvrstijo na rumeni seznam. | Foto Reuters

Češki premier Andrej Babiš je danes že govoril z Janezom Janšo zaradi slovenske odločitve, da Češko uvrstijo na rumeni seznam.

Foto: Reuters

Na Češkem je odločitev slovenske vlade, da Češko zaradi porasta števila okužb s koronavirusom umakne s seznama varnih držav, poskrbela za razburjenje. Češki premier Andrej Babiš ne vidi razloga za takšno potezo in je zato že poklical slovenskega premierja Janeza Janšo.

21:13

V Avstriji 109 novih okužb

21:11

V ZDA rekordne rasti okužb

10:48

Peru: več kot 10 tisoč mrtvih

  • 21:13

    V Avstriji 109 novih okužb

    V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 109 novih okužb s koronavirusom. To je že drugič ta teden, da so pri naših sosedih potrdili več kot sto novih okužb v enem dnevu. Največ okužb so v zadnjem dnevu potrdili v Zgornji Avstriji, kjer so tudi zaprli več šol in vrtcev.

    V Avstriji je aktivno okuženih 787 ljudi. Na zdravljenju v bolnišnicah je 72 ljudi, od tega jih je sedem na intenzivni negi. Doslej je v državi bolezni covid-19 podleglo 705 ljudi, skupno so potrdili 18.050 okužb.

    Največ novih okužb v zadnjih dneh potrjujejo v zvezni deželi Zgornja Avstrija, v zadnjem dnevu jih je bilo 50. V deželi so zato v petih občinah zaprli šole in vrtce, vendar je poteza naletela na nekaj kritike, predvsem s strani ministra za izobraževanje Heinza Fassmanna.

    Deželni glavar Thomas Stelzer je danes zagotovil, da je bil ukrep nujen, da bi omejili širjenje virusa. Zaprtje šol in vrtcev pa je bilo tudi usklajeno s kanclerjem Sebastianom Kurzem, je dodal, poroča STA.

  • 21:11

    V ZDA rekordne rasti okužb

    V ZDA so v četrtek potrdili rekordnih 50.700 novih primerov okužbe s koronavirusom, in sicer v 40 od 50 zveznih držav. Zmanjšujejo se le na severovzhodu ZDA, ki je bil aprila najbolj prizadet, ter v Nebraski in Južni Dakoti. Najhuje je v Arizoni, Teksasu, Floridi in Kaliforniji, od koder je več kot polovica pozitivnih testov v ZDA.

    Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so do četrtka v ZDA potrdili več kot 2,7 milijona okužb in skoraj 129 tisoč smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. V 37 zveznih državah narašča delež pozitivnih rezultatov testiranj. Vse to je posledica tega, da ljudje ne nosijo dovolj mask in ne držijo medsebojne razdalje, poroča STA.

  • 10:48

    Peru: več kot 10 tisoč mrtvih

    V Peruju so do zdaj potrdili 10.045 smrti zaradi bolezni covid-19, je danes sporočilo perujsko ministrstvo za zdravje. V tej južnoameriški državi so le dan prej začeli sprejemati omilitve protikoronskih ukrepov, da bi oživili tamkajšnje gospodarstvo.

    Po navedbah perujskega ministrstva za zdravje se je v zadnjih 24 urah število smrtnih žrtev povečalo za 185, s čimer je država presegla mejo deset tisoč. Do zdaj je med drugim umrlo 71 zdravstvenih delavcev in 153 policistov. Število okuženih z novim koronavirusom se je v Peruju povzpelo na 292.004.

    Peru je za Brazilijo najhuje prizadeta država Južne Amerike zaradi novega koronavirusa. Ta je bil usoden tudi za voditelja perujskega plemena staroselcev Aguaruna, Santiaga Manuina Valera. Umrl je v sredo, star 63 let. Zaradi svojih prizadevanj za ohranitev Amazonije in pravice staroselcev je leta 1994 dobil nagrado takratne španske kraljice Sofije. Leta 2018 se je srečal s papežem Frančiškom, ko je bil ta na obisku v Peruju. (STA)

london velika britanija
Novice Britanci presenetili: Hrvaška varna, Slovenija ne

Tudi češki zunanji minister Tomaš Petriček je bil kritičen do slovenske odločitve. Izrazil je upanje, da gre za začasni ukrep, ki ga bodo kmalu umaknili. Minister za zdravje Adam Vojtech pa je Sloveniji očital, da razmer na Češkem ni proučila podrobno in objektivno, piše STA.

Češka na rumenem seznamu

"Gre za lokalno težavo v Karvini, ki jo imamo pod nadzorom," je poudaril Babiš glede nedavnega izbruha koronavirusa v državi. Večina primerov je namreč povezanih s tamkajšnjimi rudarji.

Babiš se je danes sicer odpravil na srečanje premierjev višegrajske četverice v Varšavi. Na pot se je podal, čeprav so vsi, ki so zaposleni na vladnem protokolu, trenutno preventivno v karanteni, ker se je s koronavirusom okužil eden od zaposlenih.

Janša in Babiš sta se po sestanku višegrajske skupine v Varšavi. Kot je zapisal Janša, sta govorila o ukrepih, s katerimi lahko omogočimo varen turizem.

Slovenska vlada je odločila, da Češko v soboto skupaj s Hrvaško in Francijo umakne s seznama varnih držav. Umik s seznama je za Češko občutljiva zadeva, saj je Hrvaška ena od glavnih turističnih destinacij Čehov, ki pa morajo na poti do svojega cilja prečkati Slovenijo. Odločitev Slovenije sicer ne omejuje tranzita in češki državljani bodo lahko tudi od sobote dalje prečkali Slovenijo na poti na Hrvaško, še navaja STA.

Hrvaška
Novice Pri vračanju s Hrvaške morate imeti s sabo potrdilo #video
Ne spreglejte