Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
13.48

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

Natisni članek

okužba bolezen Meningokokni meningitis

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 13.48

3 tedne, 1 dan

Meningokokni meningitis usoden za osmošolca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40
Junaki tretjega nadstropja. Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo. Pediatrična klinika. zdravniki sestre zdravstvo bolnišnica | Bolezen, ki se prenaša z neposrednim telesnim stikom z bolnikom ali prek kapljic, ki vsebujejo izločke nosu in žrela okuženih oseb, je bila za šolarja iz Osnovne šole Bršljin usodna.  | Foto Bojan Puhek

Bolezen, ki se prenaša z neposrednim telesnim stikom z bolnikom ali prek kapljic, ki vsebujejo izločke nosu in žrela okuženih oseb, je bila za šolarja iz Osnovne šole Bršljin usodna. 

Foto: Bojan Puhek

Zaradi meningokoknega meningitisa je v Novem mestu umrl osmošolec, poroča Televizija Slovenija.

Osmošolec, ki so ga v soboto hospitalizirali zaradi suma na invazivno meningokokno bolezen, ki povzroča vnetje možganskih ovojnic, je v nedeljo v bolnišnici umrl. 

Novih primerov obolenja za zdaj niso zaznali, je pa epidemiološka služba NIJZ Novo mesto za šolarje, starše in zaposlene na novomeški Osnovni šoli Bršljin izdala podrobna navodila. Tisti, ki so bili z osmošolcem v tesnem stiku, so dobili antibiotik, poroča Prvi dnevnik. Bolezen se namreč prenaša z neposrednim telesnim stikom z bolnikom ali prek kapljic, ki vsebujejo izločke nosu in žrela okuženih oseb.

Glavni vir okužb je ponavadi zdrav nosilec, ki običajno ne zboli, so dodali na inštitutu. Meningokokni meningitis je akutna bakterijska bolezen, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom, so navedli na NIJZ. Značilen je pojav izpuščaja na koži v obliki drobnih krvavitev. Gre za gnojno vnetje možganskih ovojnic, ki ga povzroča bakterija meningokok.

Dovzetnost za bolezen je nizka in se zmanjšuje s starostjo. Za okužbo so najbolj dovzetni majhni otroci in mladostniki. Posebej dovzetne pa so osebe z okrnjeno imunostjo. Smrtnost bolezni se je z uporabo antibiotikov precej zmanjšala, so še navedli na NIJZ. Umre med osem in 15 odstotkov od tistih oseb, ki zbolijo.

policija, policijski trak
Novice Sostorilca umora v Kidričevem: žensko je večkrat zabodla in zakopala njeno truplo
Ne spreglejte