Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 11. 2020,
20.40

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

4

Natisni članek

prostovoljstvo Slovenska Karitas Rdeči križ Slovenije medicinske sestre UKC Ljubljana

Ponedeljek, 2. 11. 2020, 20.40

3 leta, 5 mesecev

V UKC Ljubljana namesto sester pomagajo tudi prostovoljci #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

4

V ljubljanskem kliničnem centru je približno 300 medicinskih sester nenadomeščenih zaradi odhodov, dolgotrajnih bolniških ali porodniških odsotnosti. Kar nekaj pa je tudi takšnih zaposlenih, ki so sami okuženi, bolni ali pa so v karanteni. Delovne sile močno primanjkuje, zato jim na pomoč priskočijo tudi prostovoljci Rdečega križa. V tednu solidarnosti pa niso edini, ki poudarjajo, kako je v tem obdobju pomembno, da se ozremo naokrog in pomagamo pomoči potrebnim.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V nedeljo potrdili 557 novih okužb, umrlo še 25 bolnikov #video

"V teh razmerah bi pravzaprav potrebovali 400 medicinskih sester," je povedala Zdenka Mrak, glavna medicinska sestra v UKC Ljubljana.

Največji bolnišnici v državi so tako na pomoč priskočili prostovoljci Rdečega križa. Ti so pripadniki enot za prvo pomoč, ki se izobražujejo na 70-urnih tečajih, poznajo trenažne postopke in so usposobljeni za izredne razmere.

"To pomeni, da bomo pomagali pri oskrbi, pri higieni, pri prevozu bolnikov z novim koronavirusom in pa preostalih bolnikov. Tukaj smo s srcem in dušo," je povedala Monika Grošelj, prostovoljka bolničarka z območja združenja Zagorje.

"Tukaj smo s srcem in dušo," je povedala Monika Grošelj, prostovoljka bolničarka z območja združenja Zagorje. | Foto: UKC Ljubljana "Tukaj smo s srcem in dušo," je povedala Monika Grošelj, prostovoljka bolničarka z območja združenja Zagorje. Foto: UKC Ljubljana

Poleg pomoči v ljubljanskem UKC prostovoljci Rdečega križa trenutno sodelujejo še v treh bolnišnicah v Sloveniji, ob tem pa še v domovih za starejše občane, pri oskrbi prebivalstva in pri krvodajalstvu, ki ostaja njihova ključna dejavnost.

"Ozrimo se levo in desno doma, pri sosedih, in videli bomo veliko žalostnih zgodb, zato pa je tudi toliko bolj cenjeno delo naših prostovoljcev in vseh drugih prostovoljcev, ki se trudimo lajšati sosedom in vsem, ki potrebujejo pomoč, stiske, s katerimi se srečujejo," je ob tednu solidarnosti dejala Cvetka Tomin, generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije.

Medicinska sestra
Novice Izpoved medicinske sestre: Zdravstvo bo odpovedalo že do zime

Trenutno je največ povpraševanja po bundah, trenirkah in čevljih

"Ljudem rečemo, naj prinesejo v vrečkah stvari, ker to mora biti potem v karanteni. Naslednji dan to vzamemo iz vrečk in sortiramo, pregledamo vsako stvar, da ni madežev, da ni strgano, da je ohranjeno," je povedala Irena Juršič, ki se v Karitasu dnevno srečuje z najrazličnejšimi težkimi zgodbami, saj v skladišču pa med drugim skrbi za sprejem in predajo oblačil.

Trenutno je največje povpraševanje po bundah, trenirkah in čevljih. V Karitasu so ob oblačilih in hrani veseli tudi vsake nove pomoči v obliki prostovoljstva.

Trenutno je navečje povpraševanje po bundah, trenirkah in čevljih.  | Foto: Planet TV Trenutno je navečje povpraševanje po bundah, trenirkah in čevljih. Foto: Planet TV

Poleg družabništva starejšim prek telefona in pomoči v domovih za starejše trenutno potrebujejo pomoč tudi pri razdeljevanju hrane.

"V tej tretji pošiljki evropske hrane imamo na voljo kar 850 ton, razdelili jo bomo našim rednim uporabnikom. Pri tem potrebujemo tudi pomoč, ker so naši prostovoljci starejši in potrebujejo podporo mlajših," je povedal Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Zaradi covid-19 v svetu umrlo več kot tisoč medicinskih sester

Aktivno pomagajo tudi študenti

Ob izgubljenem študentskem delu in okrnjenih predavanjih so se prostovoljstva že ob prvem valu lotili tudi člani Študentskega kluba Kamnik, svojo pomoč pa ponujajo tudi v teh jesenskih dneh.

"Pomagali smo zdravstvenemu domu, razvažali smo živila in zdravila rizičnim osebam in pomagali tudi na tržnici. Pomagamo povsod, kjer občina potrebuje pomoč," je dejala prostovoljka.

Ob vsem, česar se lotevajo, imajo v načrtu tudi pomoč študentom, ki so se znašli v stiski zaradi izgubljenih dohodkov, pa ne morejo plačevati svojih najemnin ali položnic, in to je v dneh, ki so pred nami, še kako dobrodošlo.

Hrvaška, koronavirus
Novice Na Hrvaškem umrlo največ bolnikov s covid-19 do zdaj #video

 

Ne spreglejte